Demokrat Zafer

CANBAY: “YÖNETMELİKLERE DEĞİL ASIL SORUNA ODAKLANMALIYIZ”

İMO BURSA ŞUBESİ’NDE DEPREMLERİN FELAKETE DÖNÜŞMESİNİN SEBEPLERİ AKTARILDI

  • ODTÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. CANBAY:

“YÖNETMELİKLERE DEĞİL ASIL SORUNA ODAKLANMALIYIZ”

BURSA – TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nde düzenlenen seminerde konuşan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, yönetmelikleri suçlamayı bırakıp asıl sorunlara odaklanılması gerektiğini vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından 6 Şubat Depremlerinin yıl dönümü öncesi ‘Depremlerin Felakete Dönüşmesinin Sebepleri Semineri’ düzenlendi. İMO Bursa Şubesi Gafur Yazıcı Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay sunum yaptı. Yaşanan felaketlerin nedenleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canbay, yönetmelikleri suçlamayı bırakıp asıl sorunlara odaklanılması gerektiğini söyledi. İnşaat ile ilgili 4 bin yıl öncesinde Hammurabi Kanunları’nda dahi yasalar bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Canbay, “Türkiye’de yasa problemi yok. Fazlamız var eksiğimiz yok diyebiliriz. Ortalamaya baktığımızda ülkemizde 10 yılda bir büyük bir deprem oluyor. Bundan haberim yok diyemeyiz. Bizim için bir can bile önemli. Artık şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz. Sorun nerede diye sormalıyız. Ben düşündüm. Ahlak ve etik anlayışımızda eksik var. Bu aileden başlıyor. Eğitim – öğretim ile devam ediyor. Biz üniversitelerdeki öğretim görevlilerine de görev düşüyor. Sadece öğretim değil eğitimde vermeliyiz. Teknik bilgi ile birlikte çalışma hayatında neler yapmaması gerektiğini de anlatmalıyız” dedi.

Türkiye’deki hukuk sisteminde de sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdem Canbay, yaptırımın çok önemli olduğunu, yaptırımı olmayan yasaya uyulmadığını belirtti. Yapı ile ilgili yaptırımların trafik cezaları kadar bile ağır olmadığını dile getiren Canbay, Ceza Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. 99 Depremi’nde Türkiye’de bir sorumlu bulunduğuna dikkat çeken ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, Kahramanmaraş Depremlerinde de gerçek sorumluların tespit edilemeyeceğini ifade etti.

İnşaat sektöründe sistemin en baştan, şantiyede çalışan ustalardan itibaren değişmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Canbay, “İşin doğru yapılması için ustayı uyaran şantiye şefini usta, müteahhitte şikayet ederek işi yavaşlattığını söylüyor. Ertesi gün şantiye şefi uyarılıyor veya işten çıkartılıyor. Bu nedenle mesleki yeterlilik belgesi alma sürecinin gerçekten işletilmesi kağıt üzerinde kalmaması gerekli. Eğer yapıda hasar olduysa sadece müteahhit, şantiye şefi, proje müellifi değil, demir, kalıp ustası da sorumlu tutulmalıdır” diye konuştu.

Doğa olayı olan depremlerde yıkım ve can kayıplarının nedenlerini aktaran Prof. Dr. Erdem Canbay’ın sunumunun ardından 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nin yıldönümünde Adıyaman’a hasar tespiti için gönüllü olarak giden inşaat mühendislerinin çektiği fotoğraflardan oluşan ‘İnşaat Mühendisinin Gözünden Depremin İzleri Fotoğraf Sergisi’ izlenime açıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ