Demokrat Zafer

Kışın Sanayicilerin En Önemli Sorunu Isıtma

Heybetli fabrika binalarını ısıtmak sanayicileri zorluyor. Çünkü kışın işletmelerde kullanılan enerjinin yüzde 80’ini tüketen geleneksel ısıtma sistemleri, kârlılığı önemli ölçüde düşürüyor.

Peki fabrikalarda konfor şartlarını korurken ısıtmadan da tasarruf edebilmek için neler yapmak gerekiyor? İşte detaylar…

Kışın fabrikalarda tasarruf ve konfor denilince akla gelen ilk kriter ısıtma oluyor. Ancak heybetli fabrika binalarında iç mekân konfor sıcaklığını sağlamak için tüketilen enerji, sanayicileri zorluyor. Çünkü kışın işletmelerde kullanılan enerjinin yüzde 80’ini tüketen geleneksel ısıtma sistemleri, kârlılığı önemli ölçüde düşürüyor.

Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, kışın fabrikalarda verimli ısıtma yapabilmek için sistem seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri paylaştı:

“Fabrika ortamında iç mekân konfor sıcaklığını verimli bir şekilde sağlamak zordur. Bu nedenle mühendislik hesaplamalarının yani projelendirmenin doğru yapılması ve fabrika ısıtma sistemlerinin doğru kapasitelerde seçilmesi gerekir.

Sistemin doğru kapasitelerde seçilmesi için; mekânın yüksekliğine, binanın yalıtım durumuna, sevkiyat kapılarının hangi sıklıkla açıldığına ve fabrikanın yerleşim planına dikkat etmek gerekiyor. Tüm bu hesaplamalar ise sanayicilerin radyant ısıtma sistemleri ile tanışmasını sağlıyor” dedi.

Osman Ünlü, işletmede geleneksel sistemlerden daha tasarruflu olan radyant ısıtıcıların avantajlarını da paylaştı:

Yüzde 65 daha tasarruflu

“Radyant ısıtıcılar, fabrika ısıtmasında geleneksel sistemlerden yüzde 65 daha tasarruflu. Bu avantajın nasıl sağlandığını 4 madde ile özetleyebiliriz.

  1. Radyant ısıtıcılar, geleneksel sistemlerde olduğu gibi havayı ısıtmayı hedeflemiyor, ışınım yoluyla doğrudan ortamdaki cisimleri ve insanları ısıtıyor. Böylece hem daha ekonomik bir ısıtma sağlıyor hem de sistem çalışmaya başladığı anda konfor şartları sağlanıyor. Geleneksel sistemlerde ise bu süre 1 ila 2 saat sürebiliyor.
  2. Geleneksel sistemlerde yalnızca genel ısıtma yapılırken, radyant sistemlerde genel ısıtmanın yanı sıra lokal (bölgesel) ve spot (noktasal) ısıtma da yapılabiliyor. Lokal ısıtma ve spot ısıtma ile işletmeler, yalnızca ısıtmaya ihtiyaç duyulan bölge veya bölgeleri ısıtıyor. Bu sayede atıl alanların ihtiyaç dışında ısıtılmasının önüne geçilerek tasarruf sağlanıyor.
  3. Radyant ısıtma sistemleri, geleneksel ısıtma sistemlerinde olduğu gibi boru ve kanal gibi transfer elemanlarına ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle sistemde transfer elemanlarından kaynaklı ısı kaybı yaşanmıyor. Geleneksel sistemler olarak adlandırılan kazan ve fancoil sisteminde ise ısı kayıpları yüzde 10’lara kadar çıkabiliyor.
  4. Radyant ısıtıcıların transfer elemanlarına ihtiyaç duymaması ilk yatırım maliyetinin de geleneksel sistemlere göre ortalama yüzde 25 ila 30 daha düşük olmasını sağlıyor. Sistem, düşük işletme giderleri sayesinde 1 ila 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Çukurova Isı Hakkında

Çukurova Isı, 1991 yılında ısıtılması zor olan büyük ve geniş hacimler için dizayn edilmiş radyant ısıtma sistemlerinin; ithalat, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetlerini yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Endüstriyel ısıtma alanında başlayan serüvenine, 2000’li yıllardan itibaren radyant ısıtıcı ve infrared ısıtıcıların üretim faaliyetlerini de ekleyen Çukurova Isı, kendi markası olan GOLDSUN ve SILVERSUN ile doğalgazlı radyant ve elektrikli infrared ısıtıcı pazarında fark yaratan çalışmalar yürütüyor.

Türkiye’de radyant ısıtma pazarında %65 pazar payı ile lider olan Çukurova Isı’nın ürün portföyünde; “borulu radyant ısıtıcılar, sıcak hava üreticileri, seramik plakalı radyant ısıtıcılar, stadyum tribün ısıtıcıları, elektrikli halojen ısıtıcılar, doğalgazlı termo-konvektörler, hava perdeleri ve seyyar radyant ısıtıcılar” yer alıyor.

Çukurova Isı; fabrika, depo, hangar, cafe, restoran, spor salonu, cami ve seralar için hem dayanıklı hem de ekonomik ve etkili ısıtma sistemleri sunuyor. Ayrıca 81 ili kapsayan geniş bayi ağı ile çözüm ortağı olduğu projelere ısıtma sistemleri konusunda keşiften projelendirmeye, satıştan, devreye alma süreçlerine kadar komple sistem çözümü sunuyor.

Çukurova Isı, Gebze’de bulunan fabrikasında, yüksek mühendislik anlayışıyla geliştirip, ileri teknolojiler ile ürettiği ısıtıcılarını, 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ