Demokrat Zafer

23 ARALIK 1930 MENEMEN ŞERİAT İHANETİ ! Ortaçağ Karanlığına Karşı Hepimiz Kubilayız !

ADD Bursa Şubesi, Birleşik Kamu-İş konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı,  Eğitim-İş sendikası ve 29 Ekim Kadınları Derneğinin birlikte düzenlediği, Devrim Şehidi Kubilay’ın Menemen’de katledilişinin 93. yıldönümünde “KARANLIĞIN KARŞISINDA KUBİLAY GİBİ HAZIRIZ” anma töreni Kubilay’ın mezun olduğu Muallim Mektebi (Çelebi Mehmet Lisesinin) yıkıntısı üzerinde gerçekleşti. Törende konuşma yapan Birleşik Kamu-iş İl Başkanı Özkan Rona: ‘’Bugün Derviş Mehmetlerin torunları, Şeyh Saitlerin isimlerini Cumhuriyetin kentlerinde meydanlara verse bile, okulları medreseye çeviren, okullarımızı tarikatların mürit toplama alanına dönüştüren protokoller yapsa da, Cumhuriyet Devrimlerine Meclisten hatta bakan koltuğundan meydan okusa da; Derviş Mehmetlerin olduğu her yerde Kubilaylar da vardır.’’ diye konuştu. ADD Genel Başkan Başdanışmanı Lütfü Kırayoğlu da “Kubilay’ın okuduğu muallim mektebinde bir anlamda onun okul arkadaşı olmaktan gurur duyduğunu, Cumhuriyetin simgelerinin bir bir yok edilmeye çalışıldığı dönemde Kubilay’ın okuduğu okul Çelebi Mehmet lisesinin 1Şubat 1933 tarihindeki gerici ayaklanma nın yıldönümü olan 1 Şubat 2020 tarihinde yıkılmasının tesadüf olmadığını, ancak Cumhuriyet düşmanlarının ne yaparlarsa yapsınlar Kubilayların, Mustafa Kemallerin sonsuza kadar yaşayacağını” ifade etmesiyle tören son buldu.

Törene katılan ADD Genel Başkan Başdanışmanı Gürhan Akdoğan; “93 yıl önce bugün Türkiye, Laik Cumhuriyet’e ve Aydınlanma Devrimleri’ne yönelik vahşi bir şeriatçı isyan ihanetiyle sarsıldı

            İzmir’in Menemen ilçesinde, “derviş” diye anılan Mehmet adlı zırcahil bir alçak önderliğinde “Din elden gidiyor! ve “Şeriat isteriz” höykürmeleri ve yeşil paçavralarıyla ayaklanıp yürüyüşe geçen gerici bir güruh, birkaç askeriyle kendilerini uyarıp dağılmalarını isteyen Yedek Subay Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan Beyleri katlettiler. Bununla da yetinmediler, Kubilay’ın bağ bıçağı ile kestikleri başını bir sopanın ucuna geçirip hayasızca sokak sokak dolaştırdılar. 23 Aralık 1930’da Menemen’de Laik Cumhuriyet’e karşı ayaklanan gerici karanlığa canları pahasına karşı koyan Asteğmen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’yi saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Onlar bizlerin toprak altındaki ulu köklerimizdir

Emperyalizm 100 yıldır; Atatürk Cumhuriyeti’ni Antiemperyalist – Tam Bağımsız – Üniter Ulus Devlet özünden kopararak, Ulus olma bilincimizi ve Ulusal Birlik oluşturma irademizi mikromilliyetçilik (etnik ırkçılık) ve mezhepçilik tuzaklarına düşürdüğü sözde aydınların propagandaları ile körelterek uydusu olacak bir Din Devletine dönüştürme çabasından hiç vazgeçmedi, aramızdan uşak devşirmekte de hiç zorlanmıyor. Bugün Derviş Mehmetlerin torunları, Şeyh Saitlerin isimlerini Cumhuriyetin kentlerinde meydanlara verse bile, okulları medreseye çeviren, okullarımızı tarikatların mürit toplama alanına dönüştüren protokoller yapsa da, Cumhuriyet Devrimlerine Meclisten hatta bakan koltuğundan meydan okusa da; Derviş Mehmetlerin olduğu her yerde Kubilaylar da vardır. Cumhuriyetin çocukları Cumhuriyeti; Atatürk’ün Bursa Nutku’nda ifade ettiği gibi gerektiğinde elinde neyi varsa onunla savunacaktır. Kubilay’ın taşıdığı aydınlanma meşalesi bugün bizlerin, Cumhuriyet’in Çocuklarının, Cumhuriyet’in ilerici öğretmenlerinin ellerindedir.  Kubilay’lar her yerdedir.

Bu bağlamda, İsmet İnönü’nün “Hiçbir ülke yoktur ki, kendi içinden bizim kadar hain yetiştirebilsin.”

Kubilay’ın Okulu Enkaza Dönüştürülmüştür!

Basın açıklaması yaptığımız bu enkaz Kubilay’ın mezun olduğu okulun, Bursa Muallim Mektebi’nin enkazıdır

Bu okulda uzun yıllar Kubilay anmaları yapılmış, mücadelesi gelecek nesillere anlatılmıştı. Fakat okul bir süre sonra Derviş Mehmetlerin fikir ortakları tarafından yönetilmeye başlayınca 2014’de anma programları kaldırıldı, sonra okul içindeki Kubilay büstünün ziyaret edilmesi engellendi, 2020 yılında da deprem dayanıksızlığı gerekçe gösterilerek sonradan yapılan ek bina ile birlikte tarihi binası da yıkıldı. Böylece Kubilay’ın okulu, Bursa Muallim Mektebi de ortadan kaldırılmış oldu.

Aradan geçen 3 yıllık sürede tek bir çivi çakılmadı. Yakın zamanda ihalesinin yapılacağı söylenen okulun yeniden yapılma sürecinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden binanın aslına uygun olarak, Kubilay anıtının ve anısının olduğu saygın bir alanının olması talebimizi yineledik ve takipçisi olacağımızı bildirdik. Bunun takipçisi olacağız.

Kubilay’ın mücadelesi ve anılarını canlı tutmak bizlere, Cumhuriyet’in çocuklarına görevdir.

Devrim Şehitleri Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki’yi saygıyla anıyoruz.

Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinde Kubilaylar gibi kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz.

Ruhları şad olsun.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ