Demokrat Zafer

Küresel havacılık sektöründeki 9 kadın CEO’dan biri Türkiye’den

Cinsiyet eşitliğine dair farkındalığın artmasına karşın, dünya çapında kadınların iş dünyasındaki rollerine dair önyargılar sürüyor ve lider koltuğundaki kadınların sayısındaki artışın hızı gün geçtikçe düşüyor. Sesi Açıyoruz” program serisinin yeni bölümünde, iş dünyasında kadın liderler konuşulurken başarılı bir liderde olması gereken özellikler açıklandı. 
Cinsiyet eşitliğine dair gelişmeler, iş dünyasında aynı şekilde tezahür etmiyor. Kadınların lider olarak işe alımları 2023’te %32 düşerken; dünya çapında orta ölçekli işletmelerde üst düzey pozisyonların yalnızca %32,4’ünü kadınlar oluşturuyor ve bu rollerin %28’inde CEO olan kadınlar yer alıyor.

Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek için eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığa dair çalışmalar yürüten İn-an Hareketi’nin, Harvard Business Review’in sosyal medya kanalında yaptığı “Sesi Açıyoruz!” program serisinin yeni bölümünde, iş dünyasında kadın liderlerin rolü konuşuldu. Sunuculuğunu Twiser CGO’su (Chief Growth Officer) ve İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk’ün üstlendiği programın yeni bölümüne küresel havacılık sektöründeki 9 kadın CEO’dan biri olan Pegasus Airlines CEO’su, Women in Sales Eş Başkanı Güliz Tarhan Öztürk konuk edildi.

“Liderlerin kararlı ve iyi bir dinleyici olması gerekiyor”

Pegasus Airlines CEO’su Güliz Tarhan Öztürk, programda sektörünün cinsiyet eşitliğine yaklaşımını değerlendirirken kendini lider kılan özelliklerinden de bahsetti. Kariyer yolculuğundaki deneyimlerden söz ederek gençler için rol model olmanın önemine dikkat çekti. Güliz Tarhan Öztürk, “İş dünyasında kadın-erkek ayrımı yapmak yerine doğru işe, doğru insan teorisi uygulanmalı” diyerek liderlerde bulunması gereken özelliklere dair şunları paylaştı:

“Liderlerin bir şirketi harekete geçirebilmeleri için, kararlılık ve iyi bir dinleyici olmak kritik bir rol oynuyor. İlerleme kaydetmek için alınan kararın sürekliliğini sağlamak ve ekiple paylaşımda bulunmak gerekiyor. Çünkü şirketi başarılı kılmanın yolu, süreçleri ortak yürütmekten geçiyor. Ayrıca, liderlerin kendilerini sorgulamaları, her zaman farklı seçenekleri değerlendirmeleri de lazım.”

“Kadınlar, kapsayıcı liderliğe daha yatkın”

Twiser CGO’su ve İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk ise programda kadınların kapsayıcı liderlik konusunda erkeklere kıyasla öne çıktığını vurgulayarak liderlerin kendini geliştirmek konusunda zaman ayırması gerektiğini belirtti ve şu ifadelerini kullandı:

“Programımızın bu bölümünde iş dünyasındaki lider kadınlardan konuştuk. Kapsayıcı liderliği inceledik ve kadınların kariyerlerindeki kırılma noktalarını ele aldık. Gelecek bölümlerde de cinsiyet eşitliğine dair farklı bakış açılarını masaya yatıracak ve hem günümüze hem de geleceğe yeni pencereler açacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ