Demokrat Zafer

Mimar Celâleddin Çelik’in Batman’da Hayata Geçen Yeni Projesi Tasarımıyla Dikkat Çekiyor

Geometrik Bir İddia: Küp Cami

Disiplinlerarası üretimler yapan mimar ve sanatçı Celaleddin Çelik’in sanatsal bir yaklaşımla tasarladığı yeni projesi Batman’da hayata geçiyor. Şimdiye dek Yedikule Hisarı restorasyonu, Zeytinburnu Mozaik Müzesi gibi birçok önemli projeyle karşımıza çıkan Çelik’in Batman’ın merkezinde yer alan Atatürk Parkı’nda gerçekleşecek projesi Kardeşlik Mescidi, alışık olduğumuz cami formundan farklı, geometrik yapısıyla dikkat çeken, kubbesi olmayan, kültür merkezi kimliği de taşıyan ve pembe renkli bir tasarım. Su, toprak ve küp referansları üzerine temellenen, inşa süreci başlayan tasarımın 1,5 sene içinde tamamlanması bekleniyor.

Coğrafyanın ruhundan beslenerek, yerel referanslarla bezenen tasarım, insan yapısı olan ile doğal olan arasındaki gerilimi hem vurgulayan hem de eriyerek birbirlerine karışmalarını sağlayan bir misyona sahip. Alışılmışın dışında, kubbesi olmayan cami, küp tasarımıyla parkın içinde konumlanıyor, parkın geometrik formu, organik yapısı ve çevre ile iletişimiyle iç içe geçiyor. Birbirinden bağımsız formların bir araya geldiği tasarım, havada duran ana küp bölümü, minarenin bağımsız duruşu, taş ve tuğlanın kullanılış biçimi ve pembe rengiyle tek tek ele alınabilecek ancak genel olarak bakıldığında bütünsel dilini oluşturan detaylara sahip.

Coğrafyanın ruhundan, Hasankeyf’in Suçeken köyündeki kaya oyma mekânlardan, Artuklu kültürel mirasından ilham alan yapı doğa ile de özel bir diyalog kurarak şehrin en büyük yeşil alanının içinde konumlanıyor. Bahçe duvarlarının olmayışı, içi ve dışının belirsizliği, sınırların yer almayışı ve parkla bütünleşen davetkâr duruşuyla ortak bir buluşma noktası yaratıyor. Geniş bir kesimi bir araya getirecek tasarım ibadete ek olarak anneler ve çocukların buluşabileceği atölyeler, ihtiyaç sahiplerinin yararlanabileceği aşevleri, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek şehrin en büyük konferans salonu ve 7/24 açık kütüphane gibi bölümlerden oluşarak zengin bir yapı sunuyor.

Celaleddin Çelik hakkında:

1982 doğumlu Mimar, Sanatçı.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdürdü.

Aynı zamanda Osmanlı – Türk geleneksel makam müziği kültürü içerisinde yetişen ve tanbur icracısı olan Çelik, çok disiplinli sanat ve tasarım üretimlerini yerel ve güncel bir anlayışla sürdürmeyi benimsiyor.

2013 yılından itibaren kendi mimarlık ofisinde üretimlerini sürdüren Çelik, aynı zamanda birçok yarışmada dereceler aldı, jüri üyelikleri üstlendi, kültür yayıncılığı yaptı ve uluslararası projeler yürüttü. Hâlihazırda bir üniversitede mimari proje dersleri vermekte ve birçok önemli kurumun da kültür sanat danışmanlıklarını üstlenmektedir.

Üretimlerini Londra ve İstanbul’da sürdürmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ