Demokrat Zafer

GELECEK KADIN; “Birçok aile ekonomik sıkıntıdan çocuğunu okula gönderememeye başladı”

“Geçen yıldan bu yana okul giderleri %126 arttı. Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği, okul masraflarındaki KDV’nin kaldırılması için bir kampanya başlattı. Yoksulluktan ötürü hiçbir çocuk eğitimden mahrum kalmasın.” Sözler Gelecek Parti Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Hürsever’e ait.

Hürsever; “Okullar açılıyor, veliler kara kara düşünüyor. Kırtasiye giderleri enflasyondan ikiye üçe katlandı. İşsizlik ve pahalılık nedeniyle çoğu veli “Masrafları nasıl karşılayacağız” derdinde. Aileler kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti, servis hizmeti gibi büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya. Ekonomik krizin faturası bu sefer de çocuklarımızdan çıkarılıyor.

Okula başlama maliyeti 1 sene içerisinde

  • Okul öncesinde; 7 bin TL iken 17 bin TL,
  • İlkokulda; 12 bin TL iken 28 bin TL,
  • Ortaokulda; 13 bin TL iken 30 bin TL’ye yükseldi.

Yani, maliyetler %126 arttı. Birçok aile ekonomik sıkıntıdan çocuğunu okula gönderememeye başladı.

Halbuki Anayasanın 42. Maddesi“Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.” der. Sosyal devletin görevi, her çocuğun okuma hakkını sağlamak ve bu maddeyi uygulamaktır. Eğitim hakkını ayrım yapmaksızın yerine getirmektir.

Yapılan son KDV zammıyla beraber, kırtasiye ürünlerinin kimisine %10 kimisine %20’lik KDV uygulanıyor. Yüksek enflasyon ve zamlarla kırtasiye ve okul kayıt ücreti iki çocuklu bir aile için neredeyse asgari ücrete denk düşüyor.

Hiçbir çocuğun yoksulluktan ötürü eğitimden mahrum kalmaması için okul ihtiyaçlarındaki KDV’nin kaldırılmasını bir partinin mensubu olarak değil bir vatandaş olarak talep ediyoruz. 

Krizin faturası çocuklarımızdan çıkarılmasın.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ