Demokrat Zafer

Demokrat Başkandan Kentleşmeye Işık Tutan Açıklama; “Ne Yazık ki; Yerel ve Genel Yönetimler Bizleri Sallanınca Hatırlıyor!”

Ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık deprem sonrası unutturulmaya çalışılan deprem gerçeğine Demokratlardan farklı bir bakış açısı geldi. Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan deprem sonrası yapılacak kentleşmeye ışık tutacak açıklama.

Kaplan; “Yaşanan bu deprem hepimizin yüreğini dağladı. O nedenle devletin yeni bir yerleşim birimi yapmadan önce o bölgelerde kenti hangi istikamette “nasıl sağlam zemine otutturabilirim?” sorusunun cevabını bularak yeni binaların inşasını hızlandırması gerekmektedir. Bursa’dan 3 hareketli geçtiğini uzmanlar söylüyor. Ayrıca; “Yer Bilimci” ve “Deprem Uzmanları” tarafından açıklanan kriterleri dikkate almaları en önemli isteğimizdir. Deprem bölgelerinde TOKİ tarafından yapılan yapıların zarar görmediği ama serbest müteahhitlerin yaptığı yüksek katlı binaların tuzla buz oldukları görüyoruz. Buna şöyle bir açıklama getirmemiz gerekiyor. TOKİ tarafından yaptırılan müteahhitlerde iş akti karşılığı yapıyorlar ve 1 yıllık ödeme takvimi üzerinden gereken sözleşmeyi yapıyorlar. 2020 yılına kadar devletle iş yapan müteahhitlerin ekonomik anlamda zarar etmediğini biliyoruz, pandemi ile birlikte değişen bir ekosisteminde özelikle inşaat maliyetlerini de katladığını belirtmek isterim. Özel iş yapan müteahhitlerde de aynı stres daha fazla olmuştur.” dedi.

“22 Yıllık İktidar Vatandaşlarımızı Yıprattı!”

Kaplan sözlerini; “Bursa ölçeğine baktığımızda kaçak yapı stoku yüzde 60’lara varmış durumda. Bunun başlıca sebebi teknik insanları inşaat yaptırmak isteyenler sadece proje çizdirmek amacı ile görmek istemeleri. 3 ve 4 katlı binalara imza atan mühendisler, büyük çoğunluğu çizdiği projedeki inşaatların yerini bile bilmiyor. Belediyeler bile 5’ci katlı binalarda asansör zorunluluğu olduğunda mühendis ve mimarları hatırlıyor. Teknik anlamda salınımları düşünülerek imal edilen hiçbir yüksek katlı bina depremde çökmez. Çünkü; o binalarda mühendis sadece projesinin başında değil inşaatının da başındadır. Deprem bölgesine baktığınızda 2/3/4 katlı binalarında un ufak olmasının sebeplerinden biri budur. Biliyorsunuz ki; kaçak yapılaşmalarda da proje istenilmiyor, işini bilen inşaat kalfası varsa inşaatınızı ona yaptırıyorsunuz. Belediyeler artık kaçak binalara göz yummamalı, modern bir şehircilik anlayışının fitilini ateşlemelidir. Yaklaşmakta olan bir İstanbul depremi, onun gölgesinde de Bursa var. Vakit geçmeden Bursa tekrar planlanmalı şehir merkezindeki yoğunluk azaltılmalıdır. Umarım bu yaşanan deprem iktidarın Kanal İstanbul ısrarından vazgeçmesini sağlar. Zira ada şeklini alacak bir İstanbul ve çevresinde çok fazla ölüme sebebiyet verecektir. Vatandaşlarımızın yaşadığı her şeyi unuttuğunu düşünürsek bu kavramla bir deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğini, 22 yıllık iktidarın gündemden nasıl çıkarttığını da görmüş olduğunuz sakın gözden kaçırmayın!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ