Demokrat Zafer

Prompt mühendisliği meslek oldu

Prompt mühendisliği meslek oldu

Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte yeni meslekleri de duymaya başladık. İngilizce prompter kelimesinden türetilen, dilimize Sufle Mühendisliği olarak geçen prompt mühendisliği her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Yurt dışında ön lisans ve lisans programlarının da açılmaya başladığı prompt mühendisliği ülkemizde de sertifika programı olarak verilmeye başladı.

Prompt mühendisleri yetiştiren Novarge Uzaktan Eğitim Merkezi’nin CEO’su Mesut Karaağaç: “Prompt mühendisini yüzlerce katı olan ve içinde milyonlarca kitabı barındıran bir kütüphanede, aradığımız kitabı en kolay ve en hızlı yoldan bulmamızı sağlayan kişi olarak tanımlayabiliriz. Prompt mühendisliği daha basit tabiri ile yapay zeka ile konuşmayı bilmek ve yapay zekayı yönetmek diyebiliriz. Prompt mühendisliğinin, öğrencilerimize teknoloji ve yapay zekanın hayatımızdaki etkisini daha derinlemesine anlama ve bu alanlardaki becerilerini geliştirme fırsatı sunacağına inanıyoruz. 12 yaş üstü tüm bireylerin katılımına açık eğitimimiz yoğun ilgi görüyor” dedi.

Karaağaç açıklamasına şöyle devam etti: “Bugün bizim Google kullanırken çok rahat çok profesyonel hareket etmemiz, babalarımızın ise Google’a bir şey yazdığında asla istediği şeye ulaşamaması gibi, makinelerle iletişim hayati öneme sahip oluyor. Tıpkı hizmet aldığımız birçok işte olduğu gibi, yapay zekaya da bir işi emanet edeceğimiz zaman doğru kelimeleri, doğru sıralamayla, iyi örnekler vererek yapmalıyız. Aksi halde bir defa yanlış çıktı aldığınızda sonra onu düzeltmesi de git gide zorlaşıyor. “Aslında şunu demek istemiştim” diye düzeltmek ileri seviye projelerde karmaşık hale getiriyor ve  yapay zeka hata sarmalına giriyor. Baştan başlamak için ise çok geç olabilir. Yurt dışında iş verimliliğini artırmak isteyen büyük ölçekli şirketler yıllık 250-300 bin dolara prompt mühendisi çalıştırmaya başladı” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ