Son günlerde bazı siyasetçi, gazeteci ve yorumcular, Fransa’da yaşanan son hadiseler üzerinden sığınmacıların Türkiye’de de benzer çatışmalara yol açabileceği iddiasını dile getiriyorlar. Türkiye’nin insani değerlere dayanan göç politikası ile Fransa’nın sömürgeci politikalarına ve ırkçı şiddete duyulan tepkiyi mukayese etmek, şuursuz ve kötü niyetli bir yaklaşımdır.
 

detail-photo-fancybox-1

Habererk yayın yönetmeni İsmail Türk, Ömer Çelik’in bugün Twitter’da attığı talihsiz mesaja hem cevap hem de yorum olacak şekilde bir açıklama yaptı. İsmail Türk : “Ömer Çelik, ülkelerdeki demokratik yapıların bozularak, kontrolsüz bir şekilde kaçak göçmenlerin son vardıkları ülkeleri adeta açık işgali, gizli işgale döndürerek, huzuru, güvenilirliği, sosyal hayatın temel dinamiklerinin bozulmasına yönelik eleştirileri faşizm ve ırkçılık olarak değerlendiriyor. Ömer Çelik gibi kimlik yoksunu, bir vatanın nasıl kaybedilip kazanılacağına dair hafızasında yer olmayan bir politikacının, yapmış olduğu bu talihsiz açıklamayla, vatanseverlerin, ülkenin güvenliğini isteyenlerin, kontrolsüz bir şekilde 13 milyon sığınmacının ülkeye gelip, kiraların 300 500 artmasına vesile olmalarına, ekonominin alt üst olmasına, ucuz işçi cennetine döndürülmesine  karşı olumsuzlukları, olumlu gibi gösterip, bu yanlışlara karşı çıkanları suçlu gibi değerlendirmesi bir talihsizliktir.

Bu konuda başlangıçta, Türkiye’yi uyarmaya çalışan Demokrat Parti Genel Başkan yardımcısı İlay Aksoy, ardından  Ümit Özdağ, peşinden bütün muhalefet partileri hatta iktidar partileri bile yanlış yaptıklarını kabul edip, sığınmacıları ülkelerine, evlerine , güvenli bir şekilde gönderileceğini birçok kez açıklama yapmalarına rağmen, Ömer Çelik’in böyle talihsiz bir açıklama ile topyekün herkesi ırkçı, faşist ilan etmesi Avrupa üzerinden, Fransa’daki olaylar üzerinden faşist ilan etmesi bir gaflet ve delalet eseridir. Avrupa’daki olayların, Türkiye’deki kaçak göçmen işgaliyle hiç benzer ve alakadar olmadığı halde, bu benzetmeyi yapması da almış olduğu sorumlulukların gölgesinde kalan yanlış bir açıklamadır. Tabiki her ülkenin niteliksiz işgücüne ihtiyacı olabilir, bunlar belli disiplinde anlaşmalarla, meşrutiyet çerçevesinde, güvenlik  çerçevesinde, evrensel kurallar çerçevesinde yapılır. Avrupa işçi alımını da bu şekilde yapmıştır. Avrupa’ya kaçak olarak giren insanların başına ne geldiğini bütün dünya bilmektedir. Dolayısıyla siyasi ilticalar milyonlarca kişi ile olmaz, bu başka bir konudur. Ömer Çelik yaptığı açıklamalarla, Türkiye’nin geleceğini daha karanlığa iten bir politikacı olarak anılacaktır.” dedi