Demokrat Zafer

Kafka’da bu ay: Kiracı | Bernard Malamud

İki yazar, yıkım ve şiddet:

Kiracı

Bernard Malamud’un 1971 yılında yayımlanan Kiracı’sı biri siyah, biri beyaz iki yazarın sanat anlayışları ve etnik kökenleri üzerinden insanın güvenilmezliğini, yıkım ve şiddet potansiyelini gözler önüne seriyor.Harry Lesser, New York’ta yıkılmak üzere olan bir apartmanın tek kiracısıdır. Evini terk etmemek için evsahibi Levenspiel ile mücadele etmesinin tek sebebi on yıldır emek verdiği kitabını tamamlamaktır. Ancak bu sefil apartmanda kendisiyle aynı edebi amacı taşıyan biri daha vardır: Afro-Amerikalı yazar Willie Spearmint.

Yahudi Lesser ve siyahi Willie’nin dostluğu Yahudi-Siyahi gerilimine rağmen filizlenir, ta ki Willie yazdığı taslaklar için Lesser’dan yorum almak isteyinceye kadar. İkilinin zoraki komşulukla başlayan ilişkisi edebi rekabete dönerken yükselen gerilimde Willie’nin kız arkadaşı Irene ve apartmanın son mensuplarını evden çıkarmaya çalışan Levenspiel de büyük rol oynar.

Orijinal adı: The Tenants

Yazar: Bernard Malamud

Çevirmen: Seda Çıngay Mellor

Tür: Roman

Sayfa sayısı: 192

Fiyat: 128,50 TL

Kiracı’ya Övgüler

“Bernard Malamud’un Kiracı’sı modern edebiyatın başyapıtlarından biri olarak kabul edilebilir. Roman karmaşık insan ilişkilerini ustalıkla keşfedip kentsel yaşamın acımasız gerçeklerini sorgularken, Malamud’un derin içgörüsü ve olağanüstü yazma becerisi bu kitabı bir edebi mücevhere dönüştürüyor.”

The Guardian

Kiracı, Malamud’un yaratıcılığının ve yeteneğinin harika bir örneği. Yazar gerilimi ve duygusal yoğunluğu ustalıkla birleştirerek okuyucuları derinden etkiliyor.”

The New York Times

“Bilge, komik ve akıcı.”

― Paul Theroux

“Malamud’u, güçlü ve özgün bir Amerikan yazar olarak selamlayabiliriz. O, karakter ve atmosfer yaratma konusunda harika bir duyarlılığa sahip.”

― Daily Telegraph

“İngilizcenin en iyi yazarlarından biri. Eserleri insanın bilincine yerleşiyor

ve yerinden kıpırdamayı reddediyor.”

 ― Sunday Times

BERNARD MALAMUD, 1914 yılında Brooklyn, New York’ta Rus Yahudi göçmeni bir ailede dünyaya gelen Bernard Malamud, ilk gençlik yıllarını Büyük Buhran koşullarında geçirdi. New York Şehir Üniversitesi’nde lisans, Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra çeşitli pozisyonlarda memurluk ve edebiyat öğretmenliği; 1949 yılından itibaren de uzun yıllar boyunca çeşitli üniversitelerde okutmanlık yaptı ve yaratıcı yazarlık dersleri verdi. 1967’de ABD Bilim ve Sanat Akademisi’ne kabul edildi. İnançlı bir Yahudi olarak yetiştirilmesine karşın, kendini agnostik hümanist olarak gören Malamud, yazdığı sekiz roman ve dört öykü kitabında Amerika’daki göçmenlerin yaşadıkları umutsuzluk ve zorlukların yanında, tüm yoksulluklarına rağmen hayallerine erişme çabalarını tasvir etti. Rus İmparatorluğu’nun son yıllarında hüküm süren Yahudi düşmanlığını konu alan Tamirci (Kafka Kitap, 2013) romanıyla Pulitzer ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü; Sihirli Fıçı (Kafka Kitap, 2019) öykü kitabıyla da yine Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı ve diğer eserleriyle PEN/Faulkner, O. Henry ile Ulusal Yahudi Kitap Ödülleri’ne layık görüldü. 1986 yılında Manhattan’da hayata veda eden Malamud, Joseph Heller ve Philip Roth’la birlikte yirminci yüzyılın en etkili Yahudi Amerikalı yazarlarından biridir. 1988 yılından bu yana Uluslararası PEN bünyesinde öykü türünde üstün başarı sergileyen yazarlara PEN/Malamud Ödülü verilmektedir.

SEDA ÇINGAY MELLOR, 1973’te Ankara’da doğdu. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’ni ve ODTÜ Ekonomi’yi bitirdikten sonra uzun süre özel sektörde çeşitli görevlerde çalıştı. 2008 yılından beri kitap çeviriyor. Ben, Kirke, Akhilleus’un Şarkısı ve Kızların Suskunluğu da aralarında olmak üzere geniş bir yelpazede yüzden fazla çevirisi var.

Bernard Malamud’un Kafka Kitap’taki diğer kitapları:

Tamirci, 2013

Çırak, 2017

Sihirli Fıçı, 2019

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ