Demokrat Zafer

Suriye’de Yıkımdan Yeniden Doğuşa: Dünya Doktorları Sağlık Yardımlarının Önemini Vurguladı

Dünya Doktorları Programlar Direktörü Cem Hatunoğlu,  7’nci Brüksel Konferansı öncesi düzenlenen “Suriye ve Türkiye’deki Depremlerin Ardından Geçen Dört Ayda Acil Sağlık Müdahalesinden Çıkarılan Dersler” adlı panele konuşmacı olarak katıldı.

Suriye’deki ve komşu ülkelerdeki insani ihtiyaçları karşılamak için insani ve mali desteği seferber etmek ve yerinden edilmiş insanlara ve mültecilere karşı dayanışma gösteren ülkelere siyasi ve mali destek toplamak amacıyla Avrupa Birliğinin “Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek” konulu VII. Brüksel Konferansı 14-15 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Dünya Doktorları, 13 Haziran Salı günü konferans öncesi düzenlenen yan etkinliklerde bir panel düzenledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA)’nın Suriye Krizinden Sorumlu Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden’nında yer aldığı , “Suriye ve Türkiye’deki Depremlerin Ardından Geçen Dört Ayda Acil Sağlık Müdahalesinden Çıkarılan Dersler” adlı panelde Dünya Doktorları Programlar Direktörü Cem Hatunoğlu konuşmacı olarak katıldı.

“Bu panel neler yapabileceğimizi düşünmek için bir fırsat sağladı”

STK’lar ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının da katıldığı panelde konuşan Cem Hatunoğlu, deprem sonrası Suriye’deki son durumun, zaten kırılgan olan sağlık sistemine ek olarak insani ihtiyaçları daha da artırdığını söyledi. Hatunoğlu, “Sağlık sektörünün müdahalesi, acil tıbbi ihtiyaçlara cevap vermenin yanı sıra etkilenen sağlık tesislerinin rehabilitasyonu açısından da çok önemliydi. Bu panel tartışması, neyin işe yaradığını, ne öğrendiğimizi ve daha farklı neler yapabileceğimizi birlikte düşünmek için bir fırsat sağlamıştır” dedi. Dünya Doktorlarının hızlı, aktif ve etkin bir şekilde kriz anlarında çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Hatunoğlu, “Dünya Doktorları olarak, zaman ve kaynakların kullanımı açısından olabildiğince verimli bir şekilde, depremden etkilenen nüfusun özel sağlık ihtiyaçlarına cevap verdik. Deprem sonrasında gerek DDD olarak bizzat yürüttüğümüz sağlık programından elde ettiğimiz deneyimler gerekse panelde paylaşılan iyi uygulamalar insani yardım çalışanlarının gelecekteki olası depremlere hazırlık ve müdahale seviyesinin daha da iyi bir noktaya taşınmasına yardım edeceğine inanıyorum. Bunun yanında, DDD’nin tamamı Suriyeli sağlık personelden oluşan sağlık merkezleri, insani yardımın yerelleştirilmesi yani yerelin ilerideki feleketlerle kendi olanaklarıyla başa çıkma kapasitesinin arttırılması amacına da doğrudan hizmet etmesi bakımından önemli bir görev üstlenmektedir.” dedi.

Hatunoğlu, düzenlenen panelin, acil eylem planlarının hazırlanması, insani yardım alanında çalışan ilgili tüm aktörlerin hazırlık seviye ve kapasitelerini geliştirmeleri, fonların süratle mobilize edilmesi, aktörler arasındaki koordinasyon ve işbirliği başta olmak üzere birçok önemli konuya dikkat çektiğini belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ