Demokrat Zafer

Geçmişten günümüze gündemimizden düşmeyen ehveni şer anlayışı

Gelecek Parti Yıldırım Kurucu Siyasi İşler Başkanı Fethullah Aydın’dan çarpıcı tespit. Aydın; “Yarın sabah kimilerine göre yüzyılın en önemli seçimi kimilerine göre yeni bir Türkiye yüzyılı fakat her ne olursa olsun her zamanki gibi normal bir seçim olacak Dolayısıyla herhangi bir işe olduğu gibi bu seçime de fazlaca bir anlam yüklemek bence gereksiz burada bu söylemin kime daha çok hizmet ettiğine özellikle dikkat etmek gerekir. Bir diğeri de Dillere pelesenk olmuş ehvenişer meselesi malumunuz islam tarihinde her zaman var olan bir kelime sürekli bazı kesimler tarafından güncellenerek bazı kesimler tarafından da istismar edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Her ne kadar alimler tarafından dönem dönem açıklanıyor olsa da bazı zamanlarda ehven kelimesinin suistimal edildiği de maalesef olmuştur. Bu kelimeyi kullananlara şunu söylemek isterim bahsetmiş olduğunuz ehvenişer meselesi için Eğer söylediğiniz sonradan anlaşılır ve ehven olmadı ortaya çıkarsa umumu ilgilendiren bu önemli konuda tüm vebali üzerinize almaya Hazır mısınız. Dolayısıyla kullanılan bu kelime sadece feraseti ve basireti yüksek olan kimseler tarafından söylenebilecek bir sözdür.

Tek başına bu da yetmez tarafsızlığına inanılmış ve daha da önemlisi kendini inandırmış bir kimsenin söyleyebileceği ehveni kelimesine itibar edilebilir. Tarihte İmam Azam gibi ücret hatların vermiş olduğu ehvenişer uygulamasına ve arkasında durduğuna kendisine yapılan tüm haksızlıklara ve zulme rağmen sözünden vazgeçmemesine bakarsak bugün acaba kaç kişi imamı azama yapılan muamele kendisine yapıldığı durumda ehvenişer olarak gösterdiği odağı değiştirmeden dosdoğru bir şekilde kalabilir.

Veya bir diğer örneği Ahmet Bin hanbel Hazretleri. Dolayısıyla belki şöyle demek daha doğru olacaktır bana göre ehveni şer. Sanırım bu kelimeye itiraz edilemez. Fakat en başta da söylediğimiz gibi ülkenin her kesimini ilgilendiren böyle bir olayda her kesime hitap edebilecek bir evvel anlayışının karar mercii kimdir? Hülasa gerek insanlık gerekse İslam tarihi boyunca olduğu gibi tüm hilaflar ve anlaşmazlıklar biraz da bu yüzden çıkmıştır Eğer Bizler de bugün tarihe bakıp ders çıkarmazsak tarihte işlerinin hataları yeniden işlemiş oluruz ki bu da tarihin olmasa da hataların tekrar etmesi olur.

Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek ancak bir Hülya görmek olur. Sözümüzü bitirirken söyleyebileceğimiz belki de en önemli söz bugün dünyasında insanların gönlüne hitap edebilmek olacaktır ötekileştirerek değil de sevdirerek ve örnek olarak ehveni göstermek tarih boyunca büyük zatların ve özellikle Anadolu erenlerinin ahlakı olarak bize yeter ki bizleri bir arada tutan unsur bu olmuştur. Eğer milletimiz içerisinde Bu anlayış bozulursa hangi evreni tutarsak tutalım umumi menfaati ve Birliği sağlayamayacağımız gerçektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ