Demokrat Zafer

Demokrat Çıkış! “Fındıklıyı Maden Ocaklarının Sömürüsünden Söküp Atacağız! Tüm Ruhsatları İptal Edeceğiz!”

Bursa‘nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Fındıklı Mahallesi sınırlarında faaliyet gösteren bir maden ocağının kapasite arttırma ve yer değiştirme projesine “ÇED gerekli değildir” raporu verilmesi mahalle sakinleri, çevre dernekleri, sivil toplum kuruluşlarını ve siyasileri ayağa kaldırdı. Hazırlık çalışmalarının başladığı maden alanında firma yolu mıcırla kapattı. Arkasına siyasiler ve çevrecileri de alan mahalle sakinleri mıcır yığını aşıp maden alanına gitti ve ocağı istemediklerini dile getirdi.

Mahalle halkına en büyük destek ise Demokrat Parti Orhangazi İlçe Başkanlığı’ndan geldi. İlçe Başkanı Baki Bekar; “Fındıklı bölgesinde yapılmak istenen burada yaşayanların göç ettirilerek buradaki su kaynaklarının üzerine çökülmek istenmesi. Maden şirketleri bile hile hurda ile çalışmak izni alıyorlar. Yetkililer uyurken biz uyumayacağız. Burada yapılmak istenilen farkındayız.  Burada hile ile iş yapılmaya çalışılıyor. ÇED değerlendirmesinden muaf tutulmuş bu proje. Niçin muaf tutulmuş? Projeyi 25 hektarın altında göstermiş. Aslında firmanın her iki ruhsat alanı da onlarca hektarlık alan olduğu halde, başlangıç projesi olarak 25 hektarın altında göstermiş. Niye? 25 hektarın altında olduğu zaman ÇED raporunu almaktan muaf tutulacak. Bundan kendini muaf tutmak için 25 hektarın altında tutmuş. Burası Orhangazi’nin su kaynağı aynı zamanda su kaynağına vereceği zararı ÇED raporunda ifade etmek zorundaydı. Bütün bunlardan muaf olabilmek için ÇED’ten muaf tuttu kendini. Yani hile ile arkadan dolanarak burada bir iş yapıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz!” dedi.

Bekar; mevcut taş ocakları ve konkasör tesislerinin Orhangazi Devlet Hastanesi ve TOKİ 3. Etap Konutları’na uzaklığının kuş uçuşu 550 metre civarında olduğunu söyledi. Nadır su kaynağı havzasının çatlaklı yapı olması sebebiyle suyu alt tabakaya kolayca geçirebildiğini belirterek, ocakların bölgeden kaldırılması gerekirken yaklaşık 4 yıl önce ruhsatlarının uzatıldığını belirtti. İlçe Başkanı Baki Bekar; “Taş ocakları ve buradaki tesisler, yaydıkları tozlarla halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar. 10 mikrondan 2,5 mikrona kadar tozlar, belli sürede çökse bile 2,5 mikrondan küçük toz parçacıkları havada asılı kalıp uzak mesafelere taşınabiliyor. Bu tozların solunduğunda ciğerlere girdiğini ve solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu bilimsel kaynaklardan biliyoruz. 14 mayısta vatandaşlarımız “Söz Milletindir” der 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde bizleri yönetime getirirlerse söz veriyoruz tüm maden ocağı ve usulsüz olarak burada alınan izinler ile yapılan sanayi tesislerini kapatacağız, torunlarımızdan emanet olarak aldığımız su kaynaklarımızı canımızın son nefesine kadar koruyacağız!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ