Demokrat Zafer

Yüzde 2 baraj eylemine polis barikatı!

Memur sendikalarının yüzde 2 barajına karşı Meclis önünde yapmak istedikleri eyleme polis engelledi. AK Parti tarafından TBMM’ye getirilen kanun teklifine göre, yüzde 2 barajını aşamayan sendikalar 700 TL olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Memur sendikaları, teklifin sadece ikramiyeye yönelik değil, sendikalaşmaya karşı da olduğunu söyleyerek Meclis önünde açıklama yapmak istedi.

Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu öncülüğünden kanun teklifin karşı Meclis önünde bir araya gelenlere polis sert müdahalede bulundu. Sendikacılar Meclis önünden zor kullanılarak uzaklaştırıldı. Sendikacılar, Atatürk Bulvarı boyunca sloganlarla yürüyerek Olgunlar Caddesi’nde bulunan Madenci Anıtı önüne geçti.

‘AKP İKTİDARI MEMURUNDAN KORKUYOR MU?’

Madenci Anıtı önünde açıklamalarda bulunan Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, yüzde 1 barajının Danıştay tarafından iptal edildiğini fakat ‘hükümet destekli’ Memur-Sen ve Kamu-Sen tarafından yüzde 2 barajının tekrar gündeme getirildiğini ifade etti. Sendikaların yüzde 2 baraj sınırı ile kalmayacağını, barajın gittikçe artacağını söyleyen Balık, şöyle devam etti:

“Baraj varsa sandıkta var. Sandıkta kamu çalışanları bunun hesabını soracak. Bizler Meclisi kuranları savunanlarız. Neden oraya gitmemiz engelleniyor. Meclis başkanı halkıyla karşılaşmaktan korkuyor mu? AKP iktidarı memurundan korkuyor mu? Kimsenin sendikalaşmasının önüne geçmeyin. Bu yasa anayasaya, ILO sözleşmelerine aykırıdır. Danıştay iptali yönünde karar vermiştir. Bu yasanın bir an önce Meclis’ten çekilmesini ve adaletli bir şekilde toplu sözleşme getirilmesini istiyoruz. Bizler borçlarımız yüzünden marketlere gidemiyoruz, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Biz, 7 konfederasyon, 150 bağımsız sendika bir araya geldik. Bu direnişimiz devam edecek.”

Mücadele; Birleşik Kamu İş konfederasyonu öncülüğünde sendika ve konfederasyonlar platformu olarak Ankara’da TBMM önünde 15 sendika ile basın açıklaması kararı aldı. Söz Konusu basın açıklamasının nedeni ise yandaş sendika Memur-sen ve yancı sendika Türkiye Kamu sen tarafından sendika üyelerine üç ayda bir verilen sendika primine baraj getirilmesi idi. Konu özetle şu 2021 yılı toplu sözleşmesinde sendika üyelerine üç ayda bir ikramiye ödenmesine karar verildi.

Ancak bir şartla: bir sendikanın ilgili iş kolunda çalışanların en az %1 inin ilgili sendikaya üye olması gerekiyordu. O dönem çalışma bakanı bu oranın altındaki sendikalara merdiven altı sendika yakıştırması yapmıştı. Ve bu söze çok hak savunucusu demokrat KESK de ses çıkartmamıştı çünkü bu onun da işine gelmişti. Fakat söz konusu merdiven altı sendikalar bu sözleşme maddesine dava açmış ve kazanmışlardı. Ve tüm sendika üyesi memurlar söz konusu ikramiyeyi almaya hak kazanmış oldular. Ancak bugün torba yasa ile bu baraj revize edilerek yani %2 ye yükseltilerek meclis gündemine taşındı. Çünkü yandaş sendika ile yancı sendikalar yetkili olmayan ancak etkili sendikacılık örneği gösteren sendikalara akın etmeye başladı. Bu durumda da güç kaybeden bu sendikaların kasalarına giren rakamlarda düşmeye başladı. Bu ise büyük bir sorundu. Çünkü bu şu anlama gelmekteydi gelirler düşerse bu sendikaların ağa babaları profesyonel sendikacılık yapamayacak, yapsa bile memuriyette aldıklarının 2-3 katı maaş alamayacaklardı. En azından lüks makam araçlarına binemeyecek ve seçim dönemlerinde yandaşı veya yancisi oldukları partilerden milletvekili adayı olup, bakan vs olamayacaklardı. Örneğin eski çalışma bakanlarından Jülide Sarıeroğlu gibi…

Basit bir matematik hesabı memur-sen in üye sayısı 1.500.000*100 TL ortalama aidat=150.000.000 aylık gelir demektir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ