Demokrat Zafer

AKP, zeytinlikleri yok etmeye yemin etmiş

Bir süredir hazırlıkları süren ve zeytinliklere madencilik talanının önünü açan torba yasa Meclis’e geliyor. Zeytinliklerin madene açılmasına tepki gösteren CHP’li Sarıbal, “Birkaç yıllık maden işi için ömürlük zeytin ağaçları yok edilmek isteniyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile zeytinlikler yok edilecek. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonunda görülecek torba yasa teklifin birinci maddesinde zeytinlik alanlarında elektrik üretmek amacıyla maden sahaları açılmasına izin veriyor.

Daha önce 1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile kanun aşılarak hülle yöntemi ile madencilere izin verilmeye çalışılmıştı.

Meclise gelen torba kanun teklifi için zeytinliklerin madenlere açılmasını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “AKP doğaya, çevreye, ormana, toprağa düşman. Her seferinde birkaç yandaşını zengin etmek için türlü türlü yollara başvurarak zeytinlikleri yok etmeyi kafasına koymuş. Halkımızın karşı çıktığı, ölmez ağaç dediği, binlerce yıllardır nefes alıp ürün veren zeytinlikleri yok etmeye çalışıyor” dedi.

‘Zeytin ağaçları yok edilmek isteniyor’

Toprağı değerlenen zeytinlik alanların parça parça yok edildiğini belirten Sarıbal, şunları söyledi:

“AKP nerede toprağı değerlenen zeytinlik varsa bir gerekçe uydurarak yok etti. Oysa zeytin alanları yasal koruma altındadır. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 17. maddesinde ‘Devlet, zeytinciliğin ıslahı, yeni zeytin dikim alanlarının tespiti, zeytin dikim ve yetiştirilmesinin teşviki ile verimin artırılması, hastalık ve zararlılarla mücadele ile ürün elde etmekte masrafları azaltıcı araç ve gereçlerin imal ve ithalinde gerekli kolaylıkları sağlar’ diyor. Aynı yasanın 20. Maddesinde ise ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez’ demektedir. Ama AKP şimdi bu yasayı hiçe sayıyor ve zeytinlik alanları maden sahalarına açmanın yolunu açıyor. Şimdi ise şirketler için sadece Akdeniz havzasında yetişen zeytini birkaç şirkete verdiği teminatlar uğruna yok etmeyi seçiyor. Oysa yerin üstü yerin altından daha değerlidir. Birkaç yıllık maden işi için ömürlük zeytin ağaçları yok edilmek isteniyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.”

‘Tarımı yok ettiler sıra zeytinde’

Ülkenin tarımın AKP eliyle adım adım yok edildiğini söyleyen Sarıbal, “Ülke tarımı AKP’nin bilinçli ve istekli tercihi ile adım adım yok ediliyor. Elimizde ürettiğimiz ve ihracat ettiğimiz birkaç üründen biri olan zeytini de yok ederek ülke tarımına baltayı vuruyor. Her şey para değil, her şey sizin yandaşlarınız kazanacak diye ülkeyi elden çıkartamazsınız. Buradan sesleniyorum sakın “Zeytinime Dokunma” diyorum” dedi.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ