Demokrat Zafer

EYT’de 2 milyon kişi kapsam dışında

Uzun yıllardır mücadelesi verilen ve milyonlarca yurttaşın yakından takip ettiği EYT’nin Meclis gündemine gelmesi an meselesi. Ancak iktidar kanadından staj ve çıraklık süresinin EYT kapsamında alınmayacağı yönündeki açıklamalar pek çok emekli adayı için sorunu çözmüyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili çalışmalara dair yaptığı açıklamasında staj ve çıraklık sigortasını EYT kapsamında değerlendirmediklerini ifade etti. Staj ve çıraklık dönemi sigortalarının EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını verdi.

Bilgin’in açıklaması ile 1999 yılı öncesinde meslek liseleri, çıraklık eğitim okulları, sağlık meslek liseleri ve ticaret meslek liselerinde staj ve çıraklık yapmış 2 milyona yakın kişinin EYT düzenlemesinden ayrı bir düzenlemeye tabii tutulacağı ortaya çıktı. EYT kapsamına alınmayan staj ve çıraklık sigortası bulunanlar ise hak kayıplarının engellenmesi için EYT kapsamında değerlendirilmek istiyor.

Sigorta tescil numarasının kabulü yeterli

Konuya dair BursaMuhalif Gazetesi’ne konuşan staj mağduru Ahmet Aksu, “Biz 1999 yılı öncesinde staj yapanlar olarak mağduruz. Ben 1996 yılında staj yapmıştım, 1997’de dershaneye gidip, 1998 – 2000 yılları arasında üniversite okudum. 2000 Ocak ayında mezun oldum. Bu ülkede okumanın suç olduğu gerçeği var. Çünkü, bizler meslek lisesinde okuduk ve staj yaptık, açık sahada, kar altında, fiili olarak çalışma içindeydik. Sigorta girişimiz de var, tescil numaramız da ama bize şu an EYT kapsamında değerlendirilme fırsatı verilmiyor.” diyor.

Kendisi gibi 2 milyona yakın kişinin staj ve çıraklık sigortası mağduru olarak emeklilik beklediğini belirten Aksu, “Sadece oradaki sigorta tescil numarası kabul olmadığı için bunca insan 18 – 20 yıl daha fazla çalışmak zorunda bırakılıyor.” dedi.

Nur Derya

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ