Demokrat Zafer

NOYAN: “CEVİZDE İTHALATA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI YERLİ ÜRETİMİN ARTIRILMASIYLA MÜMKÜN”

BERK NOYAN: “CEVİZDE YATIRIMLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin en önemli ceviz üreticilerinden WPC Tarım Ürünleri A.Ş. WALNUT, Karacabey ovasında 15.250 adet mavi sertifikalı fidanın bulunduğu 550 dönümlük arazisinde ceviz hasadına başladı.  Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 70’inin ithal ceviz olduğunu dile getiren WPC-WALNUT Yönetim Kurulu Başkanı A. Berk Noyancevizde ithal bağımlılığını azaltmak için yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Yerli cevizin son derece kaliteli olduğuna işaret eden A. Berk Noyan, hem ekonomik hem de değer açısından hak edilen eşiğe ulaşılamamasını üzüntü verici bulduğunu ifade etti.

En sağlıklı ve güvenilir ceviz markası olma hedefiyle 2012 yılında ilk ceviz fidanlarını diken WPC Tarım Ürünleri A.Ş, Karacabey ovasında 15.250 mavi sertifikalı ince kabuk chandler fidanın bulunduğu 550 dönümlük arazisinde ceviz hasadına başladı.

Doğanın verdiklerinin yanı sıra teknolojinin imkanlarını da kullanarak sulamada tam otomasyon, toplamada yarı otomasyon tercih eden, ilaçlamada son teknoloji ile üretilmiş olan makine parkurlarını kullanan WPC Tarım Ürünleri A.Ş, yerli cevizi sağlıklı ve lezzetli haliyle tüketiciyle buluşturmak üzere ceviz hasadına başladı.

Hem lezzeti hem içerdiği besin öğeleri ile sağlığa faydasıyla popülaritesi son yıllarda gittikçe artan ceviz, tatlılardan salatalarda, böreklerden soslara kadar birçok tüketim alanına sahip. Türkiye’de yılda ortalama 150-160 bin ton ceviz tüketimi ile ceviz tüketiminde şu an dünya sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Türkiye ve Orta Asya’nın cevizin anayurdunu söyleyen WPC-WALNUT Yönetim Kurulu Başkanı A. Berk Noyan, 2020 yılında Türkiye’nin tükettiği cevizin %70’ini ithal ettiğini söyleyerek yerli üretimin artmasının ülke ekonomisine, sağlayacağı katkılara dikkat çekti ve verimli ceviz yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.  

“Cevizde tazelik ve nemlilik oranı lezzeti belirleyen çok önemli etkenler”

WPC-WALNUT Yönetim Kurulu Başkanı A. Berk Noyan cevizde tazeliğin ve yerli üretimin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ceviz Türkiye’nin her bölgesinde yetişebilen bir meyve. Buna rağmen Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 70’ine yakın miktarı ithal ediliyor. Bu, sadece ekonomik açıdan değil aynı zamanda alışılan, hak edilen lezzet ve kaliteye ulaşamama açısından da üzücü. Yerli üretici cevizi tarladan sofraya en kısa sürede ulaştırıyor. Türkiye’ye ithal edilen cevizin gelmesi ise aylar alıyor ve nakliye sırasında ürünlere birtakım koruyucular uygulanıyor ve kurutuluyor. Bu nedenle yerli ceviz daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha taze oluyor. Yerli üreticinin cevize ilgisi son yıllarda arttı. Ceviz ağacı yaklaşık dördüncü yılından itibaren ürün vermeye başlıyor ve verim olarak en üst seviyeye ulaşması 8-9 yıl sürüyor. Dolayısıyla sabır isteyen bir iş ve cevizde yatırımların doğru planlaması ve sürdürülebilir olması çok önemli. Bu noktada da Türkiye’de üretilen yerli cevizin üstün kalite ve lezzet özelliklerinin belirlenmesi, anlatılması ve tercih edilmesinin sağlanması kadar üreticilerin desteklenmesi de şart.”

“Yerli ceviz ile ithalatın yarattığı karbon ayak izi de önemli ölçüde azaltılabilir”

Doğru ve planlı yapılacak yerli ceviz tarımının iklim kriziyle ve sürdürülebilirlik açısından da son derece önemli olduğunu söyleyen Berk Noyan, bu konuda şunları dile getirdi: “Ağaçlanmaya olan katkısının yanı sıra binlerce kilometre uzaktan getirilmekte olan cevizlerin yerini alacak ürünleri ürettiğimizde ithalatın yarattığı karbon ayak izi de önemli ölçüde azaltabilir.”

WPC Tarım ürünleri A.Ş ve Berteks Hakkında:

En sağlıklı ve güvenilir ceviz markası olma hedefi ile 2012 yılında ilk ceviz fidanlarını diken, cevizin tüm inceliklerini bilerek, büyük bir özveri ile çalışan bir şirket olan WPC Tarım Ürünleri A.Ş; Berteks Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Berk Noyan’ın iştirakidir. 1922 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Berteks Tekstil A.Ş. Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet göstermektedir. Yaklaşık 80.000 m²`lik alanda kumaşın tüm üretim aşamalarını bünyesinde gerçekleştirebilen entegre üretim sahasında 1.200 kişiye istihdam sağlamaktadır. Berteks Tekstil 100 yıllık bir tarihle günümüzde 4. neslin bilgi birikimi ve tecrübeleri ile teknik, teknoloji ve estetiği buluşturan yüksek standarttaki üretim kalitesi sayesinde firmalar arasındaki öncülüğünü korumaktadır. Tekstil sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı 19. Yerinde Ar-Ge Merkezi ve Ticaret Bakanlığı Turquality Marka Destek Programı kapsamında olan Berteks Tekstil A.Ş. ev tekstili üretiminin %85’ini başta Avrupa, Avustralya ve Amerika olmak üzere 5 kıtada 50’yi aşkın ülkeye ihracat yapmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ