Demokrat Zafer

Ahmet Koçak Yazdı; NİLÜFER AÇIK ARABA PAZARINDA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Köşe yazarımız ekonomideki gerçeği sayfalarına taşıdı. Ahmet Koçak;

“Dün arabamı satmak için saat 10.00’da pazarın batı kapısından giriş yaptım. Geç kaldığımı düşünerek, park edecek yer sıkıntısı yaşayacağımı düşündüm. Kapıda bir çocuk karşıladı beni. Kartonu uzatıp elli lira istedi. Pazara doğru baktım içeride hiçbir araba göremedim. Çocuğa:

“İçeride hiç araba gözükmüyor. Pazar kuruldu mu?” diye sordum. Çocuk:

“Sağ tarafta arabalar var. İçeri girince görürsün” dedi. İçeri girdiğimde; suyu çekilmiş göle dönmüş, pazarın yarısı boştu. İyi yönü istediğim yere park edebilecektim.

İnternetten baktım benim arabanın modelinden, markasından otomobiller 190 000 ile 290 000 arasındaydı. Fiyatlar arasında yüz bin lira makas vardı. Fiyatını belirlemek için benzer araba aradım pazarda yoktu. Ortalama bir fiyat belirleyip karta telefon numaramla birlikte yazdım. Pazarı dolaşmaya çıktım.

Hem pazarda hem havada yaprak kıpırdamıyordu. Gezen insan çok azdı ve onların da büyük çoğunluğu benim gibi arabasını satmak için getirenlerdi sanıyorum.

Bazı insanlar gruplar halinde aralarda oturuyor, söyleşiyorlardı. Hatta birinin geçmiş bir futbol maçını anlattığını da duydum. Arabaya bakan yok, satamayacağız hiç olmazsa hayatımızı yaşayalım” havasındaydılar.

Telefonla nasıl olsa beni ararlar diye pazardaki gezimi uzun tuttum. İnsanlarla konuştum. Bir vatandaş: “İkinci el piyasası çok hareketsiz. Pazarda bir canlılık yok. İki yıl süren Pandemi hapsi toplum olarak alış veriş ve diğer davranışlarımızı değiştirdi. Pandemiden önce burada iğne atsan yere düşmezdi. Pazarın içinde beş, altı barakada çalışan lokantalar vardı. Çorba, köfte, kavurma, sulu yemek satarlardı. Gez istersen bir tane köfteci bile bulamazsın. Pazarın dışında bir dönerci, birkaç tostçu kaldı o kadar. Pazara giriş yollarında bile köfte ekmekçiler olurdu. Ekonomik sıkıntıyı buradan bile anlarsınız” dedi.

Dolaştım adam doğru söylüyordu. Bazı arabaların camlarındaki kartların resmini çektim. Birkaçının fiyat ve modeller şöyleydi:

MARKA                            MODEL              KM                          FİYAT

Nissan/ Mikra                2017                    20 000                   376 000 TL

BMV/320 i                      2012                     78 000                   650 000 TL

FİAT/Fiesta                      2014                  121 000                   353 000TL

TOFŞ /Şahin                     1992                   300 000                    57 000 TL

Nissan /Juke                    2017                    54 000                   435 000 TL

Oktavia                             2019                   123 500                 654 000 TL

Tototo /Terra                  1999                   232 000                  167 000TL

Hyundai İ 20                    2012                    115 000                 260 000 TL

Subaru/Forster               1999                    259 000                 210 000 T

Saat 15’e kadar kaldım pazarda. Hava sıcak olduğundan daha çok arabanın gölgesinde kalamaya çalıştım. Arabanın yanından geçen, etrafında dolaşıp bakan, fiyatı ne olur, diye soran hiç olmadı. Etraftaki arabalarda da durum aydıydı. Bitişiğimdeki havalı komşuya neden müşteri olmadığını sordum:

Artık internetten otomobil satıldığı için pazarlara rağbet kalmadı. Zincir marketler elinle seçerek aldığın sebze ve meyveleri sebze pazarlarından ucuza satmaya başladılar. Sebze pazarları eski canlılığını yitirdi biliyorsunuz.  Aynısı burada da var.” diye yanıtladı.

“Siz akıllı bir adama benziyorsunuz. Ne iş yapıyorsunuz?

“Bankadan emekliyim.”

“Size iyi emekli maaşı verdiklerini duydum. Doğru mu?”

“Doğru”

“İyi maaş aldığınız duruşunuzdan, havanızdan belli oluyor zaten “diye takıldım komşuya.

Güneş tesirini artırınca pazarda araç sayısı yarı yarıya düştü. Baktım hava sıcak, hiç de soran yok, ben de pazardan ayrıldım.

Madem internetten satış dönemi yaşıyoruz çağa ayak uydurup orada ilan vermeye karar verdim.

ahmet.kocak16@hotmail.com

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ