Demokrat Zafer

Bursa’ya da İstiklal Madalyası… 100. yıl için kanun teklifi…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa için gurur verici gelişmenin detaylarını bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’ya da İstiklal Madalyası… 100. yıl için kanun teklifi…

Konuşmayı… 2. İnönü Zaferi’nin 101. yıldönümü nedeniyle, savaşın yaşandığı Bilecik adına AK Parti Bilecik Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı yaptı.

Gündem dışı konuşmasında…

Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları’nın 1 Nisan 1921 de Metris Tepe’de kazandığı, 2. İnönü Zaferi’nin ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” sözünü TBMM kürsüsünden anımsatan Yağcı sürpriz bir öneride bulundu:

“Unutmama ve unutturmama adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordularımızın kazandığı ilk zaferlere ev sahipliği yapan şehrim Bilecik’e ve zaferlerimize şahitlik yapan şehirlerimize Cumhuriyetimizin kuruluşunun ve bu şehirlerin kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle İstiklal Madalyası verilmesini takdirlerinize sunuyorum.”

İlk anda…

Bilecik için söylense de, Yağcı’nın “zaferlere şahitlik yapan şehirler” tanımı 11 il ve 1 ilçeyi İstiklal Madalyası kapsamına sokuyor.

O iller arasında…

İşgal edildiğinde TBMM Başkanlık Kürsüsü’ne puşide-i siyah, yani siyah örtü serilmesi kararı alınan Bursa da var.

Yanı sıra…

Yunan’ın denize dökülmesi ile kurtuluşun simgesi olan, Hasan Tahsin’in kenti İzmir önerilenler kapsamına giriyor.

Ayrıca…

Milli Mücadele yürüyüşünün başladığı Samsun ile Yunan’ın Anadolu’ya yürüyüşünü 1 yıl 1 ay durduran Balıkesir, bağımsızlık temelinin atıldığı genelgeyle Amasya, ilk temsil heyetinin kurulduğu kongreyle Erzurum ve “Ya İstiklal, ya ölüm” kararının alındığı Sivas listedeki illerden.

Yine…

İnönü zaferlerinin kazanıldığı Bilecik ve Eskişehir ile Başkomutanlık Meydan Savaşı, Kocatepe, Dumlupınar savaşlarının yaşandığı Kütahya ve Afyonkarahisar illeriyle Sakarya Meydan Savaşı nedeniyle Polatlı ilçesi İstiklal Madalyası alacaklar kapsamında bulunuyor.

Daha önce…

1924’te İnebolu, 1925’te Kahramanmaraş, 2008’de Gaziantep, 2016’da Şanlıurfa’ya verilen İstiklal Madalyası için yeni önerinin kısa sürede kanun teklifi olarak TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ