Demokrat Zafer

Büyükşehir’den Bursa Mesaisi!

Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdan çevreye, altyapıdan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda sergilediği yoğun çabanın meyvelerini 2022 yılında toplamayı hedefliyor. Başkan Alinur Aktaş, “Bursa’daki değişim 2022 yılında çok daha iyi hissedilecek” dedi.

Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla 2022 yılında hem daha yaşanılabilir bir kente dönüşüyor hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla dünya vitrinine çıkıyor. Alt ve üstyapıda bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaların meyvelerini toplamak hedefiyle 2022 yılı için performans odaklı bir bütçe hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar 570 milyon TL öngörülen gider bütçesinin yüzde 20’sini ulaşım yatırımlarına ayırdı. Ulaşımı sorun olmaktan çıkarmakta kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında sadece bu alana en az 730 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.

MERKEZDE TARİHİ DÖNÜŞÜM
Büyükşehir Belediyesi’nin kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han-bedesten ve çarşıların gelişimiyle zirveyi yaşayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede 16 ayda 37 binanın yıkımı tamamlandı. Mevcut binaların yıkılması, beton yığınları arkasına gizlenen Ulucami ve tarihi hanları gün yüzüne çıkarmaya yeterken; uygulanacak tasarım projesi ile bölge yerli ve yabancı turistlerin en önemli buluşma yeri haline gelecek.

TÜRK’ÜN KÜLTÜR SANCAĞI…
Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, ‘2022 yılı Türk Dünyası Başkenti’ unvanı ile Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, uzun soluklu bir yolu aştıklarını, 2018 yılından bu yana sürdürdükleri çalışmaların sonucunda Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Aktaş, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, medeniyetlerin buluşma noktası, tarihi ve mimari dokusuyla büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle ziyaret edenleri kendine hayran bırakan Bursa’nın bu unvanı layıkıyla taşıyacağını belirtti. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında hayata geçirecekleri projelerle Türk dünyasının sesini Bursa’dan tüm dünyaya duyuracaklarını söyledi.

ULAŞIMDA TAM YOL İLERİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılında ‘730 milyon liralık bütçe ile’ ulaşım alanında 74 faaliyetin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Raylı sistemlerde; Emek-Şehir Hastanesi imalatının devam etmesi, Kent Meydanı-Terminal hattının tamamlanması planlanıyor. Üniversite-Görükle metro hattının yüzde 10’unun hizmete alınması öngörülürken; Adliye Kavşağı ile Çelebi Mehmet Bulvarı-Avrupa Konseyi Bulvarı bağlantı kavşağının tamamlanması, Durmazlar ve Sarı Cadde kavşaklarının da yüzde 10 oranında gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Mudanya Yolu-Geçit-Bademli, Mudanya Yolu-Yeni Karaman, Nilüferköy-Geçit bağlantı köprüleri ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi köprüsü ile Samanlı köprülerinin tamamlanması hedefleniyor.

YEŞİL HASRETİ BİTİYOR
‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak sanayileşme ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşmanın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘2022 yılında yeşil alan ve çevre yatırımlarına’ 346 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Başkan Aktaş’ın 3 milyon metrekare yeşil alan hedefi doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından, çalışmaları devam eden Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş Mesire alanını da 2022 yılı içinde hizmete almayı hedefliyor.

KENT NEFES ALACAK
Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin sınırını belirleyen ve Gökdere’nin her iki yakasını kaplayan yaklaşık 200 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen Gökdere Millet Bahçesi’nin sadece 2 bin 800 metrekaresinde sosyal donatılar, kalanında ise rekreasyon alanları bulunacak. Projede; çocuk oyun köyü, bitki gösteri bölümü ve biyolojik gölet bulunacak. Bisiklet parkuru ile koşu ve gezinti yolunun bulunacağı projede; 16 kameriye, 3 mangal pişirme birimi ve 31 piknik masası, piknik alanı yer alacak. Yine 1987 yılında DSİ tarafından Demirtaş Barajı’nın bulunduğu alana yaptırılan ve son 15 yıldır adeta kaderine terk edilen Çim Kayağı Tesisleri, farklı konseptle yeniden Bursalıların hizmetine sunulacak. Hazırlanan proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nden 35 bin 200 metrekarelik alanın tahsisini alan Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılacak işbirliği ile alanı ilerleyen süreçte 250 bin metrekareye kadar çıkaracak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ