Demokrat Zafer

“İktidara geldiğimizde üç harfli marketleri şehrin dışına yollayacağız”

CHP Meclis Grup Başkanvekili Özgür Özel, bugün bir dizi etkinliklere katılmak ve vatandaşların derdini dinlemek için Bursa’ya geldi. 

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın annesinin vefatı nedeniyle katılamadığı BESOB ziyaretini gerçekleştiren Özel’e, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey de eşlik etti.

BESOB ziyareti sonrası üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Görükle mahallesine giden Özel burada öğrencilerin yaşadığı sorunları dinledi.

Bursa’da buluştuğu esnafla hem pandemi nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara hem zincir marketlerin küçük esnafa verdiği zarara dair açıklamalar yapan Özel şöyle konuştu:

Üç harflileri dışarı çıkaracağız

Alışveriş merkezlerini dışarıya çıkaracağız diyen Özel, “Neydi bu? Almanya’da 20 kilometre, Amerika’da 15 mil yani 20-25 kilometreden yakına sokmuyorlar. Şimdi bunlar dışarıya çıkmadığı gibi, bir de bunların üç harflileri, işte A101’i, BİM’i, Şok’u, o’su, bu’su geldiler ve her sokağa hatta bir başına bir sonuna yerleştiler. Neredeyse köylere kadar girdiler. Gerçekten böylesi bir haksız rekabetin olması mümkün değil. Düşünün Almanya, Fransa, Amerika, Hollanda küçük esnafını korumak için bunları 25 kilometre ileri atarken, biz her ara sokağa koymuşuz bunları.”

Bağ-Kur borçları kaldırılmalı

Bu sene içinde kapanan 46 bin tane esnafın üçte biri aslında sorun bitti, artık esnaf açıldı, rahatladı dediğimiz Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında kapandığını vurgulayan Özel, “Yani artık o kadar nefessiz kalınmış ki, cama çıktı ama ömrü yetmedi. Oksijeni içine çekemeden ömrünü sonuna getirmiş olan her kapanan üç esnaftan bir tanesi rahatlayacağı söylenen dönemde faaliyetlerine son verdi. Bunun sorunu, üst üste binmiş ve aşamadığı toplam borçlarıyla ilgili. Bunların çalışmadığı dönemle ilgili Bağ-Kur borcunun ertelenmesi değil kaldırılması lazım. Devlet tarafından bunların ödenmesi lazım. Kesinlikle bunun o dönemde tahsil edilmemesi lazım, birincisi bu. İki, ertelenip de üst üste binmiş borçların yeniden yatay düzleme taşınıp, hepsinin birden kaydırılması lazım. Altı ay erteledim, önceki borcun üstüne bindikten sonra bunun bir faydası yok, kıymeti yok, bununla baş edecek gücü yok esnafın” dedi.

2023 yılının ikinci altı ayını zammını biz vereceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Millet İttifakı’ndaki partileri herhangi muhalefet partileri olarak görmediğini söyleyen Özel, artık, bu partilerin iktidar namzeti olduğunu dile getirdi.

İktidarın 2023 yılı ikinci altı ayı için emekli zam oranını açıklamasını eleştiren Özel şunları söyledi:

“2023 yılının ikinci altı ayını zammını biz vereceğiz. Bu iktidarın o güne emekli zammı açıklama imkanı yok. İktidarı tekrar kazanırsa o zaman açıklasın ilk altı ayda yapacağı zammı. Ben esnafımız açısından da partimizi ve ittifak ortaklarımızı herhangi muhalefet partileri değil, çözümün önerisini getirecek ve uygulama mecburiyetinde olan partiler ve liderler olarak görüyoruz, öyle lanse ediyoruz. Çünkü bu işin devamında sürdürülebilirliği kalmadı. Esnaf dostu politikalar ve esnaf dostu politikacılar, siyasetçiler iktidara gelmezse bu salonların, bu toplantıların yarınları maalesef yok. Bunu bütün esnafımız doğrudan yaşayarak görüyor.”

Özgür Özel’in ikinci durağı Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Görükle mahallesi oldu. Görükle de üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Özel öğrencilerin sorunlarını dinledi.

İktidarı daha çabuk devralabilmek gerekiyordu

Sizin kuşağınızdan biz bir şey öğretmek yerine öğrenmek durumundayız diyen Özel, “Bizdeki ve bizden önceki kuşaklarda ne eksikse, aslında bu kuşaklarda o çok ciddi şekilde onarılmış durumda. Bunu toplumsal olarak nasıl başardık bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var. Örneğin, ötekinin hakkını savunmada siz bizden çok iyisiniz. Kutuplaşmamada çok iyisiniz. Kendi gibi düşünmeyeni dinlemede bizden çok iyisiniz. Çevreye duyarlılıkta, hayvan haklarında falan fersah fersah iyisiniz. O yüzden akıl verecek değil akıl alacak, örnek olacak değil örnek alacak durumdayız. Size uygun, sizin yaşamanıza elverişli bir doğa, bir çevre, bir ekosistem ve bir ekonomi yaratabilmiş durumda değiliz. Bire bir bakarsan kolayı tabi son 20 yıllık yani neredeyse siz doğduğunuzdan beri başımızda olan iktidarı suçlamak lazım, ki çok yanlışları var. Ama diğer taraftan baktığınızda, onlardan iktidarı daha çabuk devralabilmek gerekiyordu. Orada da bizim çok eksiğimiz var. O yüzden de bizim size karşı yükümlülüklerimiz var, bir de beklentilerimiz var. İşte herkes diyor ki bu gençler oyları bize verirse çok iyi. Yani biz halledemediğimiz işi size hallettirmeye çalışıyoruz önümüzdeki seçimlerde. Bu tespiti yaparak ilerlemekte fayda var” dedi.

İktidar yurt konusunda hiçbir şey yapmadı

Türkiye’de AK Parti iktidarı geldiğinde 100 öğrencinin 9.8’ine yurt verebildiğini hatırlatan Özel, “Düşünün, 19 yıldır iktidar var. Her şeyi ne kadar artırmakla övünüyorlar. Şu anda 100 öğrencinin 8.1’ine yurt verebiliyoruz. Bu rakam Bursa için daha trajik. Bursa’da 2002’de Bursa’ya gelen her öğrencinin, her 100 öğrencinin 12.4, 12 buçuğuna yurt verebiliyormuşuz. Ama bu rakam şu anda yüzde 8.7’ye gerilemiş. Böyle olunca rakamlar, iktidarın bu alanda hiçbir şey yapmadığı, geriye götürdüğü ortada.”

FETÖ’nün yurtları vardı, o yurtlara el koydular ve o yurtları TÜRGEV’e, TÜGVA’ya, Okçuluk Vakfı’na yani içinde aileden birilerinin olduğu yandaş vakıflara verdiklerini söyleyen Özel, “O vakıflar bu yurtların bazılarını yurt olarak devam ettiriyor aynı maksat hasıl olsun diye, ama önemli bir kısmını da bambaşka amaçlarla kullanıyorlar. Hatta şehrin göbeğindeyse iş merkezi yapıyorlar, yıkıyorlar rant alanı yapıyorlar. O yüzden de Türkiye’nin toplam yurt stokunda 2018 yılından bu yana gerileme olduğunu” söyledi.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ