ZORUNLU TEST-ZORUNLU MUAYENE -KARARLARININ ZORLA İCRASINA İLİŞKİN DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
Bursa Vatan Medya Gurubu köşe yazarı avukat Cüneyt Bülent Şeker makalesinde;
1. TOPUK KANI VERMEMİŞ VE DOĞUM ÜZERİNDE 6 AY GEÇMİŞ ÇOCUKLAR HAKKINDA VERİLEN “DÜZENLİ MUAYENE” KARARINA KARŞI VE İSTİNAF HARCININ GERİ ÖDENMESİ HAKKINDA DİLEKÇE
Topuk kanı hakkındaki tedbir kararları yürütülmekte iken bazı çocuklar 6 aylık süreyi aşmak da ve bu sebeple bazı mahkemeler Sağlık Bakanlığının “6 aydan sonra testler sonuç vermemektedir” genelgesi sebebi ile topuk kanı hakkında tedbir kararı verememekte, ancak bu sefer de topuk kanı testi ile taranan hastalıkların ileride çıkıp çıkmayacağına dair düzenli sağlık kontrolü yönünde tedbir kararı vermektedirler, bu ise velayetten ve kanundan doğan tıbbi müdahaleyi ve doktoru-hastaneyi seçme hakkını ailenin elinden almaktadır. Bu muayeneler sonucu doktorun yanlış bir teşhis ile çocuğa tedavi-ilaç uygulamak ister ise ve aile de buna (kendi doktorunun görüşüne dayanarak) karşı çıkar ise aile TCK.233, TMK 348 kapsamında ciddi hukuki müeyyideler ile karşı karşıya kalmaktadır. Ben bu sebeple ailelere bu “Zorunlu muayene” kararına uymamalarını, çocuklarını düzenli sağlık kontrolünden geçirmek istiyorlar ise bunu (hastane-özel farketmez) güvendikleri bir doktor nezaretinde yapmalarını öneriyorum. Çünkü bu karar da topuk kanı kararlarında olduğu gibi aile’nin velayetten doğan tıbbi müdahaleyi red ve seçme hakkını ortadan kaldırır mahiyettedir. Bunlar kamu yararı güdülerek verildiği iddia edilen kararlar olduğu için zaten bunlardan harç alınmaması gerekir, idare vekillerinden alınmamaktadır. Ancak uygulamada (istinaf’ı zorlaştırmak için) harç zorlanmaktadır. Böylece çoğu asgari ücret ile geçinen ailelerin işleri iyice zorlaştırılmaktadır.
2. TOPUK KANI TEDBİR KARARININ KOLLUK ZORU İLE İCRA EDİLMEYE KALKILMASI HALİNDE MAHKEMEYE GÖNDERİLEBİLECEK DİLEKÇE
Hakimlerin topuk kanı hakkındaki tedbir kararlarının kesinleşmesinden sonra bu kararın zorla icrası için kolluğa müzekkere göndermesi durumu içindir. Normal de mahkemeler bu kararı verdikten sonra icrası için İl-ilçe Sağlık Müdürlüklerine göndermekte onlarda aile kabul etmezse tutanak tutup geri dönmektedir. Ancak zaten hukuken yok hükmünde olan, çocuğa acil-zorunluluk arz eden bir tıbbi müdahale gerektiğine dair doktor raporu ve sosyal hizmetler roporuna dayanmayan bu karlarda topuk kanı-vs. test kararlarının zorla icrası başka bir seviyedir. Bunların zorla icrası için bir hukuki zemin yoktur. Bu durumda önce mahkeme ve kulluk ile temasa geçilmekte aşağıdaki bir dilekçe gönderilmekte, eğer zorla icrada ısrar edilir ise hakim hakkında suç duyurusu ve basına gitme yolu tercih edilmektedir. Tecrübemize göre de bu tür kararları veren hakimler genellikle aileyi dinlemeden ve istinaf süresini de dikkate almadan her türlü hukuki kuralı çiğneyerek dayanaksız bir şekilde tedbir kararı vermektedir, bunlar hakkında suç duyurusunda bulunmak için her türlü zemin mevcuttur. Elbette bu dilekçenin bir avukat tarafından mahkemeye gönderilmesi etkili olmaktadır.
T.C. [İLGİLİ MAHKEME ADI] HÂKİMLİĞİ’NE
DAVACI: [Ad-Soyad, T.C. Kimlik No, Adres]
DAVALI: [İlgili Kurum/Kişi]
KONU: Zorunlu test/ muayene kararlarının hukuka aykırı icrası hakkında itiraz ve harç iadeleri talebi
AÇIKLAMALAR:
1. TOPUK KANI VE DÜZENLİ MUAYENE KARARLARINA İLİŞKİN İTİRAZ
- Bazı mahkemeler, Sağlık Bakanlığı’nın “6 aydan sonra testler sonuç vermemektedir” genelgesi gerekçesi ile topuk kanı testi için tedbir kararı verememekte, bunun yerine “düzenli sağlık kontrolü” kararı vermektedir.
- Bu kararlar, ailelerin velayetten kaynaklı tıbbi müdahaleyi seçme hakkını ortadan kaldırmaktadır.
- Doktorun yanlış teşhis ve tedavi uygulaması durumunda aile TCK 233 ve TMK 348 kapsamında ciddi hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir.
- Bu nedenle, ailelerin zorunlu muayene kararına uymak zorunda olmadıkları ve çocuklarını güven duydukları doktor nezaretinde muayene ettirebilecekleri belirtilmektedir.
- Kamu yararı gözetilerek verilen kararlar gerekçesiyle istinaf harcının geri ödenmesi talep edilmektedir.
2. ZORLA İCRA DURUMUNDA MAHKEMEYE SUNULACAK TALEP
- Topuk kanı tedbir kararlarının kolluk güçleri tarafından zorla icra edilmesi hukuken geçerli değildir.
- Kararın icrası için acil tıbbi müdahale raporu ve sosyal hizmetler raporu bulunmayan durumlarda mahkemeye yazılı bildirim yapılmalıdır.
- Zorla icra ısrarı halinde, hakim hakkında suç duyurusunda bulunulması ve basın yoluyla kamuoyunun bilgilendirilmesi planlanmaktadır.
SONUÇ VE TALEP:
Yukarıda açıklanan gerekçeler doğrultusunda;
- Zorunlu test/ muayene kararlarının ailelerin tıbbi müdahale ve doktor seçme haklarını ihlal ettiği, velayet hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği,
- İlgili karar nedeniyle alınan istinaf harcının geri ödenmesi,
- Kararın zorla icrasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması,
hususlarının mahkemece uygun görülmesini saygıyla arz ve talep ederim.
Tarih: … / … / 2026
İmza: …………………
