KIRAÇ CEMEVİ ELDEN Mİ ALINMAK İSTENİYOR? ALEVİ CANLARIN EMEĞİNE VE DAYANIŞMASINA NE OLACAK?
İstanbul’da Alevi canların kendi imkânlarıyla, alın teriyle ve dayanışmayla ilmek ilmek inşa ettiği Kıraç Cemevi’nin ellerinden alınmak istendiği yönündeki iddialar kamuoyunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.
Haber ve yorum: Gazeteci Yazar Sevgi Yıldız
Alevi canlar, kendi inançlarını yaşatmak, kültürlerini gelecek nesillere aktarmak ve bir arada ibadet edebilmek için büyük fedakârlıklarla bir araya geldi. Kimi maddi katkıda bulundu, kimi emeğini ortaya koydu, kimi de imkânları ölçüsünde destek verdi. Böylece yalnızca bir bina değil, birlik ve beraberliğin, inancın ve dayanışmanın simgesi olan bir mekân meydana getirildi.
Şimdi soruyoruz: Bu cemevi neden Alevi canların elinden alınmak isteniyor?
Eğer ortada böyle bir girişim varsa bunun gerekçesi nedir? Cemevinin kuruluşunda emeği bulunan insanların katkıları, fedakârlıkları ve hakları nasıl değerlendiriliyor? Bu süreçte Alevi toplumunun görüşü alındı mı? Kamuoyunun bu sorulara açık, net ve şeffaf cevaplar verilmesini beklemeye hakkı vardır.
Cemevleri, Alevi canlar için yalnızca dört duvardan ibaret değildir. İnancın, kültürün, dayanışmanın, lokmanın paylaşılmasının ve toplumsal hafızanın yaşatıldığı kutsal mekânlardır. İnsanların kendi imkânlarıyla kurduğu bir yapının geleceği söz konusu olduğunda, o yapının ortaya çıkmasını sağlayan insanların emeği ve iradesi göz ardı edilmemelidir.
Hiç kimsenin alın teri, emeği ve inancı görmezden gelinmemelidir.
Burada mesele yalnızca bir binanın kime ait olduğu meselesi değildir. Aynı zamanda yıllarca emek veren insanların haklarının, inanç özgürlüğünün ve toplumsal dayanışmanın nasıl korunacağı meselesidir.
Yetkililere ve ilgili kurumlara çağrımızdır: Kıraç Cemevi hakkında yürütülen sürecin gerekçeleri kamuoyuna açıklansın. İddialar açıklığa kavuşturulsun, cemevinin yapımında emeği geçen Alevi canların sesine kulak verilsin ve varsa hukuki uyuşmazlıklar şeffaf biçimde çözüme kavuşturulsun.
Çünkü bir cemevi yalnızca taşla, betonla yapılmaz. O yapı; emekle, inançla, dayanışmayla ve gönül birliğiyle yükselir.
Alevi canların emeği sahipsiz değildir. Kıraç Cemevi meselesi aydınlatılmalı, gerçekler ortaya çıkarılmalı ve insanların hakları korunmalıdır.
