Bursa’nın yetiştirdiği, Batman’da yazan bir kalem: Polat Onat
Bursa’nın yetiştirdiği, Batman’da edebiyatını sürdüren yazar: Polat Onat
Bursa’nın yetiştirdiği, uzun yıllardır Batman’da yaşayan ve öğretmenlik mesleğinin yanı sıra edebiyat çalışmalarını sürdüren Polat Onat, farklı türlerde yayımladığı 69 kitabıyla dikkat çekiyor. Şiirden romana, öyküden denemeye, antolojiden çocuk edebiyatına kadar geniş bir alanda eser veren Onat’ın kitapları farklı dillere de çevrildi. Ödüllü yazarın edebiyat yolculuğu 2000 yılında başladı.
Bursa’nın yetiştirdiği yazarlar arasında yer alan Polat Onat, yıllardır Batman’da sürdürdüğü edebiyat çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Öğretmenlik görevini devam ettiren Onat, bir yandan da şiir, roman, öykü, deneme ve çocuk edebiyatı başta olmak üzere farklı türlerde eserler kaleme alıyor.
Bugüne kadar 13 roman, 20 öykü, 7 şiir, 6 deneme, 3 antoloji ve 20 çocuk kitabı olmak üzere toplam 69 kitabı yayımlanan Onat, üretkenliğiyle Türk edebiyatında kendine özgü bir çizgi oluşturuyor.
İstanbul’da doğdu, Bursa’da büyüdü
Polat Onat, 21 Ekim 1979 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babasının memuriyeti nedeniyle çocukluk yıllarını farklı şehirlerde geçiren Onat’ın memleketi Bursa.
İlkokul eğitimine Bursa’da başlayan Onat, daha sonra Gümüşhane’de eğitimine devam etti. 1990 yılında Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesindeki Atatürk İlkokulundan, 1993 yılında ise Şarkikaraağaç Ortaokulundan mezun oldu.
Lise eğitimine Samsun Veteriner Sağlık Meslek Lisesinde başlayan Onat, daha sonra İstanbul Selimiye Veteriner Sağlık Meslek Lisesine nakil oldu. Parasız yatılı olarak eğitim gördüğü okuldan 1996 yılında mezun oldu.
Aynı yıl Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde Sınıf Öğretmenliği bölümünü kazanan Onat, üniversite eğitimini sürdürürken çalışma hayatına da başladı.
Hem çalıştı hem üniversite okudu
Onat, 1998 yılında Elazığ Karakoçan İlçe Tarım Müdürlüğüne Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak atandı. Üniversite eğitimine devam ederken çalışma hayatını da sürdüren Onat, hem mesleki görevini yerine getirdi hem de eğitimini tamamladı.
2000 yılında üniversiteden mezun olan Onat, 2002 yılında Erzurum’un Ilıca ilçesinde kısa dönem askerlik görevini yaptı.
2003 yılında öğretmenliğe geçiş yapmak amacıyla başvuruda bulunan Onat, aynı yıl Batman Sakarya İlkokuluna sınıf öğretmeni olarak atandı.
2010 yılından itibaren ise Batman Zübeyde Hanım İlkokulunda görev yapmaya başlayan Onat, öğretmenlik mesleğini sürdürürken edebiyat çalışmalarına da ağırlık verdi.
Edebiyat yolculuğu 2000 yılında başladı
Polat Onat’ın şiir yazmaya ve yayımlamaya başlaması 2000 yılına uzanıyor.
İlk yıllarında şiirleri ve şiir üzerine kaleme aldığı yazılar, Türkiye’nin çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı.
Onat’ın eserleri 2004 yılına kadar Varlık, E, Heves, Başka, Kavram Karmaşa, Şiir Ülkesi, Sepya, Budala, Kuzey Yıldızı, İmlasız, Ağır Ol Bay Düzyazı, Daktilo, Ay, Akatalpa ve Eliz Edebiyat gibi dergilerde okurla buluştu.
2002 yılında ise Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü’nü kazandı.
2005 yılından itibaren edebiyat dergilerinde yazmayı bırakıp dergileri daha çok okur olarak takip etmeyi tercih eden Onat, kitap çalışmalarına yöneldi.
İlk kitabı “Son” 2009’da yayımlandı
Onat’ın ilk kitabı “Son”, 2009 yılında okurla buluştu.
Şiirle başlayan edebiyat serüvenini daha sonra roman, öykü, deneme ve çocuk edebiyatıyla genişleten Onat, farklı türlerde arka arkaya eserler vermeye başladı.
2011 yılında “İhtiyarın Vefatı” adlı şiir kitabını yayımlayan yazar, 2018 yılında ise 2017 İsmet Kemal Karadayı Şiir Ödülü’nü kazanan “Karanlık Kahvaltı” adlı çalışmasını kitaplaştırdı.
Daha sonraki yıllarda “Şiiri Bırakma Seansları”, “Berat Münzevî’nin Efsane Eseri Esmaül Hüsna Kitabı” ve “Daha da Olgunlaştı Yıllar Önce Isırdığın Şu İlk Göz” gibi şiir kitapları yayımlandı.
Şiirden romana uzanan geniş bir edebiyat dünyası
Polat Onat’ın edebiyat üretiminin önemli bir bölümünü romanları oluşturuyor.
Yazarın yayımlanan romanları arasında “İntihar Etmiş Bir Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve Önsözü”, “Kıyamete Son 99 Gün”, “Ölümsüz Cümleler”, “Kurtalan Ekspresi’nde Tuhaf Bir Yolculuk / Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı Görmeye Gitmek”, “Şairleri Ben Öldürmedim”, “Işıktaki Zehir / Bursa’da Kıyamet”, “Gizemli Sırlar Kitabı”, “Türkiye’nin Yaşayan En İyi Yazarı”, “Otuz Yıl Sonraki Ben”, “Lanetli Kasabadan Kaçış”, “A – Avangart Anlatı”, “Sıradan Bir Katilin İtirafları” ve “İnternetin Silindiği Gün” bulunuyor.
Onat’ın romanlarında polisiye, bilimkurgu, fantastik, distopya, psikolojik ve deneysel anlatı gibi farklı tür ve yaklaşımlar dikkat çekiyor.
Bazı kitaplarının farklı yıllarda yeniden basılması da eserlerinin yıllar içerisinde okurla buluşmaya devam ettiğini gösteriyor.
“Lanetli Kasabadan Kaçış” İngilizceye çevrildi
Onat’ın edebiyat yolculuğunda uluslararası boyuta taşınan çalışmalar da bulunuyor.
“Lanetli Kasabadan Kaçış” adlı romanı, 2024 yılında Pelin Tık tarafından İngilizceye çevrildi ve “Escape From The Cursed Town” adıyla yayımlandı.
Böylece Onat’ın eserlerinden biri İngilizce okurlarla da buluşmuş oldu.
Şiirleri İngilizce seçkide yer aldı
Yazarın uluslararası alandaki görünürlüğü bununla da sınırlı değil.
2013 yılında Onat’ın beş şiiri İngilizceye çevrildi ve George Messo editörlüğünde hazırlanan “Turkish Poetry Today” seçkisinde yer aldı.
Bu çalışma, Onat’ın şiirlerinin Türkiye dışındaki okurlara ulaşması açısından da önemli bir adım olarak öne çıktı.
“Ahlat Ağacı” filmiyle bağlantılı hukuk mücadelesi
Polat Onat’ın edebiyat serüvenindeki dikkat çekici gelişmelerden biri de Nuri Bilge Ceylan’ın “Ahlat Ağacı” filmiyle ilgili yaşandı.
Onat’ın kaleme aldığı “Su Katılmamış Taşralı” başlıklı mektubun 2018 yılında vizyona giren filmde izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle dava açıldı.
Dava sonucunda Onat haklı bulundu ve yönetmenden maddi ve manevi tazminat almaya hak kazandı.
Bu olay, edebiyat eserlerinin telif hakları ve yazarların eserleri üzerindeki hukuki hakları açısından da dikkat çekici bir örnek olarak gündeme geldi.
Öykülerinde bilimkurgu ve distopya öne çıkıyor
Onat’ın üretken olduğu alanlardan biri de öykü.
Yazarın 20 öykü kitabı bulunuyor.
Bu eserler arasında “2079’da Karşılaşacağınız Dokuz Olay”, “Yok Olmadan Önce Dünya”, “Gelecekten Akıl Ötesi Haberler”, “Karanlık Evren Kehanetleri”, “Değişken Kâinat Teorisi”, “Android Park’a Hoş Geldiniz”, “Koronavirüs Karantina Günlükleri”, “Uzayın Keşfi Efsanesi”, “Tüm Kediler Uzaylıdır”, “Sıfırıncı Hasta”, “İnanılmaz Zaman Yolculukları”, “Robot İmparatorluğu”, “Uzaylı”, “Seri Katil Yapay Zekâ mı?”, “Uzaydaki Hapishane”, “Ateşin Frekansı”, “Kıyametten Kaçış”, “Gömdüğüm Ölülerin Sesleri”, “Dört” ve “Korku Duvarı” yer alıyor.
Öykülerinin önemli bölümünde bilimkurgu, distopya, fantastik, gerilim ve gerçeküstü anlatıların farklı biçimleri görülüyor.
Çocuk edebiyatında da 20 eser
Polat Onat’ın eserleri yalnızca yetişkin okurlara yönelik değil.
Yazarın 20 çocuk kitabı bulunuyor.
Çocuk edebiyatı alanındaki eserleri arasında “Şiir Madalyonunun Gizemi”, “Kelimeden Çiçekler”, “Yatılı Okulda Mükemmel Bir Gün”, “Şiir Perisi’nin Sırları”, “Yatılı Okuldaki Hazine / Gizemli Yurt-1 Sır Kardeşliği”, “Matematik Ormanı Masalları / Maceraları”, “Türkçe Denizi Masalları”, “Yatılı Okulda Mükemmel Bir Hafta / Yatılı Okulda Beş Muhteşem Gün”, “Yatılı Okuldaki Heyecan / Gizemli Yurt-2 Gezegen Yolcuları”, “1 Dakikada Okunacak Masallar / 1 Dakikada Uçuran Masallar”, “Gizemli Yurt-3 / Okyanusya Diyarı”, “Gizemli Yurt-4 / Tehlikeli Misafir”, “Gizemli Yurt-5 / Kahramanlar Âlemi”, “Nasrettin Hoca Fıkralarının Ardından Neler Yaşandı?”, “Küçük YouTuber ile Instagram Fenomeni Ablasının Kapışması”, “Dört Kanatlı Melek İş Başında”, “Bu Çocuklar Harika”, “Öğrencilerin Büyülü Dünyası”, “Futbolcu Olmanın 10 Altın Kuralı” ve “Fantastik Kitap Fabrikası” bulunuyor.
Özellikle öğretmenlik deneyiminin çocuk kitaplarına da yansıdığı görülüyor. Okul, öğrencilik, çocukların dünyası, macera, merak ve hayal gücü, eserlerinde öne çıkan temalar arasında yer alıyor.
“1 Dakikada Okunacak Masallar” Kürtçeye çevrildi
Onat’ın çocuk edebiyatı alanındaki eserlerinden “1 Dakikada Okunacak Masallar”, 2026 yılında Aynur Demir tarafından Kürtçeye çevrildi.
Kitap, “Çiroken Zuka Ten Xwendin” adıyla yayımlandı.
Bu çeviriyle birlikte Onat’ın çocuklara yönelik eserlerinden biri farklı bir dilde de okurla buluşmuş oldu.
Denemeleri de kitaplaştı
Onat, edebiyatın yalnızca şiir, roman ve öykü alanlarında değil, deneme türünde de çalışmalar ortaya koydu.
Yazarın deneme kitapları arasında “Her Çocuk Harikadır”, “Yazarlıkla İlgili En İyi 99 Film”, “Taşra Mektubu Olayı”, “Müsaade Ederseniz Bazı İtirazlarım Olacak”, “Başarısızlığın Temel İlke ve Teknikleri” ve “Ünlü Yazarlarla İlgili Tuhaf Bilmeceler” bulunuyor.
Antoloji çalışmaları da var
Polat Onat’ın edebiyat üretimi antoloji çalışmalarını da kapsıyor.
2025 yılında “Azrail’e Fısıldanan Sözler / Meşhurların Ölmeden Önceki Son Sözleri Antolojisi” ve “Eli Kalem Tutan Baytarlar / Veteriner Sağlık Meslek Lisesi Kökenli Şair ve Yazarlar Antolojisi” yayımlandı.
2026 yılında ise “Beyin Yakan Sözler / Hayattan, Kitaplardan, Filmlerden Ufuk Açan Aforizmalar Antolojisi” okurla buluştu.
Bu çalışmalar, Onat’ın yalnızca kendi eserlerini üretmekle kalmayıp farklı edebî ve kültürel birikimleri bir araya getiren çalışmalar da yaptığını ortaya koyuyor.
Bursa’da ödüle layık görüldü
Her ne kadar uzun yıllardır Batman’da yaşayan ve burada öğretmenlik yapan Polat Onat’ın edebiyat yolculuğu farklı şehirlerde devam etse de Bursa ile olan bağı da sürüyor.
2025 yılında Bursa Dergiler Platformu tarafından 11’incisi düzenlenen geleneksel ödüllerde Onat, Deneme-İnceleme alanında ödüle layık görüldü.
Bu ödül, yıllardır farklı bir şehirde yaşayan Bursalı bir yazarın memleketindeki edebiyat çevreleriyle bağının da devam ettiğini gösteren önemli gelişmelerden biri oldu.
69 kitaplık bir külliyat
Bugün Polat Onat’ın yayımlanmış eserlerine topluca bakıldığında oldukça geniş bir külliyat ortaya çıkıyor.
7 şiir, 13 roman, 20 öykü, 6 deneme, 3 antoloji ve 20 çocuk kitabı olmak üzere toplam 69 kitabı bulunan Onat, farklı türlerde üretim yapmayı sürdürüyor.
Şiirle başladığı edebiyat serüvenini yıllar içerisinde roman, öykü, deneme, çocuk edebiyatı ve antoloji çalışmalarına taşıyan yazar; bilimkurgu, fantastik, polisiye, distopya, gerilim, deneysel anlatı ve çocuk edebiyatı gibi birbirinden farklı alanlarda eserler verdi.
Bursa’nın tanıması gereken bir isim
Polat Onat’ın hikâyesi aynı zamanda bir memleket hikâyesi.
İstanbul’da doğan, çocukluğunun ve eğitim hayatının önemli bir bölümünü farklı şehirlerde geçiren, ancak memleketi Bursa olan Onat; meslek hayatının büyük bölümünü ise Batman’da sürdürdü.
Bugün Batman’da yaşayan bir öğretmen ve yazar olarak üretmeye devam eden Onat, geride 69 kitaplık önemli bir külliyat bırakmış durumda.
Edebiyat yolculuğunun ilk yıllarında önemli dergilerde şiirleri yayımlanan, ödüller kazanan, eserleri İngilizce ve Kürtçeye çevrilen, farklı edebî türlerde üretim yapan Onat’ın hikâyesi, bir yazarın yalnızca doğduğu ya da yaşadığı şehirle değil, ürettiği eserlerle de memleketine bağ kurabileceğini gösteriyor.
Bursa’nın yetiştirdiği ancak yıllardır Batman’da yaşayan Polat Onat, şimdi eserleriyle daha fazla Bursalı okura ulaşmayı bekliyor.
Belki de Bursa’nın, kendi topraklarından çıkan bu üretken kalemi daha yakından tanımasının zamanı geldi.
Çünkü bazı yazarlar bir şehirde yaşar; bazı yazarlar ise yaşadıkları her yere kendi memleketlerinden bir iz taşır. Polat Onat da Bursa’dan Batman’a uzanan edebiyat yolculuğuyla bu isimlerden biri.
