ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİN’DE EKOLOJİK ÇÖZÜM
Zeytin Sineği mücadelesinde kitlesel halinde tuzakla yakalama metodu hakkında tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
12.06.2023 Pazartesi 17.30 İznik Marmara birlik Toplantı salonunda SEDO/ nektar Tarım tarafından gerçekleştirilen İznik çiftçilerine yönelik ücretsiz olarak bilgilendirme ve Zeytin Sineğine karşı Ekolojik Çözüm (SEDO) FLYPACK Cezbedici+Tuzak+İnsektisit anlatıldı. Ispanyada 40 yıl hizmet veren SEDO Firmada 75 çalışanı bulunan30 ülken fazlasına satış yapan firma çek, yok et, topla Mantığı ile anlatıldı.
FLYPACK AVANTAJLARI Yüksek etkisi nedeniyle vuruk meyve oranı düşük olur, Tuzakta kullanılan cezbedici Feromon ve insektisikli kapak 180 gün etkilidir.
İlaç kullanım gerek simini azaltır, meyvede rezidü problemi ile karşılaşılmaz, Yararlı organizmalara zarar vermez, Entegre mücadele yöntemleri ile uyumludur, tuzaklar kolay taşınır yerleştirilir ve kontrol edilir bir yapıdadır, Sezonda bir kere kullanılması yeterlidir, Yağmurdan etkilenmez.
Arazilerde deneme sonuçlarına göre FLYPACK ile Akdeniz Zeytin sineğine karşı hiçbir kimyasal kullanmadan % 96-100 başarı sağlanmıştır. Tuzak kullanılmayan yerlerde ise % 40 oranında vuruklu saplanmıştır.
Zeytin sineği (Bactrecora) ekonomik olarak en önemli zeytin zararlısı olup kışı çoğunlukla toprakta geçirir Hazirandan itibaren topraktan çıkmaya başlar.
Bu dönemde danelerde çekirdek sertleşmiş ve iri nohut büyüklüğüne ulaşmıştır. Haziran sonlarına dişi sinek öncelikle iri erken olgunlaşan zeytin meyvelerine 200-250 adet yumurta bırakır sineğin yumurta bıraktığı kısım1-2 gün sonra koyu kahverengiye dönüşür ve buna ’da VURUK denir.
Genel olarak yaz aylarında(Temmuz –Ağustos) su stresi sonucu küçük kalan, sert ve buruşuk meyvelere yumurta bırakmaz.
Hava sıcaklığı 35 dereceği geçtiğinde Zeytin sineklerinin yumurta koymadığı da bilinmeli ve bu husus zararlı mücadelede dikkate alınmalıdır.
Konuşmacı olarak Orman Mühendisi, Bitki koruma Yüksek lisanslı joan Maria callizo VinaAlfonso Lago Perello yaparken Tercüman Cem Göllü tarafından Türkçe olarak çiftçilere anlatıldı.
Soru cevap şeklinde geçen toplantıya Yeterli sayıda çiftçilerimiz yoktu fakat Ası Tarım ve Canavar Tarım sahipleri katılım sağlarken bilgi almaları ve birçok çift çininde soru sorması, karşılıklı soru cevap kısmında çiftçiler FLYPACK AVANTAJLARI ‘nı Yunus Koral Türkiye Satış Müdürü, Mehmet Ali Çanakçı Marmara SATIŞ Müdürü, Mürsel Koral, Marmara bölge teknik müdür, Ferdi Türk İznik satış Temsilcisi olarak bilgilendirdiler. Daha sonra Firma tarafından Çeşitli ikramlar ve tanıtıcı reklam ürünleri katılımcılara sunuldu. Seneye görüşmek ve daha geniş kapsamlı arazilerde yapılacak olan denemeler ve sonuçlarına göre tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirebilmek üzere toplantı sona erdi.