Demokrat Zafer

Yerli ve milli Türk makinaları ABD’ye gidiyor

Amerikan Shape Technologies Group şirketi KMT yöneticileri, Türk ortağı Usel Makina ile işbirliği görüşmeleri için Türkiye’ye geldi. Yapılan ön anlaşmaya göre 2025 yılına kadar aşamalı olarak Amerika’da çeşitli eyaletlerde, farklı noktalarda bayiler ve servis kanalları aracılığıyla yerli ve milli makine sanayi ürünü olan USEL marka Türk makinaları satışa sunulacak. 10 milyar dolarlık sermayeyi yöneten American Industrial Partners (AIP) fonunda yer alan ABD’li KMT şirketi, ABD ve Türk şirketleri arasında işbirliğinin zamanla çok daha fazla alanda arttırmayı hedeflediklerini belirttiler.

Milteksan Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Uğur Şimşir anlaşmayı “Bu makina sektörümüz açısından çok önemli bir olay. USEL Makine ile KMT arasında, ABD ve Avrupa’da Türk üretimi makinaların sayısının arttırılması konusunda iş birliği mutabakatı yapıldı. Türk milli makina sanayimiz için yurtdışına öncü bir yol açıyoruz, bu daha başlangıç. Bu işbirliği, ABD ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin gelişimi açısından değerli olduğu kadar sivil sanayinin de gelişiminin göstergesidir. Savunma sanayinde son yıllarda gösterdiğimiz başarıyı sivil sanayiye de taşımalıyız.” şeklinde yorumladı.

Dr. Uğur Şimşir “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD hükümeti ve finans çevreleri ile temasları yoğunlaştırdılar. ABD ve Türkiye arasında ticaret hacmi günümüzde 30 milyar dolar civarında ve bu rakam artış eğiliminde. Biz de özel sektör olarak bu çabaya ortak olmalı ve elimizi taşın altına koymalıyız düşüncesindeyiz. Her bakımdan kalitesini ve teknolojisini ispatlayan yerli ve milli ürünlerimize güveniyoruz. Şu an Afrika’dan Asya ve Avrupa’ya tüm dünyada binlerce kilometre uzakta Türk teknolojisi makinalar kullanılıyor. 4. Sanayi devriminin sayılı lider ülkelerinden biri olarak oyun kurucu rolüne adayız.” Dedi.

Sektörün temel bazı sorunlarının altını da çizen Şimşir “Makina sektörünün yıllardır çözemediği en önemli problemlerden birisi olan yetersiz ve uygunsuz ürünlerin piyasada haksız rekabete sebep olması konusunda bazı düzenleyici adımlar atılmasını bekliyoruz. Ciddi bir denetim ve mevcut bir kontrol mekanizması olmaması nedeniyle, asgari standartlara uyan ve uymayan ürünlerin aynı piyasada olması haksız rekabet oluşturuyor. Kalitesiz ve güvensiz bazı ürünlerin küresel piyasaya Türk markasıyla ihraç edilebilmesi Türk Malı marka ve imajına zarar verdiği gibi, kaliteli ve garantili üretim yapan firmaların ihracatına sekte vurabiliyor. Türk ürünlerine belirli standartlar getirilmeli, sınıflandırılan ürünler denetlenmeli ve kalite garantisi verilmeli. Türk Makinesi imajının iyileşmeye ihtiyacı var. Güçlü bir itibar ve imaj oluşturulması tüm Türk firmalarının ve sektörün önünü açacaktır. Dünya üzerinde her ülkeye Türk makinalarını satabiliriz. Türk makina sektörü yeterli destek ve özenle en üst düzeyde rakiplerini bile geride bırakabilir.” Dedi.

Bu teknolojiye sahip 7. ülke Türkiye olacak

Milli ve yerli makine sanayi işbirliği girişimi Milteksan tarafından yapılan çalışmalara da dikkat çeken Dr. Uğur Şimşir “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, SAHA İSTANBUL ve Sanayi Bakanlığı destekleri ile kurulan Milteksan tarafından Türkiye’nin ilk yerli ve milli CNC makinası üretimine başlanıyor. Bu milli CNC kontrol üniteleri yakında hem USEL‘in ürettiği makinalarda hem de tüm dünyada yaygın olarak kullanılacak. Şu an dünyada CNC teknolojisine sahip sadece 6 ülke bulunuyor, Milteksan sayesinde 7. ülke Türkiye olacak. Bu alanda dışa bağımlılık biteceği gibi ülkemiz ihracatla daha yüksek döviz girdisi elde edecek. Savunma sanayisinde gücünü ispatlayan Türkiye şimdi de sivil sanayide de adından söz ettirecek.” Şeklinde sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ