Demokrat Zafer

Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri’nden Eğitime Neşter!

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şubesi eğitime katkı koyacak öneri. CHP tarafından organize edilen panelde YKKED Bursa Şubesi adına Yönetim Kurul Üyesi Atakan Erdağı söz alarak; ” CHP’ nin çeşitli konularda program taslaklarını oluşturmak için davetli olarak bulunuyoruz, Sizlere kurumum olan Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Bursa Şubesinin eğitim üzerindeki düşüncelerini paylaşmak için buradayım. Konu ile ilgili raporumuzu divana sunuyorum. Bizler köy Enstitüleri fikriyatını benimsemiş ve bunun gelecek kuşaklara da ışık tutacağını düşünerek doğrudan eğitimle iç içe bir derneğiz savaş yıllarında yokluklar ve harabe içinde iken en önemli şeyin yeni inşa edilecek bir toplumda insan unsurunun nasıl yetiştirileceğini düşünen Mustafa Kemal Atatürk, önderliğinde Mustafa Necati, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç gibi değerli insanların insanüstü emekleri, çabaları ile kurulan ve uygulamalarıyla bugün bile bir çok ileri medeni ülkeye eğitim konusunda model olan bir yapıdan söz ediyoruz.

Günümüzde Birleşmiş Milletler eğitim kültür örgütleri Unesco-Unicef gibi yapılar örnek eğitim uygulaması olarak tüm dünyaya önermektedir. Bu kurumlar insan onuruna ve yurdumuza en uygun yapılarken halkın aydınlanmasını sağlarken kişisel çıkarları zarar görenler ve işbirlikçileri eliyle yıpratıldı, kapatılması sağlandı. Köy Enstitülerini Cumhuriyet Halk Partisi kurmuştur ancak yaşatılmasını sağlayamamıştır. Bizler köy enstitüleri fikriyatını benimseyenler olarak bu dernek aracılığıyla sempozyumlar, paneller, kültür sanat etkinlikleri hazırlıyoruz, bunları yaparken ilgili kurum ve kuruluşlarla ortaklaşıyoruz. Yüzlerce eğitimle ilgili kitap ve araştırma makaleleri dernek yayınevimizden yayınlayıp eğitime katkı sunuyoruz. Yeniden İmece isimli hakemli akademik sayılacak bir dergi yayınlıyor düşüncelerimizi kamuoyuna aktarıyoruz.Her yıl Aydınlanma ve Mustafa Necati Onur ödül törenleri düzenliyoruz.
Köy Enstitüleri çorak arazilerde şehirlerden uzak ve kalkınmamış birçok köyün merkezinde kurulmuşlardır. Burada tüm işleri öncü öğretmenler, usta öğreticiler ve öğrenciler hep birlikte yapmış “iş içerisinde eğitim, eğitim içerisinde üretimin” nasıl olması gerektiğini tüm dünyaya göstermişlerdir. “Yaparak yaşayarak öğrenme” gerçekleştirmişlerdir. Özellikle de uygulamalarında dayanışma, paylaşım, kamusallık ve bilimsellik, demokratiklik, eşitlik ve laiklik gibi ilkeleri hiçbir zaman elden bırakmamışlar, bizzat uygulamışlardır. Eğitim de sorunlar ve çözüm önerilerini konuşacak olursak günler, almaz. Bizim önerimiz bizzat uygulama yapmaktır.
Bugün birçok köy enstitüsünün yıkık ve harabe yapısı, işlikleri kullanılmaz halde kaderine terk edilmiştir. Bu yapılar devlet hazine arazi olarak büyükşehir sınırları içerisinde kalmıştır. Belediye yasaları belediyelere eğitim kurumları açma fırsatı vermektedir. CHP li Büyükşehir Belediyeleri bu arazilerde günümüz şartlarına uygun kent/köy enstitüsü kurmalıdır. Burada köylerinde kapatılan okullar nedeniyle okuma fırsatı olmayan çocuklarımız, şehrin kenar semtlerinde ekonomik ve sosyal nedenlerle okuma fırsatı olmayan çocukların eğitime ulaşması sağlanmalıdır.
Konuşmak değil, zaman geçirmeden yapmak lazım, siyaset yapanların söylem yerine eyleme geçmeleri hem kendilerini hem de toplum kesimlerini dönüştürüp geliştirecektir. Yoksa her gün yeni bir durumu konuşuruz, bugün buraya gelmeden resmî gazetede MEB ortaöğretim kurumlar yönetmeliği değişikliği yayınlandı. Sınavla öğrenci alacak okullar her yıl düzenlenecek puanlama çizelgesine göre değişecek bu demek oluyor ki çocuklar dershaneler de merdiven altı kurs merkezlerinde heder olacak, harcanan paralarda çabası… Köy Enstitüsü fikriyatını, felsefesini taşıyanlar olarak diyoruz ki yarın çok geç, geleceği bugünden kurmalıyız.” ifadelerini kullandı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ