Yatırım piyasalarının geleceği: Tokenizasyon
Ekonominin geleceğinde “tokenizasyon” var Bireysel yatırımcılar portföylerini tokenizasyonla genişletiyor
Küresel ekonomideki likitide oranını artırması, yatırımcılara portföylerini genişletme olanağı sunması ve şeffaflık gibi yönleriyle öne çıkan tokenizasyon uygulamaları, yatırım süreçlerindeki verimliliği de artırıyor. Tokenizasyonla futbolculardan ünlülere, influencer’lardan girişimlere gerçek varlıklar yatırım aracına dönüştürülebiliyor.
Blok zinciri teknolojileri, finans hizmetlerini dönüştürmeyi ve yatırım araçlarını çeşitlendirmeyi sürdürüyor. Bir ekonomik varlığın blok zincirinde parçalara ayrılarak yatırım yapılabilir hâle getirilmesi anlamına gelen “tokenizasyon” sayesinde, likit olmayan fiziksel ve büyük ekonomik varlıklar da herkesin erişimine açılarak finansal sisteme dahil edilebiliyor. Tokenizasyonun küresel ekonomi için önemli bir potansiyel taşıdığı düşünülürken ReportLinker’ın konuya dair yayımladığı rapora göre küresel tokenizasyon pazarının 2026’ya kadar 3,6 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.
Konuya dair açıklama yapan Defimec Kurucu Ortağı ve CEO’su Özcan Aytaç, “Tokenizasyon likit olmayan varlıkların küresel ekonomiye katılmasına katkıda bulunuyor. Örneğin 100 milyon TL değerindeki bir gayrimenkul, tokenize edildikten sonra blok zinciri üzerinde yer alan 100 milyon eşit parçaya bölünüyor. Bu parçalar finansal sisteme likit varlıklar olarak katılıyor ve yatırıma açılıyor. Böylece dünyanın neresinde olursa olsun bir gayrimenkulün %0,1’ine dahi yatırım yapılabiliyor. Ayrıca bu yatırımlar Defimec’in çoklu zincir merkeziyetsiz takas platformu Deximec’te 7 gün 24 saat nakde çevrilebiliyor. Tokenizasyon platformları ekosistemi Defimec olarak biz de spor endüstrisinin, influencer’ların ve girişim ekosisteminin tokenizasyonu odağında platformlar geliştiriyoruz” dedi.
Yatırımlar tokenizasyonla demokratikleşiyor!
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tokenizasyon teknolojisine ilişkin vurguladığı şeffaflık, coğrafi sınırların ortadan kalkması, maliyet ve varlıkların 7/24 yatırıma açık oluşu gibi faydalara dikkat çeken Özcan Aytaç, “Dünya genelindeki birçok küresel danışmanlık şirketinin araştırmalarında sektörleri dönüştürme ve finansal hizmetlere yeni fırsatlar getirme potansiyeline dikkat çektiği tokenizasyon sistemi, yatırım süreçlerinin demokratikleşmesinde de kritik bir rol oynuyor. Varlıkların dijital parçalara bölünmesiyle token üzerinden satışı mümkün hâle geliyor ve bu da yatırımcı tabanını genişletiyor. Böylece bireysel yatırımcılar da portföylerini daha önce ulaşamayacakları yeni varlıklarla çeşitlendirebiliyor. Birbirinden bağımsız 8 tokenizasyon platformu ve 1 merkeziyetsiz takas platformu sunan Defimec’te varlıkların likit hale getirilme işlemi çoklu zincir merkeziyetsiz takas platformu Deximec’te gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
Defimec, yeni bir finansal ticaret sistemi vaat ediyor
Tokenizasyon uygulamalarının, merkezi bir otorite olmadan çalışabilen merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) protokolleri temelinde geliştirdikleri ekosistemde gerçekleştirildiğini ve akıllı sözleşmelerle korunduğunu aktaran Defimec Kurucu Ortağı ve CEO’su Özcan Aytaç, patentlerden telif haklarına, sanat eserlerinden gayrimenkule, girişim fikirlerinden taşınmazlara, değerli madenlerden sporculara dek bir değere karşılık gelen her varlık için uygulanabilen tokenizasyonun Dünya Ekonomik Forumu tarafından “ekonominin geleceği” olarak tanımlandığını hatırlatarak ifadelerini şu sözlerle sonlandırdı: “Çok yakında Sportimec isimli ilk ürünümüzle spor dünyasındaki gerçek varlıkların değerlerini dijital ortama taşımayı hedefliyoruz. Sportimec’i ünlülerin ve influencer’ların tokenizasyonunu olanaklı hâle getiren Fanimec ve geleceğin unicorn’larına bugünden sahip olmayı mümkün kılan Startimec izleyecek. Çoklu zincir merkeziyetsiz takas platformu Deximec ve kripto para birimi IMECCoin’i de kapsayan ekosistemiyle Defimec, yatırımı özgürleştirme yolundaki adımlarını sürdürecek.”