UZM.DR. MEHMET KARALAR İLE ÖZEL GÜNDEM..!!
Ülkemizin bağrından çıkmış,Anadolu’nun birçok şehrinde görev aldıktan sonra Bursa’mızda hastalarını kabul etmeye devam eden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Mehmet Karalar ile okuyucularımızdan gelen birçok merak edilen soruya cevapta bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
**** Öncelikle değerli hocam bizleri ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrardan muayenehanenizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bizler sizi tanıyoruz ama kısaca sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım. Sonrasında da okuyucularımızdan gelen sorularımıza geçelim isterseniz.
— Çok sağolun, teşekkürler. Ben Mehmet Karalar Eskişehir doğumluyum.1978 yılında Kuleli Askeri Lisesinden mezun oldum. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesine başladım. 1984 yılında G.A.TA. Tıp Fakültesinden mezun oldum.Sonrasında Erzurum Mareşal Çakmak Asker hastanesinde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yaptım. GATA tıp fakültesinde Gastroenteroloji ihtisasımı tamamladım ,sonrasında Bursa Askeri Hastanesi’nde Gastroenteroloji uzmanı olarak görev yaptım. 1999-2000 yıllarında Sarıkamış Askeri Hastanesi’nde Başhekim olarak görev yaptıktan sonra 2000 yılında emekli oldum. 1998 yılından beri muayenehanemde çalışmaktayım.
*** Bir hanımefendi Ayşegül hanım sormuş ailede sizden başka tıp tahsili almış kimseler var mı diye hocam.?
—- Benim kızım Kadın doğum ihtisası yapıyor şu anda ikinci senesi, ismi Pelin Karalar. Benim yine kız kardeşimin oğlu Beyin Cerrahi Uzmanı. Ağabeyimin kızı Bursa’da yine aile hekimi.
***Maşallah Mehmet Hocam Karalar ailesi olarak herkes neredeyse Tıp tahsili görmüş.
— Rahmetli babam demişti ki çocuklar büyürken;Biriniz mühendis, biriniz Doktor diye.Bizim ikişer çocuklarımız var kardeşler olarak, biri mühendis bir doktor hep böyle oldular.
**** Yoğun bir tempoda muayenehanenizde uzun yıllardır hastalarınızı Tedavi ediyorsunuz diğer bir okuyucumuz sormuş hocamızın bir günü nasıl geçer diye.
— Şimdi Tabii biraz yaş itibariyle rölantiye giriyoruz. Ama sabah başlıyoruz biz endoskopi kolonoskopilere öğleden sonra muayeneler. Bu saatlerde işte 4 gibi de bitiyoruz.Çünkü sabah erken geliyoruz saat 7’de hasta almaya başlıyoruz bu şekilde yoğun bir çalışma temposu şeklinde halihazırda devam ediyor.
****Hocam Mehmet Bey sormuş gastroskopi ne zaman gereklidir diye?
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ..!!
—-Kısa süreli uygun tedaviye rağmen geçmeyen iştahsızlık, kilo kaybı, mide de sıkıntı gibi yakınmalar
Yutma ile ilgili problemler (ağrılı yutma, katı veya sıvı gıdaları yutmada zorluk, besinlerin takılarak inmesi gibi)
Tıbbi tedavi ile geçmeyen mide ekşime ve yanmaları
Sebebi saptanamayan sürekli kusma yakınmaları
Sebebi saptanamayan karın ağrılarında
Sebebi saptanamayan demir eksikliği ve/veya B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlıklarda
Midede bir problem olup olmadığının bilinmesi gereken durumlarda (böbrek nakli, kortizon tedavisi planlanan hastalarda)
İlaçlı mide grafisinde anormallik görülmüşse
Kusmayla kırmızı renkli veya kahve telvesi görünümünde kan gelmesi, büyük abdestin katran gibi siyah olması
Barret özefagus, atrofik gastrit, intestinal metaplazi, displazi, mide ülseri veya polip saptanan hastalarda takip amacıyla
Mide kanseri hikayesi olanlarda
Kostik madde alımı veya yabancı cisim yutulmasında
İnce barsak biyopsisi almak amacıyla (Kronik ishal veya emilim bozukluğu)
*** İkilem içerisinde kalan genç Tıp öğrencileri oluyor branş anlamında.Onlara ne gibi önerilerde bulunmak isterseniz?
SİSTEMSEL BİR YANLIŞLIK VAR..!!
— Bu konuda bence sistemde yanlışlık var diye tahmin ediyorum. Bizim dönemimizde dahiliye en revaçta olan bir branştı.Genel cerrah da yine aynı şekilde.Belli branşlar hakikaten çok popülerdi. Normalde baktığınızda bir branşa farklı gözle bakmanız mümkün değil herkesin branşı sonuçta, Bizde mesela gastroenterolojide bile hepsini yetişmeniz mümkün değil belirli yerlere gelmeniz için. Çünkü oda ayrılıyor İçerisinde. Sonuçta bu büyük bir derya ama sistem bunu gerektiriyor devletin burada yanlış politikası diye düşünüyorum.Mutlaka bunun düzeltilmesi gençlerin daha iyi yönlendirilmesi lazım. Onun yanı sıra hekimlerin arkasında da durulması lazım biliyorsunuz son zamanlarda hekimlere karşı şiddet de çok fazla arttı böyle bir ortamda kalkıp da komplikasyonu olabilecek branşları seçer misiniz? Tabii bu anlamda böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Sevmesi gerekir mesleği bu da çok önemli.Örneğin beyin cerrahi en zor branştır benim yeğenim Beyin Cerrahi Uzmanı oldu severek yapıyor ama çok sevdiği için.
****Hocam Kolonoskopi ile de ilgili birçok soru gelmiş kısaca bize kolonoskopi ile ilgili bilgi verir misiniz.?
—-Makattan girilerek kalın bağırsakların tamamını ve ince bağırsakların son kısmının endoskop aracılığı ile çıplak gözle ekrandan görülüp incelenmesidir. Kalın bağırsak hastalıklarının tanısı, gerekli yerlerden biyopsi ve bazı örnekler alınması dışında aynı zamanda gerektiğinde poliplerin polipektomi dediğimiz yöntemle çıkartılması gibi tedavi işlemleri yapmak mümkündür.
*** Sağlıklı kalabilmek için sağlıklı bir yaşam sürmek için gerçekten hocam onlarca soru gelmiş size.Bu anlamda Merve hanım sormuş sağlıklı bir yaşam sürmek için neler yapmamız lazım diyerek.
DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT EDELİM..!!
— Dengeli beslenme öncelikle çok önemli. Bu şartlarda ne kadar olabilir ama işte yine organik beslenmek yine çok önemli. Onun dışında da vücudunda herhangi bir şey tespit ettiğinde bu bir günlük iki günlük değil de,15-20 günlük değişen bir şey varsa güvendiği bir hekime müracaat etmesi çok önemli. Mesela tabii buna yürüyüş eklenirse çok daha güzel olur. Bir de tabii bu alışveriş merkezinde yürüme gibi değil. Gidiyorsunuz duruyorsunuz bir vitrine bakıyorsunuz o şekilde değil yavaş orta tempoda artık kendine göre işte hastalıklar da önemli biliyorsunuz bu tempoda. 5 dakika, 10 dakika, 15 dakika, 20 dakika yavaş yavaş arttırarak yürümesi lazım. Ben mesela her gün 3 kilometre yüzüyorum.
**** Yüzmek derken hocam nasıl yüzüyorsunuz, nerelerde yüzüyorsunuz? Bunun yanı sıra daha başka hobi ve benzeri neleriniz var hocam?
YÜZME BENİM YAŞAM TARZIM OLDU..!!
—- Bir kere yıllardır futbol oynadım nasıl bırakırım diye düşünürken belli bir yaştan sonra bıraktım.Üniversite takımında ve sonrasında halı sahalarda yoğun bir şekilde futbol oynadım ama belli bir yaştan sonra olmayınca,yüzmeye başladım. 4 kere İstanbul boğazını geçtim karşıdan karşıya uluslararası yarışlarda. Onun yanı sıra Meis arasından Kaş’a geçtim. Kuşbakışı 7 kilometre ama açık denizde bu 10 kilometre falan bir mesafe. Bu anlamda uluslararası Yarışmalarda yer aldım. 3 km yürümektense 3 kilometre yüzmeyi tercih ederim. Çünkü biliyorsunuz yüzmede neredeyse bütün vücuttaki kaslar çalışıyor.O da tabii büyük bir avantaj. Bunun yanı sıra hobileriniz diye sormuştunuz briç oynarız biz. Arkadaşlarımızla özel toplantılarda,yemeklerde vesaire.
*** Gençlerde büyük bir işsizlik oranı var üniversite mezunu olmalarına rağmen sonrasında masabaşı iş tercihleri olduğu için uzun süreli işsiz kalabiliyorlar. Bu anlamda sizin gençlere tavsiyeleriniz nelerdir hocam ?
YÖNLENDİRMELER MUTLAKA OLMALI..!!
—-Bence en önemli sorun ülkemizde ara elemanların tam olarak yetişememesi. Meslek okullarına gittiği zaman diyor ki; Bu çırak olacak diyor meslek okulunu bitirecek ondan sonra sanayiye gidecek diyor. Aslında öyle değil elektrik teknisyeni ve diğer mesleklerdeki teknisyenler anlamında ara elemana çok büyük bir ihtiyaç var. Bizim Türkiye’de maalesef aileden gelen bir şey var Doktor olsun, mühendis olsun istiyorlar. Çocuğunun kapasitesine bakmıyor sonuçta herkes o kadar şey değildir yani. Şimdi mesela çocuklarımla birlikte tercih yaparken hocalarımızla konuşurken görüyordum, Bir tane öğrenci var öğretmen diyor ki; Bunun kapasitesi belli, eğitimi belli ,bu mesela Mimarlık için, Tıp için ,hukuk fakültesi için uğraşmasın deniliyor. Daha başka yerlere yönlendirilmesi lazım bu anlamda ama maalesef bu sistem bir türlü oturtulmuş değil. Şimdi yazılıma karşı çok talep var. Burada tabii kişinin iletişimi de çok önemli. İletişimi iyi ise o tabii o çocuk için büyük bir avantaj olmuş oluyor. Ama bu yönlendirmelerde mutlaka devletin de aktif rol alması lazım planlama yapılması lazım. Sonuçta devlet diyecek ki işte Tıp Fakültesinden bana şu kadar hekim lazım, işte ne bileyim Mühendislik Fakültesinden bana şu kadar lazım, diye bir şeyler yapmaması lazım.İşte biliyorsunuz yüzbinlerce atanamayan öğretmenler var şu an bitirmişler üniversiteyi ama bekliyorlar mutlaka bununla da ilgili bir yönlendirme yapmalı hangi mesleklerden ne kadar ihtiyaç varsa o konuya göre ilgili bir sınırlama vesaire gibi ya da buna benzer uygulamalar olabilir diye düşünüyorum.
**** Ve şimdi geldik Hocam son soruya 2024 yeni yıla da sayılı günler kaldı.2023’te ekonomik anlamda,çevremizdeki bölgesel savaşlarla vesaire zor bir yıl oldu.Yeni yılla ilgili dileklerinizi almak isteriz.?
HERKESİN YENİ YILINI KUTLAMAK İSTERİM..!!
— Yeni yılda ekonomik sıkıntıların ülke olarak bitmesini ekonomi olarak, hukuk olarak, Adalet olarak istenilen seviyeye geliriz diye düşünüyorum.Son olarak herkesin Bursa’da yaşayan 4 milyona yakın insanımıza, Yurt genelinde yaşayan 85 milyon insanımıza Bursa’dan Umi Plaza’dan sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.
Mezun olduktan sonra Anadolu’nun çeşitli kentlerinde önemli görevlerde bulunan ve sonrasında özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmeye başlayan Bursa’mızın ve ülkemizin branşının önde gelen isimlerinden İç hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Mehmet Karalar’a bizler de bundan sonraki çalışmalarında ve hedeflerinde başarılar diliyoruz.
İLETİŞİM BİLGİLERİ:
Yeni Karaman Mah. Sanayi Cad. Umi Plaza No:150, K:7, D:49,
16170 Osmangazi/Bursa
Telefon: (0224) 224 97 05