Ünlü ekonomist borsa yatırımcısının korunmasını istedi: “Yatırımcıyı salak yerine koymayın! Burası çiftlik bank mı?”
Ünlü ekonomist ve borsacı Önder Tavukçuoğlu, borsayla ilgili imtiyazlı hisseye, halka açıklık oranlarında kısıtlama olmayışına ve şirketlerin üst üste bedelli açıklamalarına isyan etti. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yatırımcıyı salak yerine koymayın. Burası çiftlik bank mı?” dedi.
Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören hisselerle ilgili bazı şirketleri isim vermeden eleştiren Tavukçuoğlu, yetkililere de çağrı yaparak bazı düzenlemeler yapılmasını önerdi. Tavukçuoğlu’nun en çok üzerinde durduğu konuların başında ise imtiyazlı hisselerin kaldırılması, bedelli sermaye artırımlarına sınırlama getirilmesi ve halka açıklık oranlarının da yüzde 50’yi geçmemesi geliyor. Tavukçuoğlu, “Patronlar kolay kolay hisse satamamalıdır, bedelli sermaye artırımları bu kadar kolay olmamalıdır. İmtiyazlı hisseler derhal kaldırılmalıdır” önerisinde bulundu.
Tavukçuoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda şirket ismi vermeyerek yatırımcının nasıl mağdur edildiğini örneklerle anlattı.
“Biz bu ülkenin her türlü riskini çeken borsa yatırımcılarını kimse yolunacak kaz gibi görmesin” diyerek seslenen Tavukçuoğlu, “Biz bu ülkeye güveniyoruz. Ne dolar alıyoruz ne faiz diyoruz, gerçek yatırımcılarız” ifadelerini kullandı.
Küçük yatırımcının hakkını savundu
Tavukçuoğlu, borsa yatırımcılarının şirket patronları tarafından nasıl mağdur edildiklerini şirket ismi vermeyerek şöyle eleştirdi:
“Bir şirketin halka açıklık oranı neden %50’nin üzerinde olur?” diye sonran Tavukçuoğlu şöyle cevaplıyor: “Nedeni çok basit çünkü imtiyazlı hisseler var. Patron çok rahat. Şirketin halka açıklık oranı %95 olsa bile kimse şirketi ele geçiremez. Yine bir şirket düşünün, finansal borcu yok, değerli varlıkları var ve yıllardır değerleme yapmıyor. Öncesinde hisse satıyor ve bedelli açıklıyor. Sonra olmadı tahsisli yapıyor hisselerini geri almak için. Çünkü sattığına pişman oldu. Bu nasıl bir düzendir göz göre göre! Diğer bir şirket yatırım kararı alıyor, üzerine bedelli açıklıyor ve bedelli süreci tamamlanıyor. Buraya kadar her şey normal! Sonra bir ay sonra tekrar daha yüksek bedelli açıklıyor! Bunu nasıl karşılarsınız ya da nasıl ve kabul görüyor. Mutlaka bir sınırlama olması gerekiyor.”