TÜRKOĞLU’NDAN MEB’E “DERS ZİLİ” SORULARI!
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’na ilişkin Milli Eğitim Bakanlığını soru yağmuruna tuttu. Türkoğlu, “Bugün içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin, birey yetiştirme yerine seçmen yetiştirme üzerine kurulu iddialarına karşı, bakanlık olarak nasıl bir argüman geliştiriyorsunuz?” diye sordu.
Eğitim sorununu 24 soruluk önergesiyle TBMM gündemine taşıyarak, MEB’in güncel rakamsal verileri de açıklamasını isteyen Türkoğlu, “Söz gelimi köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan ülkemiz eğitimindeki erozyonun, son yıllarda çok sayıdaki köy okullarının kapatılmasıyla da derinleştiği ileri sürülüyor. Son 22 yıl içinde, mahalle statüsüne alınan veya köy statüsünde kalan kaç yerleşim yerine kaç adet okul yapıldı?” sorusunu da yöneltti.
Türkoğlu’nun ilgili soru önergesi aynen şöyle: “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
08-09-2023 Selçuk TÜRKOĞLU İYİ Parti Bursa Milletvekili
2023-24 Eğitim Öğretim Yılı, 11 Eylül Pazartesi günü çalacak ilk ders zili ile başlıyor. Ebeveynleri de dahil ettiğimizde toplumumuzun önemli bir kesimini ilgilendiren eğitim konusu, mevcut rakamsal veriler ışığında en önemli sorunlarımızın başında geliyor. Kamuoyunda pek çok konuda olduğu gibi eğitim politikalarında da Cumhuriyet değerlerimizin özümsenmesiyle ilgili ve bu konudaki toplumsal hassasiyetlerin terk edildiğine ilişkin yaygın bir kanı var. Aynı şekilde yeni kuşakların; Türk Milletinin duyarlılıklarının ötesinde, Anayasa’mızda da öngörülen milli ve manevi değerlerinin yanı sıra Atatürkçü, laik, çağdaş ve bilimin ışığında yetiştirilmesi amaç ve hedefinden hızla uzaklaşıldığına inanılıyor.
Bu bağlamda;
1-Geçtiğimiz yıl, 15 milyon 839 bin 140 öğrenci resmî, 1 milyon 578 bin 233 öğrenci özel ve 1 milyon 738 bin 198 öğrenci de açık öğretim kurumlarında eğitim gördü. Bu eğitim öğretim dönemindeki reel rakamlar nedir?
2- Yine geçtiğimiz dönem resmi okullarda eğitim görenlerin 8 milyon 147 bin 339’u erkek, 7 milyon 691 bin 801’i kız öğrencilerden oluşmuştu. Bu kez dağılım ne şekilde oluştu?
3-Aynı şekilde MEB İstatistiklerine göre geçtiğimiz dönem, Türkiye’de toplam 70 bin 383 eğitim kurumu içinde devlete ait okul sayısı 56 bin 200. Özel okulların sayısı ise 14 bin 124’dü. Bu dönem resmi ve özel okulların sayısı ne kadardır?
4- Ülkemizde Vakıflar, cemaat, dernek grup v.s. din eğitimi veya değerler eğitimi adına MEB müfredatı dışında faaliyet gösteren kuruluşlar var mıdır. Varsa, bu tür faaliyetlerde bulunan grupların hangi müfredata, hangi programa bağlı kalmaktadırlar ve gerçek sayıları nedir?
5- Modern ve çağdaş bir eğitim için fırsat eşitliği şarttır, ancak ne yazıkki ülkemizde en fazla eksikliği hissedilen konudur. Toplumun bu yöndeki talebinin yerine getirilmesi için alınan önlemler veya geleceğe ilişkin yatırımlar nelerdir.
6-Bugün içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin, “birey yetiştirme yerine seçmen yetiştirme üzerine kurulu” iddialarına karşı, bakanlık olarak nasıl bir argüman geliştiriyorsunuz?
7-Köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan ülkemiz eğitimindeki erozyonun, son yıllarda çok sayıdaki köy okullarının kapatılmasıyla da derinleştiği ileri sürülüyor. Son 22 yıl içinde, mahalle statüsüne alınan veya köy statüsünde kalan kaç yerleşim yerine kaç adet okul yapıldı?