Türkoğlu, ‘Yaşanabilir Bir Bursa’
İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu’nun ‘Yaşanabilir Bir Bursa’ temalı proje tanıtım lansması gerçekleştirildi. Türkoğlu, “eğitimde toplu taşıma araçlarını kullanan öğrencilere haftanın 7 günü gidiş ve dönüş olmak üzere günlük 2 sefer ücretsiz ulaşım imkanı sağlayacağız” ifadelerinde bulundu.
31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu’nun ‘Yaşanabilir Bir Bursa‘ temalı proje tanıtım lansması Europark Hotel’de gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen proje tanıtım lansmanına İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, İYİ Parti Belediye Başkan Adayları, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu katıldı.
İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, yerel yönetim vizyonunu üç başlıkta açıkladı: Yeşil, yaşanabilir, katılımcı, akıllı şehir Bursa. Hedeflerinin 2050 olduğunu belirten Türkoğlu, “Bursa’nın bir anayasası olmamasına değindi. Türkoğlu, “bir bölü yüz binlik plan var mı? Yok. 2040 yılı için yapılmaya çalışılmıştı ancak bir türlü bitirilemedi. Kent dinamiklerinin de görüşünü ve planı da dikkate alarak; Gürsu, Kestel, Mudanya ve Gemlik ilçelerimizi de kapsayacak şekilde 2050 yılı 1 bölü 100 bin ölçekli Merkez Çevre Düzeni Planını multidisipliner ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlayıp acilen hayata geçireceğiz” dedi.
“UYGULAMA İMAR PLANLARI YAPACAĞIZ”
Tüm Nazım ve Uygulama İmar Planlarını da yapacakları, Çevre Düzeni Planına uygun olarak güncelleyeceklerini ifade eden Türkoğlu, plansız yapılaşmaya artık izin vermeyeceklerini söyledi. Türkoğlu devamında, “mülkiyeti belediyelerde olan ve Büyükşehir Yasası ile belediyeye devredilen yapılaşmaya uygun arazilerin uygulama imar planlarını yapacağız. Buralarda üretilecek arsaları, evi olmayan ancak kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarımıza 5 yıl içinde evini yapmak şartıyla makul fiyatlarla vereceğiz. Ruhsat onay aşamasında; imar parsellerinde daha önce terk edilen alanları plan zayiatı oranına tamamlayan yerler için alınan afaki bedelleri ortadan kaldıracağız” diye belirtti.
“KAVİMLER GÖÇÜ OLMAYACAK”
Türkoğlu, Bursa’nın 30-40 km batısında TEKNOSAB, DERİ VE TEKSTİL OSB gibi devasa organize sanayi bölgeleri yapılmakta olduğunu fakat buralarda çalışacak insanların yaşayabileceği, yerleşebileceği yeterli konut ve sosyal donatı alanlarının planlanmadığını vurgulayarak su rezervleri dikkate alınmadığını söyledi. Türkoğlu, “30-40 km. uzaktan buraya her gün ‘Kavimler Göçü’ gibi gidip gelmelerinin nakit ve vakit kaybı olacağı açıktır. Yine bu bölgelerde üretilen ürünlerin depolama lojistik alanlarına ihtiyaç duyulacağı da açıktır. İşte bu alanları bütüncül bir yaklaşımla planlamazsanız tıpkı Bursa merkezinde olduğu gibi çarpık yapılaşma tahmin edemeyeceğimiz hızla başlayıp bitecek ve geriye döndürmek de artık imkansız hale gelecektir. Bu nedenle bu bölgeleri şimdiden planlayacağız” dedi.
“AFET TOPLAMA VE AFET LOJİSTİK HAVAALANI PLANLAYACAĞIZ”
Bursa’nın Bir Doğal Afet Acil Eylem Planı’nın olmayışına değinen Türkoğlu, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meclis’te verdiğimiz soru önergesine cevabında diyor. İlk işimiz Doğal Afetler Acil Eylem Planını yapmak olacak.Yunuseli Havalanının bulunduğu yeri; ‘Afet Toplanma ve Afet Lojistik Havaalanı’ olarak planlayacağız. Mevcut pist 400 m kadar uzatılarak hafif kargo uçaklarının inişine uygun hale getirilecek. Çadır ve konteynır kent oluşturulacak şekilde planlanıp,
normal zamanlarda park, yeşil alan, koşu parkurları şeklinde rekreaktif alan olarak düzenlenecek.Yaşanması olası afet ve diğer kriz anlarında vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayabileceği, özel araçlarını park edebileceği ‘Toplanma Merkezleri’ni acilen oluşturacağız. Bu alanlara ana şebekeden bağımsız elektrik, su, gaz, iletişim ve benzeri atlarını oluşturup bir köşesinde alet, jenaratör, projektör vb. donanım konulacak, depolar inşa edeceğiz” diye açıkladı.
“BURSA ULAŞIM ANA PLANI”
Dönüşüm nedeniyle nüfus artışı öngörülmesi halinde, imar planlarının bütünlüğünün bozulmaması için proje alanlarını genişleteceklerini açıklayan Türkoğlu, sosyal ve altyapı alanlarının arttırılması için gerekli plan değişikliklerini önceden dikkate alacaklarını belirtti. Türkoğlu, “Plandaki konumları gereği Makul Kar artı Maliyet dışında yüksek rant getiren projeler titizlikle incelenecek kamunun ve devlet hazinesinin hak kaybına uğramasının önüne geçilecek. Öncelikle üniversitelerimiz ve akademik odalarımızla birlikte ‘Bursa Ulaşım Ana Planı’nı şehrin büyüme yönü ve hızı gibi kriterleri dikkate alarak uzun vadeli ihtiyaca çözüm olacak şekilde bilimsel ve akılcı bir yaklaşımla yeniden yapacağız” dedi.
“GÖRÜKLE’YE METRO”
Türkoğlu, şehrin doğusunda ve batısında cep otogarları yapacaklarının altını çizerek toplu ulaşım planımızı 7/24 esasına göre uygulayacaklarını söyledi. Türkoğlu devamında vatandaşların gece 12’den sonra terminallerde sabahlamaya mahkum etmeyeceklerini ifade etti. Türkoğlu, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bursa için derin metro projelerini acilen hazırlayacağız. Hafif raylı sistemleri geliştirerek derin metro sistemleri ile entegre edeceğiz. 1. Etap Derin Metro Hattımızı Kestel – Küçük Sanayi ve 23 Nisan mahallesi arasında 24 km ve 16 istasyondan oluşacak. Dünyanın önemli bir çok şehrinde ve ülkemizde de İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yeraltı metro ağı bulunmaktadır. Devam edenler hariç İstanbul’da 202 km 138 istasyon, Ankara’da 67 km 57 istasyon ve İzmir’de 27 km 24 istasyonlu yeraltı metro hattı var. Nüfus olarak bu şehirlere yakın ve katma değeri belki de daha fazla olan şehrimizde 6-7 km kadarı yeraltına alınmış hafif raylı sistem dışında derin metro sistemi her seferinde söz verilmesine rağmen bugüne değin 1 km bile yapılamadı. Bu nedenle orta vadede; toplam uzunluğu 24 km bir yeraltı metro yapılması şehrimizin ulaşımına önemli katkı sağlayacaktır. Bu hatların mevcut kullanılan güzergahlardan farklı konumda olması nedeniyle de inşaat süresince mevcut trafiğe olumsuz etkisi olmayacaktır. Görükle’ye kadar 3,5 km uzatılacak mevcut hafif raylı sistem ile entegre edilerek Uludağ Üniversitesinden Kestel ve Gürsu’ya kadar ulaşımın kesintisiz olarak sağlanabilecektir” diye belirtti.
“ATATÜRK KENT VE KÜLTÜR MEYDANI’NA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Gemlik’e modern giriş ve çıkışların yapılacağını açıklayan Türkoğlu, Bursa ve İznik’e deniz yoluyla turist getirecek Cruise gemilerinin yanaşabileceği, Marmara bölgesindeki yatların bağlanacağı, sosyal tesisleri olan ve bu marka ürünlerimizi turistlerle tanıştırabileceği ve pazarlanabileceği dükkanlara sahip büyük ticari bir marina yapacaklarını vurguladı. Türkoğlu, “Bursa’mızda bugüne kadar meydan için yapılan girişimler maalesef ranta kurban gitmiştir. Oysa meydanı olmayan bir kentte ne demokrasiden ne de demokratik bir yönetimin varlığından bahsedilemez. Bu nedenle öngörüsüzce yıkılan Atatürk stadyumunun yerinde yapılan işlevsiz millet bahçesini; mitingler yapılabilecek, törenlerle, konserlerle şenlenecek, sosyal ve kültürel alanlara sahip amacına uygun, 60 bin metre kare üzerinde 200 bin kişinin yer alabileceği ”Atatürk Kent ve Kültür Meydanı’na dönüştüreceğiz. Gerçekleştireceğimiz Atatürk Kent ve Kültür Meydanı’nın bitişiğinde ‘Zeki Müren Sanat Merkezi’ inşa edeceğiz. İçinde müzik kursları, konser ve sergi salonları mevcut olacak” dedi.
ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ULAŞIM
65 yaş üstü dar gelirli vatandaşların başta Uludağ’ın güneyinde ve Mudanya‘da olmak üzere şimdilik 9 adet lokasyonda belirlenen, doğayla uyumlu olarak düzenlenecek alanlarda yapılacak otel konforundaki bungalov tipi yapılarda 1-3 haftalık periyotlarda tatil yapma ve sosyalleşme imkanı sunacaklarını söyleyen Türkoğlu, sosyal kamplara ulaşımları servislerle sağlanacağını ve sağlık personeli ve ambulans hizmetlerinin yanında kafetaryalar, yürüyüş parkurları mevcut olacağını belirtti. Devamında Türkoğlu gençlere özel projelerinden bahsetti. Türkoğlu, “Başta dağ yöremizdeki ilçelerimiz olmak üzere gençlerimizi, gerek sosyal ihtiyaçlarını karşılayamadığımız gerekse iş imkanları yaratamadığımız için ilçelerimizde tutamıyoruz. Buralardaki mevcut yüksekokullarda Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Muhasebe, Çağrı Merkezi Operatörlüğü, Tekstil gibi kırsal ilçelerimizde karşılığı olmayan bölümler bulunuyor. İlçelerimizde karşılığı bulunan sektörlere yönelik eğitim veren bölümlerin açılması ve gençlerimizin bu sektörlerde vasıfsız işçi yerine kalifiye personel olarak çalışmalarının, hatta iş kurmalarının sağlanması için çaba göstereceğiz. Bu doğrultuda; gerekli tesis ve donanım desteği vermek için üniversitelerimizle istişarelerde bulunacağız” diyerek eğitimde toplu taşıma araçlarını kullanan öğrencilere haftanın 7 günü gidiş ve dönüş olmak üzere günlük 2 sefer ücretsiz ulaşım imkanı sağlayacaklarını açıkladı.
“GENÇLERE YARDIM ÇEKİ”
Eğitim sisteminin fırsat eşitsizliğine vurgu yapan Türkoğlu, “Bu bağlamda 8. ve 12. sınıf öğrencileri için ücretsiz kurs merkezleri açacağız, Bursa’da hiç bir yavrumuzu eşitsizlik mağduru yapmayacağız. Okul öncesi çocuklarımız için de uyduruk ana kucağı yerine derli toplu kreşlere kavuşturacağız. Bu yaş grubundaki öğrencilerimize, aynı zamanda 2024-2025 yılı için 2 bin lira yardımcı kaynak çeki vereceğiz. Dezavantajlı ya da kırsal mahallelerimizde eğitim gören dar gelirli ailelerimizin çocuklarına ise sınava hazırlanma desteği olarak 5.000 TL nakdi yardım yapacağız. Bursa’da on binlerce öğrencinin barınma sancısı çektiğini. kapı kapı kiralık daire arama derinde düştüklerini biliyoruz. Yerel yönetimler, şehrimizde eğitim amaçlı konaklayan misafir öğrencilerimizden de sorumludur. İlk icraatlarımızdan biri de yeteri kadar öğrenci yurdu yapmak olacaktır” dedi.
“ARGE OFİSLERİ KURULACAK”
Türkoğlu, Tarım A.Ş.’yi çok daha etkin hale getireceklerini açıkladı. Türkoğlu, “başta dağ yöresindeki ilçelerimiz olmak üzere kırsal alanlarına Kamulaştırma ve Arazi Toplulaştırması yönetimleriyle ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ alanları ihdas edeceğiz. Hayvansal ve bitkisel üretimin yanında bu bölgelerin içinde üretilen ürünlerin işlenmesi ve depolanmasını sağlayan tesisler için alanlar ayıracağız. Tesislerde yenilenebilir enerji sistemlerinden aktif olarak yararlanacağız. Köy yerleşim alanları yakınında, belediyeye devredilen araziler ile kullanılmayan arazilerde, seracılık yapmaya uygun parseller oluşturup alt yapı hizmetlerini sağlayacağız. Bölgede ikamet eden 30 yaş altı çiftçilerimize öncelik vererek ilk 5 yılı ücretsiz kiralayacak, süre sonunda talep edildiğinde bedeli mukabilinde sahiplenmesine imkan yaratacağız. Aynı şekilde çiftçilerimize sera ve hayvancılık tesis binalarına ilişkin tip projeler hazırlayıp ücretsiz sağlayacağız” diyerek devamında belediye bünyelerinde kurulacak tarım hayvancılık AR-GE Ofisleri ile ücretsiz destek ve danışmanlık sağlayacaklarını ifade etti.
“YABANCI GETTO MAHALLELERİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”
Köy Yerleşik Alanı sınırlarını biran önce tespit edip kesinleştireceklerinin altını çizen Türkoğlu, köyüne geri dönüp kırsal üretimde yer almak isteyen vatandaşlara bu alanlar içinde uygun arsa üretmeyi amaçlayan imar faaliyetleri yürüteceklerini açıkladı. Türkoğlu, “Tarım ve hayvancılık yapıları ile konut yapılması taleplerinde yöre dokusuna uygun tip mimari proje uygulamasını geliştirip ruhsat alma maliyet ve süreçlerini kısaltacağız. Tarım ve hayvancılık üretimine katılmak için şehirden köye dönmeye karar veren vatandaşlarımıza ikametini aldırmak, üretim projelerini sunmak, varsa mevcut evini yenilemek ve benzeri gibi şartları sağladıkları takdirde 100 bin lira taşınma ve yerleşme yardımı sağlayacağız. Düzensiz kaçak göçmenlere kiraya verildiği veya kullandırıldığı tespit edilen konut ve iş yerlerine belediye tarafından sunulan hizmetleri, boşaltmaları için süre tanıyarak durduracağız. Yabancı göçmen ve sığınmacıların şehirlerimizin bir noktasında nüfus bakımından yoğunlaşmasıyla mücadele edeceğiz. Yabancıların getto mahalleler kurmasına izin vermeyeceğiz. Türk vatandaşlarının ticaretini korumak, haksız rekabeti ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yabancılar tarafından işletilen müesseselerde çok sıkı denetimler uygulayacağız. Kaçak iş gücü, hijyen koşulları, menşei belirsiz ürünler, çalışma ve oturum izinleri, mesleki yeterlilik gibi hususlarda eksiklik tespit edilen iş yerlerinin ruhsatlarını iptal edeceğiz” dedi.
TÜRKOĞLU PROJELERİNİ SIRALADI:
‘Bursa Markaları Enstitüsü’ kuralacak, kestane üretimine teşvik edilecek, yeni girişimcilere fırsat verilecek, ‘Bursa Markaları İhtisaslaşmış Küçük Sanayi Bölgesi‘ ihdas edilecek, Bursaspor’un yeniden hak ettiği değere kavuşması öncelik olacak ve bunun için siyaset üstü istişare kurulu oluşturulacak, belediye tarafından yapılacak özel yetenek sınavları ile seçilecek spora yetenekli çocuklarımız için burslu ve yatılı ‘Bursa Spor Lisesi’ni kurup hayata geçirilecek, Uluslararası Uludağ Spor Kamp alanı ihdas edilecek, spor turizmi hayat verilecek, bisiklet parkuları kurulacak, Yeşil Bursa Bisiklet Festivali oluşturulacak, parkurlar oluşturulacak, arıtma tesisleri kurulacak, kıyılarda yapılaşmaya taviz verilmeyecek, yaşam iksiri korunacak, filtresiz fabrika kalmayacak, yeşil enerji teşvik verilecek, emekliye asgari ücret sözü, insani su hakkı ücretsiz olacak, süt içmeyen çocuk kalmayacak, uludağ eteklerinde rekreasyon projesi oluşturulacak.