MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel:
“EDI ile hem şirketinizi hem hedeflerinizi büyütün”
*
“Türk şirketleri EDI’ın avantajlarını yeterince kullanamıyor”
Elektronik Veri Değişimi Uygulaması (EDI) hizmeti alanında Türkiye’de 25 yıldır faaliyet gösteren MAP’in Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, elektronik veri değişimi kullanımının şirketlere maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlarken, pazarlama ve küresel ticarete entegrasyon konularında güç kattığını belirtti. “Türkiye’de EDI kullanımı dünyanın oldukça gerisinde. Ne yazık ki Türk şirketleri EDI’ın avantajlarını yeterince kullanamıyor” diyen Tuncel, Türk firmalarını EDI ile tanışmaya ve avantajlarını kullanmaya çağırdı.
Elektronik veri değişimi (EDI) alanında dünyada son yıllarda çok önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, Türkiye’de EDI kullanımının artmasına rağmen hala dünyanın gerisinde kalındığını söyledi. Elektronik veri değişiminin beraberinde şirketlerde birçok fayda sağladığına dikkat çeken Tuncel, “Uluslararası alanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, elektronik veri değişimi şirketlerde insan hatası kaynaklı yanlış işlemlerde yüzde 30-40; kağıt, baskı, arşiv ve saklama maliyetlerinde yüzde 35; EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde ise yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlıyor. Bu kadar yüksek oranlı ekonomik faydalar sağlayan elektronik veri değişiminin kullanımına Türk firmalarının ilgisinin son yıllarda artmasına rağmen, dünyayla karşılaştırıldığında hala düşük seviyelerde. Ne yazık ki Türk şirketleri EDI’ın avantajlarını yeterince kullanamıyor. MAP olarak, Türk firmalarını elektronik veri değişimi hakkında detaylı bilgi almaya ve kendi firmalarına adapte ederek avantajlarından yararlanma fırsatını kaçırmamaya davet ediyoruz” diye konuştu.
“EDI KULLANIMI ŞİRKETLERE PEK ÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR”
Elektronik iletişimin günümüz dünyasında iş yapmanın çok önemli bir parçası olduğunu söyleyen Hakan Tuncel, ticari başarının hızlı ve kusursuz operasyonlara bağlı olduğunu, bunun için de şirketlerdeki dijital dönüşümün sıfır hata ve sürdürülebilir şekilde yürümesi gerektiğini vurguladı. Bir işletmenin kurumsallık adına temel yapı taşlarından birinin belge olduğunu dile getiren Tuncel, “Elektronik veri değişiminde altın kural; bir dokümanı ilk seferinde ve her seferinde, en hızlı şekilde, doğru adrese, doğru formatta, denetlenebilir ve tekrarlanabilir şekilde iletmektir. Şirketler doğru ve etkili elektronik veri değişimi kullanımıyla hem kurumsallaşma yolculuğunda pazarlama gücünü birkaç katına çıkarabilir hem kurum içi iletişimini hem de kurumsal iş birliklerini güçlendirebilir. Maliyetlerden tasarruf etmek, kârlılığı artırmak, çalışan memnuniyetini yükseltmek gibi doğrudan ya da dolaylı kazançlar sağlayabilirler” diye konuştu.
Türk şirketlerine elektronik veri değişimi kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunan Hakan Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektronik veri değişimi klasik anlamda, ticari partnerler arasında, standartları uluslararası kurumlarca belirlenen formatlarla, ERP’den ERP’ye dosya değişimidir. Başka bir deyişle, tedarik zinciri içindeki tüm firmalar arasındaki ticari belge akışının uluslararası standartlar kullanılarak ve şirket-içi uygulamalarla tam olarak entegre edilmesini ve işletilmesini kapsar. Elektronik veri değişimi sektörlere, şirketlerin büyüklüklerine ve verdikleri hizmetlere göre farklı teknoloji çözümleri ile kullanılabilir. Türkiye’deki şirketler de hizmet verdikleri sektöre ve şirket içi dinamiklerine göre özel bir elektronik veri değişimi yönetim sistemini bünyelerine adapte edebilirler. Bu şekilde pazarlama ve büyüme hedeflerine daha hızlı ulaşırken, uzun vadede kurumsal itibarlarını da artırabilirler” şeklinde konuştu.
“İŞİNİZİ DÜNYA İLE ENTEGRE EDİYORUZ”
%100 Türk sermayesi ile 25 yıldır elektronik veri değişimi alanında, sıfır hata ile faaliyet gösteren MAP olarak, işletmelere karşılarına nasıl bir iş yapış yöntemi, teknoloji ya da standart çıkarsa çıksın kendi standartlarında değişiklik yapmaksızın uyum sağlama yeteneği sunduklarını vurgulayan Hakan Tuncel, “MAP en basit anlatımıyla bağımsız işletmeler ya da bağımsız sistemler arasında bilgi alışverişini otomatikleştiren, bu akışın sıfır hata ile sürekli ve denetlenebilir bir şekilde sürdürülmesi için hizmet ve teknoloji sağlayan bir servis şirketidir.
Bir işletmeye kattığımız en büyük değer, standartlara uyumluluk ve küreselleşen dünyada bölgesel farklılıkların tümünü kucaklayabilen bir bilgi ve deneyim havuzu sunmamızdır” dedi.
MAP’ın, 5 kıtada 30 ülkede aktif bağlantı noktaları ve sektöre özel çözümleri ile yaklaşık 1500 orta ve büyük ölçekli firmaya hizmet verdiğini dile getiren Tuncel, 150 milyondan fazla değerli belgeyi, 1200’den fazla müşteri arasında güvenli ve kesintisiz iletişim ile ulaştırdıklarını açıkladı. “MAP olarak işinizi dünya ile entegre ediyoruz” mesajı veren Tuncel, ağırlıklı otomotiv ve perakende olmak üzere lojistik, tekstil, gıda, dayanıklı tüketim, mobilya, turizm, DIY, ilaç ve yemek servisi endüstrisi yanı sıra Q-Ticaret sistemlerine yönelik müşteri ve çözümleri olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Ford Otosan, Tofaş, Vestel gibi marka olmuş Türkiye’deki birçok şirketin yurtdışı EDI projelerini yürütüyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da verimliliği artırmak, sıfır hata ile şirketlerin hayatlarını kolaylaştırmak için 5 kıtada aktif bağlantı noktamız bulunmakta. Ayrıca Romanya’da 4 yıldır yerel bir iş ortağı ile de 300 tedarikçiye kendi dillerinde destek vermekteyiz. Tüm bu hizmetlerimizle dünyanın verisini taşıyor.
www.map.com.tr/
|
|