TIBBİ BESLENME UZMANI DR YILMAZ: “İNSANLIK HİÇ OLMADIĞI KADAR KİLOLU, 20 DAKİKADA 20 KİLO FORMÜLÜMÜ AÇIKLIYORUM”
İnsanlığın hiç olmadığı kadar kilolu olduğunu belirten Tıbbi Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz, açlığın 5 evresinin bulunduğunu ve bu evrelerde vücudumuza çeşitli mesajlar gittiğini söyledi. Bu mesajların doğru anlaşılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Dünyanın beslenme biçimini değiştirecek bir dalgayı başlatmak istiyorum. 20 dakikada 20 kilo diyorum ve dikkat edilmesi gerekenleri tüm sadeliği ile açıklıyorum. Refleksler hep 20 dakikadır. Her bir açlık atağı 20 dakikadır. Açlığın her fazzı aslında bize bir bilgi veriyor. Biz, bu bilgileri doğru okuyabilirsek doğru kilo yönetimini gerçekleştirebilir, vücudumuzu koruyabilir ve açlığın psikolojik olarak rahatsız edici sürecini yönetebiliriz. Açlık fazlarının her biri ortalama 20 dakika sürmektedir. Açlık süreçlerinde vücudumuzun verdiği sinyalleri doğru anlayıp doğru hareket etmek lazım. Açlık sanıp hemen yemeğe koşmamak gerekiyor.” dedi.
Estetik kaygıların sağlığın önüne geçtiği günümüz dünyasında bir yandan ‘sıfır beden’ tartışması sürerken bir yanda da obezite denilen bir gerçek karşımızda duruyor. İnsanların yanlış bilgilendirildiğini ifade eden Tıbbi Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz, “İnsanın fizyolojik olarak yağ tabakasına ihtiyacı bulunmaktadır. O yüzden sıfır yağlı bir beden, sağlıksız bir bedendir. ‘Herkesin fazla kilosu vardır’ algısını maalesef hekimler değil, filmler, diziler ve sosyal medya vitrini oluşturuyor. Sağlıklı bir insan fizyolojisinde yağa ihtiyaç vardır” dedi.
İNSANLIK HİÇ OLMADIĞI KADAR KİLOLU ÇÖLYAK, OTİZM VE ALZHEİMER GDO’LU GIDALARIN BİZE HEDİYESİ
Yaradılıştan günümüze insanın varlık sürecine bakıldığında insanların hiç bu kadar kilolu olmadığını söyleyen Yılmaz, “Dünya tarihinde hiçbir zaman gıdalarla bu kadar oynanmadı. İnsan fizyolojisine aykırı gıdalar insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Pirinçten, mısıra kadar aklımıza gelebilecek birçok gıda üzerinden oynanma yapıldı. Yeryüzünde hiçbir zaman çölyak, otizm ve alzheimer denilen hastalıklar yoktu. Bu hastalıklar gıdaların bozulması, gıdaların genetiğinin değiştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bunların son bulması doğru beslenmeden geçmektedir” ifadesini kullandı.
DÜNYANIN BESLENME BİÇİMİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR DALGAYI BAŞLATMAK İSTİYORUM
“Dünyanın beslenme biçiminin değişmesi gerektiğine inanıyorum. Dünyanın beslenme biçimini değiştirecek bir dalgayı başlatmak istiyorum” diyen Yılmaz şu bilgileri verdi: “İki tür açlık var. Biri gençleştiriyor, diğeri yaşlandırıyor. Açlık, insan fizyolojisi üzerinde detox mekanizmasının uyarıcısı olarak kullanılmaktadır. Açlık, bütün detox mekanizmalarını harekete geçirir. Detoxta hedef vücutta yılların birikimi olan toksinlerden kurtulabilmektir. Detox, bir bayram temizliği gibidir, yani hiç girmediğiniz yerleri temizlemek adeta köşe bucak temizlik yapmaktır. Açlık, bu detaylı temizliği başlatabilmeyi, depolarımızı boşaltmayı hedefler.”
SİSTEMİN NASIL İŞLEDİĞİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR
Açlığın depolarımızı boşaltırken bize en az yararlı olan kısımlardan kurtulabilmenin yol haritası olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Burada sistemin nasıl işlediğini bilmemiz gerekmektedir. Bu süreci doğru yönetirsek gençleşmeye doğru gideriz. Aksi halde durum tersine işler. Enerji kaynağı olarak kaslarını kullanan biri iseniz ve kaslardan kilo veriyorsanız sistem yanlış işler. Bu açlık size fayda getirmediği gibi zarar verir ve kilo verme süreciniz yaşlanmayla sonuçlanabilir. Eğer kaslardan yakarsanız çok hızlı kilo verirsiniz. Kasları eriten kişi, oturduğu yerde erimeye başlar, bütün kolejen yapılar, kas yapıları erimeye gider ve yaşlanma süreci başlar. Bu, açlığı yönetememektir” dedi.
KASLARDAN KİLO VERİYOR VÜCUDUNUZU ERİTİYORSUNUZ
Kasları koruyarak, yaşlanmış hücrelerin, yıllarca birikmiş yağların önündeki bütün kepenklerin kaldırılarak ve onları hızla çözen bir metot izlenerek bedenin yağı kullanabilme becerisinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bu yöntemi uygulayan kişiler kiloyu zor verir. Vermeye başlayınca da yavaş verir. Ama güzelleşerek kilo verir. Hiçbir zaman da sarkma olmaz. Çünkü bütün kolejen yapılar ve kas yapıları korunur. Kilo verildikten sonra gerçek bir kas yapısı ile karşılaşırsınız” yorumunda bulundu.
AÇLIĞIN 5 EVRESİ VAR, 3 ÖNEMLİ HATAYA DİKKAT…!
Açlıkta 5 evre bulunduğunu ve her bir evrede vücudumuzun farklı yerlerinin temizlendiğini ifade eden Yılmaz, “Açlığın bu 5 evresinde neler hissettiğimiz, açlığı nasıl yönettiğimiz çok önemli. Açlığın her evresi aslında yeni bir yeri temizliyor. Midenin boşaltılması, bağırsakların boşaltılması, karaciğerin boşaltılması” dedi.
20 DAKİKADA 20 KİLO
“Açlık duygusu dalga dalga gelir. Bazı dalgalar yüksek bazı dalgalar düşük gelebilir ve bu durum kişiden kişiye göre de değişebilir” diyen Yılmaz, 20 dakika konusu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Birinci dalga midenin boşaltım anı. Midenin boşaltım refleksi 20 dakika sürer, bağırsağın boşaltım haberi de 20 dakika sürer. Bağırsağın boşaltımı 2 saat, depoların boşaltılması da 2 saat sürmektedir. 4 saat de midenin boşaltılması sürecektir. Toplamda 8 saat. 8. saatte bile aslında gerçek bir açlığa girmemiş olabiliriz.
VÜCUDUMUZUN VERDİĞİ SİNYALLERİ YANLIŞ TANIMLIYORUZ
Vücudumuzun verdiği sinyalleri yanlış tanımlıyoruz. Birinci evrede anlayacağımız şey midemizin boşaldığıdır. Aç değilim diyoruz ve 20 dakikadan sonra açlığımız geçiyor. İkincide de karaciğer depoları boşalıyor. Türkiye’deki insanların en az yüzde 25’inin karaciğerinde yağlanma var. Bunun sebebi açlık sürecini 8 saate getirememektir. Açlık süreçlerini sabote ediyoruz. Acıktığımız zaman açlığımızı yatıştırmak için atıştırmalıklara yöneliyoruz. Anneler yemek yaparken çocuklarına kıyamadığı için yemek olana kadar atıştırmalık veriyor. Oysa o açlık duygusu bizim için bir lütuftur. Açlık durumunda iken toksinleri yakıyoruz. Yaşlanmış hücreleri atıyoruz. Karaciğer depolarına yöneldiği için depoların boşaltılmasını sağlıyoruz. Açlık haliyle karaciğer depolarını tam boşaltacakken süreci sabote ediyoruz ve bir atıştırmalıkla karaciğer depolarının boşaltılmasını engelliyoruz. Ve karaciğerin yağlanma sürecine neden oluyoruz.”
UZANMAK, YATMAK VE TEMBELLİK ETMEK KASLARI YAKMANIZA NEDEN OLUR
Açlık halinde vakit geçsin diye uzanıp yattığımızı ve tembelliği seçtiğimizi belirten Yılmaz son olarak şunları söyledi: “Bizim bu süreçte kaslara yük bindirmemiz gerekiyor. Tembellik yaparak kaslar bana lazım değil diyoruz ve böylelikle vücudun kasları yakmasına neden oluyoruz. Açlık halinde kan şekerim düştü diye hemen atıştırmalıklara sarılırız. Kan şekerinin düşmesinden dolayı panik oluruz. Oysa bu sürecin toplamı 20 dakika sürer. Kan şekerim düştü diye insanlar çikolataya, tatlıya, reçele saldırıyor. İnsanlar burada bilgi eksikliğinden dolayı çok ciddi tuzağa düşüyor. Yağların yıkılım evresi 5. ve son evredir. 10. saatten sonraki evrede yağ deponuz kadar aç kalabilirsiniz.”