SIMON LELEUX & OZAN BAYSAL DUO’NUN GELENEKSEL MÜZİĞİ MODERN YORUMLA BULUŞTURAN ETKİLEYİCİ KONSERİ TEVİTÖL’DE GERÇEKLEŞTİ!
TEVİTÖL, aynı zamanda öğrencilerin bilimsel anlayışı tanımalarına, kültürel ve sanatsal faaliyetler konusunda bilinçli birer katılımcı olmalarına olanak sağlayan etkinlikler gerçekleştiriyor.
|
SIMON LELEUX & OZAN BAYSAL DUO’NUN
GELENEKSEL MÜZİĞİ MODERN YORUMLA BULUŞTURAN
ETKİLEYİCİ KONSERİ
TEVİTÖL’DE GERÇEKLEŞTİ!
Geleneksel Ortadoğu müziği ve enstrümanları alanında uzman, dünyaca tanınmış Belçikalı perküsyon sanatçısı Simon Leleux ile Anadolu bağlamasının icra geleneği ve tekniklerinde uzman bağlama sanatçısı, TEVİTÖL Güher-Süher Pekinel Müzik Bölümü koordinatörü Ozan Baysal, etkileyici bir konser için Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) bir araya geldi! Simon Leleux & Ozan Baysal Duo adıyla sahne alan ikili, Anadolu’nun ve tüm Ortadoğu coğrafyasının köklü makam müziği kültürünü; usul, ritim ve tınılarını temel alarak oluşturdukları özgün doğaçlama ve müziksel yorumlarıyla dinleyenlere eşsiz bir müzikal yolculuk sundular.
Öğrencilerine verdiği nitelikli eğitimin yanı sıra onları kültür sanat etkinlikleriyle buluşturmayı da önemseyen Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), 3 Nisan 2024 Çarşamba günü kampüs içerisinde yer alan Bilginer Kültür Sanat Merkezi (BKSM) Konferans Salonu’nda özel bir konsere ev sahipliği yaptı. Doholla, darbuka ve bendir gibi geleneksel Orta Doğu müziğinin vurmalı çalgılarının icrasında ve bu geleneğin ritim ve usullerinin modern yaklaşımla yorumlamalarında uzman Belçikalı perküsyon sanatçısı Simon Leleux ile okulun Güher-Süher Pekinel Müzik Bölümü’nün koordinatörü olan, Anadolu bağlamasının icra geleneği ve tekniklerinde uzman bağlama sanatçısı Ozan Baysal, ikili olarak verdikleri konserde kendilerine has özgün doğaçlama ve müziksel yorumlarını seslendirdiler. Simon Leleux & Ozan Baysal Duo, Anadolu’nun ve tüm Ortadoğu coğrafyasının köklü makam müziği kültürünü, usul, ritim ve tınılarını temel alarak oluşturdukları özgün performanslarıyla dinleyicileri adeta büyülediler.
Türkiye’nin özel yetenekli öğrencilere eğitim veren ilk lisesi TEVİTÖL, öğrencilerine kazandırdığı çağdaş akademik ve kültürel birikimle onları hem Türkiye’nin ve dünyanın en iyi üniversitelerine hazırlamayı hem de geleceği parlak dünya vatandaşları ve sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi hedefliyor. 40’tan fazla kulüp ve etkinlikle öğrencilere, kendi ilgi alanlarına göre ders dışı aktivitelerde yer alma imkânı da sunan TEVİTÖL, aynı zamanda öğrencilerin bilimsel anlayışı tanımalarına, kültürel ve sanatsal faaliyetler konusunda bilinçli birer katılımcı olmalarına olanak sağlayan etkinlikler gerçekleştiriyor.
SIMON LELEUX HAKKINDA
Simon Leleux, darbuka ve diğer Arap ve Orta Çağ müziklerinde uzmanlaşmış, Belçika kökenli bir perküsyoncudur. Orta Doğu müziğinin vurmalı çalgılar icra geleneğinde büyük önem arz eden darbuka ile tanışması Simon Leleux’nün perküsyon yolculuğunun ve diğer perküsyon aletlerine uzanan merakının başlangıç noktasıdır. Bendir, tombak, def ve bateri kitleri dahil olmak üzere birçok enstrüman icra etmektedir. Ahmet Mısırlı, Zohar Fresco, Pedram Khavarzamini, Madjid Khaladj, Niti Ranjan Biswas ve AzzedineJazouli gibi ustalardan eğitim alan Leleux, 2014 yılından bu yana bu enstrümanla çığır açan müzisyen Levent Yıldırım’la birlikte çalışarak bas darbukaya (doholla) ağırlık vermiştir. Yıldırım’ın felsefesini takip eden Leleux’nün doholla ile gerçekleştirdiği çalışmalar onu enstrümana yönelik solo ve melodik bir yaklaşıma yönlendirmiştir. İlk solo albümünü (‘Levent’e Mektup’)2021 yılında çıkaran sanatçı Spëcht (ex-Hands in Motion) ve Auster Loo isimliprojelerin de kurucu üyesidir. Leluex aynı zamanda Fabrizio Cassol, Kudsi Erguner, Ross Daly, Ibrahim Maalouf, Khaled Alhafez, Tcha Limberger, Claron McFadden, Uğur Önür, Ghalia Benali gibi birçok müzisyenle aynı sahneyi paylaşma ayrıcalığına da sahip olmuştur. 2015 yılında Rotterdam Konservatuarı’nda Türk Müziği alanında yüksek lisansını tamamlayan Leleux, performanslarının yanı sıra şu anda Brüksel dünya müziği akademisi Muziek Publique’de ve Royal Conservatoryof Brussels’da ders vermektedir.
OZAN BAYSAL HAKKINDA
Ahmet Ozan Baysal, Anadolu coğrafyasının belki de en yaygın olarak bilenen, kadim enstrümanlarından olan bağlama (saz) ve bağlamanın farklı icra teknikleri üzerine uzmanlaşmış bir icracı olmasının yanı sıra besteci ve akademisyen olarak uluslararası seviyede çalışmalarda bulunmaktadır .Müziğe 8 yaşında bağlama icrası üzerine aldığı derslerle başlayan Baysal, günümüzde şelpe olarak isimlendirilen, bağlamanın mızrapsız icra gelenekleri üzerine uzmanlaşmış olup, özel tasarlanmış çift saplı bağlama ile geleneksel şelpe icra uygulamalarını tonal ve caz müziği armoni uygulamaları ile kendi bestelediği ve düzenlediği eserlerinde ustalıkla birleştirmektedir. Eserlerini, davet edildiği çeşitli uluslararası sahnelerde, Avrupa’nın ve Kuzey Amerika’nın önemli sanatçı programları ve festivallerinde sunmaktadır. Solist ve kurulan çeşitli orkestraların bir üyesi olarak bulunduğu sahnelerin ve katıldığı bu etkinliklerin en önemlileri arasında Festival d’Aix-en-Provence (Marsilya/Fransa), Nuoro Jazz Festival ve Isole cheParlano Festival (Sardunya/Italya), Walden Festival (Bruksel/Belcika), Singingwith the Nightingales – the Nest Collective ve Making Tracks International Music Exchange Programme (Glasgow, Edinburgh, York, Oxford, Cambridge, Nottingham, Sheffield, Plymouth, Bristol, Sussex, Londra/Birlesik Krallik), OneBeat Programme and Residency (Florida, Georgia, Alabama, Mississippi, Louisiana, New Orleans/Amerika Birlesik Devletleri) bulunmaktadır.
TEVİTÖL HAKKINDA
Türkiye’nin ilk özel yetenekli lisesi TEVİTÖL, öğrencilerinin kendisini keşfetmesine, gerçekleştirmesine ve potansiyelini ortaya koymasına zaman ve imkân yaratır. 1993 yılında merhume İnanç Türkeş’in anısını yaşatmak amacıyla STFA’nın kurucusu ve İnanç Türkeş’in eşi merhum Sezai Türkeş tarafından kurulan TEVİTÖL, ilk mezunlarını 2000 yılında vermiştir. TEVİTÖL, Türkiye’nin dört biryanından gelen akademik potansiyeli yüksek olan çok yönlü öğrencilere, odaklı bir eğitim programıyla, 21. yüzyıl becerileri ile çağdaş akademik ve kültürel birikim kazandırarak onları hedefledikleri en iyi üniversitelere hazırlamayı, sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi ve bunu gerçekleştirirken maddi imkanı olmayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçlar.