Rusya-Ukrayna savaşında kaybeden Türkiye olur
Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkan Yardımcısı, Gölge Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizle ilgili açıklamalarda bulundu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin çok uzun bir tarihsel geçmişi olduğunu söyleyen Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Çok uzun bir geçmişi olan Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin yakın bir tarihte sıcak bir çatışmaya dönüşmesi, hem bölge hem de Türkiye için çok ciddi bir sorundur. Rusya ve Ukrayna’nın fiili bir savaşa girmesi durumunda Türkiye ekonomik anlamda zorluklar çekecektir. Gerek Rusya gerekse Ukrayna Türkiye’nin ticari olarak önemli partnerleri. Bu bağlamda Rusya ve Ukrayna gibi 2 önemli ticaret partnerimizi kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. Bu savaşın birçok hususta kaybedeni biz olabiliriz. Özellikle Türkiye’nin her iki ülkeyle olan ticari ilişkilerinin bir anda sekteye uğraması büyük bir sorundur. Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülke olan Rusya’dan doğalgaz gibi enerji alanında kurulan ticaretin bozulması, kış aylarında zorluklar çekebileceğimiz anlamına geliyor.” dedi.
“Türk Akım 2 projesi rafa kalkabilir”
Hatipağaoğlu, “2021 yılında Türkiye Rusya’dan 29 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştirdi. Rusya Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülke konumda. Yine 2021 yılı içerisinde Rusya’ya 5.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki olası savaş ihtimaline karşı enerji nakil hatlarında ciddi bir sıkıntıya girme ihtimali var. Bir başka konu ise Türk Akım 2 projesinin ertelenme ihtimalidir. Rusya’da ciddi yatırımları olan yüzlerce Türk yatırımcı da bu gerginlikten etkileniyor. Ayrıca Rusya ile ortaklık yapılan S400 gibi projeleri de unutmamak gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Turizm gelirleri ve gıda fiyatları etkilenecek”
Rusya’nın, Türkiye’nin turizm gelirlerine büyük katkı sağladığını hatırlatan Hatipağaoğlu, “2021 yılında Türkiye’ye en çok turist Rusya’dan geldi. Yaklaşık 4.6 milyon Rus turisti ağırladık. Türkiye’nin turizm pastasındaki en büyük pay da Rusya’ya ait. Türkiye Rusya’dan enerji dışında buğday ve arpa gibi tarımsal ürünleri de ithal ediyor. Bu savaşta ticaretin aksaması, Türkiye’de temel gıda fiyatlarında artışlar yaşanmasına neden olacaktır.” şeklinde konuştu.
“Ukrayna görmezden gelinemeyecek bir ticari partnerdir”
Ukrayna’nın da en az Rusya kadar Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Hatipağaoğlu, “Türkiye’den birçok şirketin Ukrayna’da yatırımları var. Türkiye Ukrayna’dan 4.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, 2.5 milyar dolar düzeyinde de ihracat yapıyoruz. Yakın zamanda imzalanan serbest ticaret anlaşması da Türkiye-Ukrayna ticari ilişkilerinin 10 milyar dolarlık düzeye ulaşmasını hedefliyor. Ancak sıcak çatışma yaşanması bu anlaşmayı da fiilen olmasa da devredışı bırakacaktır.” dedi.