PUGEDON KALEM MATİK BOSNA-HERSEK’ TE
Timtaş Yönetim AŞ’nin sosyal sorumluluk projelerinden olan ve geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Pugedon markasının Kalem Matik otomatları, birçok ülkede olduğu gibi Bosna Hersek’te de kullanılmaya başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, plastik, cam ve metal atıklar karşılığında kalem veren otomatların, Saraybosna’da da kullanılmaya başlandığını belirtti.
Timtaş Yönetim AŞ’ nin Pugedon markası tarafından üretilen ve atıklarla çalışan Kalem Matik otomatları, Türkiye’nin ardından Balkan ülkesi Bosna Herkes’te de kullanılmaya başlandı. Geri dönüştürülebilir atık karşılığı sokak hayvanlarına mama ve su veren, pandemi döneminde ise maske veren otomatlarla gündeme gelen Pugedon’un Kalem Matik’leri, Saraybosna’da da hizmet veriyor.
Timtaş Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumda çevre ve eğitim duyarlılığını artırmak için geliştirdikleri Kalem Matik otomatlarını, Türkiye’nin ardından dost ve kardeş Balkan ülkelerinde de yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Akay, Bosna Hersek’in Başkenti Saraybosna’daki çok sayıda okulda konumlandırılan Kalem Matik’lerle şimdiden önemli miktarda plastik atığı geri dönüşüme kazandırdıklarını vurguladı.
“9 ayda 158 milyon dolarlık plastik hurda ithal ettik”
Bu otomatların yerleştirildiği OŠ Umihana Čuvidina ilköğretim okulunu ziyaret ettiklerini ifade eden Akay, “Okul Müdürü Amela Kazazić, öğretmenler ve öğrencilerle görüştük. Bir aydır kullandıkları Kalem Matik’ e büyük ilgi olduğunu gördük. Şimdiden 6 bin 500 plastik atığın geri dönüşüme kazandırıldığını öğrendik. Bu çok sevindirici bir durum. Okul Müdürü öğrencilerin otomatı çok sevdiğini, okula gelirken yolda gördükleri atıkları bile getirip bu otomata atarak kalem aldıklarını, çocuklara bu yaşta bu bilinci aşılamanın gerçekten çok iyi olduğunu söyledi” diye konuştu.
Akay, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ocak-eylül aylarında 158 milyon dolarlık ve yaklaşık 463 bin ton “plastik hurda” ithal ettiğine dikkati çekerek, şunları da söyledi:
“Kalem Matik’leri daha da yaygınlaştırarak sadece çevreye değil, ülke ekonomilerine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Dünyada her yıl 2 milyar tondan fazla çöp üretiliyor. Ancak bunun sadece yüzde 20’sinin geri dönüştürüldüğü belirtiliyor. Bu ise hem çevre felaketlerine hem de büyük ekonomik kayıplara yol açıyor. Daha temiz bir dünya, daha yaşanabilir bir çevre için üretmeye devam edeceğiz. ”