Demokrat Zafer

Osman Çetin Yazdı; Göçmenler Kaybedilmiş Topraklarımızın Milli Hatıralarıdır.

Meslektaşımız ve Bursa Vatan Medya Gurubu’nun Haber İstihbarat Sorumlusu meslek büyüğümüz Bursa basınının mümtaz ismi Osman Çetin, ilimizin gizli tarihini kaleme aldı. Osman Çetin;

“Bugün Bursa’nın Nilüfer ilçesi Özlüce mah(Köyü) eski ismi İnesi’ köyü’nün meydanına geldim.
Burada meydanda ilk gözüme çarpan Atatürk büstü ve Göçmenler Kaybedilmiş Topraklarımızın,Milli Hatıraları’dır.1924 Selanik Muhacirlerinden Özlüce yazısını gördüm.Bu Meydanı bu köyün yerlileri Nilüfer Belediyesi’nin yaptığını söylediler.
Yine bu meydanda gördüğüm tarihi bir yapı gözüme çarptı.O sırada iki genç meydanda oturuyorlardı.Gençlerin yanlarına yaklaşıp biraz bu tarihli yapıdan bahsedermisiniz bana bu yapı ile ilgili bilginiz varsa verebilirmisiniz dedim,gençlerden biri tabii ki size bu tarihi yapı hakkında bildiklerimi anlatırım dedi ve bana bildiklerini anlattı.O iki genç arkadaşla epey bir muhabbet ettik.Söylediklerini ben de kaleme aldım.Altta bu tarihi yapı hakkında bu yazıyı yazdım.
O iki gençten birisi olan bu köyün yerlilerinden olduğunu anlatan ve halen Meslek Lisesinde eğitim gördüğünü söyleyen genç öğrenci kardeşimiz şöyle anlattı.

“Tam yine meydanda 1912-1914 yılları arasında yapılan Yunan işgalinden sonra.halk zorunlu göç etmeye mecbur bırakılmış.Halkın büyük bir çoğunluğu Trakya bölgesine,azınlık bir kısmı ise Özlüce(İnesi)köyüne göç etmiş.Günümüzde ise köyün yerlilerinin tümü Selanik Mübadele göçmenidir.Köyün ayakta kalan en eski tarihi eski zamanlarda Kilise olarak kullanılan Özlüce Külturevidir.
Ayrıca Bursa Nilüfer İlçesi Özlüce mah(Köyü)eski adıyla İnesi Kilisesi Nilufer’in eski yerleşim yerlerinden biri’de Bursa’ya 11 Km uzaklıkta bulunan Özlüce mahallesidir.
‘Inesi’ve ‘Eğnesil’adlarıyla anılan Özlüce,Osmanlı döneminde Müslüman ve Hristiyan kökenlerin birlikte yaşadıkları bir köydür. Özlüce kurtuluş savaşı sonrasında Mübadele Anlaşması ile Yunanistan’dan gelen göçmenlerin yetiştirildiği bir yer olmuş.
Burada en önemli bir tarihi yapı, yüzyılda yapılan geçmişte hem Kilise hem Cami olarak kullanıldığı için Bursa’nın Ayasofyası olarak nitelendirilen Özlüce Kilisesidir.”
Rumortodoks Kilisesi iken,mübaeleden sonra camiye dönüştürülen,ancak 1992’de yeni caminin yapılmasından sonra kullanılmayan yapı,Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından etrafi çevrilmiş ve halinde tadilatı tamamlanmayan Kilise’nin bir an evvel tamamlanarak burasının Kültür evi olarak açılması gerekir.
#Özlüce,
#İnesi
#Özlücekilisesi,
#Mubadelegöcmenleri,
#Cami,
#Özlücekültürevı,
#Selanik,
#Ayasofya,

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ