MUSTAFA YUNGUŞ (CÜBBELİ MUHTAR) İLE HAYATA DAİR HERŞEY ..!!
22 yıllık muhtarlık sürecinde Çalı’ya birçok hizmetin gelmesinde ön ayak olan Bursa’mızın ve ülkemizin duayen muhtarlarından “Cübbeli Yunguş Muhtar” lakaplı Mustafa Yunguş ile hayat sürecinde yaşadıkları, sevindikleri, üzüldükleri, pişmanlıkları ve yapamadıkları birçok konuyu ele aldığımız yeri geldiğinde güldüğü yeri geldiğinde gözlerinden yaşların süzüldüğü duygusal bir röportaj gerçekleştirdik.
**** Öncelikle değerli Muhtarım bizleri, ekibimizi çok çok uzun bir aradan sonra tekrardan Çalı’da misafir edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Mustafa Muhtarım ne zaman ilk olarak muhtar oldunuz, neler yaptınız böyle bir anlatarak isterseniz başlayalım röportajımıza.
BEN ÇALI’YA AŞIĞIM..!!
—Ben 1984 yerel seçimlerinde aza olarak başladım ilk olarak Çalı’da birinci azaydım o zaman. Fakat esnafım,Ziraatçilik yapıyoruz .Muhtarlarla her gün beraberdik Akşamları muhtarlıkta oturup konuşuyorduk.1997 yılında bu zamanki muhtarımız vefat etti o zaman da ben azayım kaldı mı bana muhtarlık.1999 seçimlerinde Ben aday olmak istememe rağmen sen aday olacaksın dediler. Böylelikle işte 1999-2004 2009-2014 seçimlerinde işte 2019’a kadar toplamda 22 sene muhtarlık yaptık.Son iki dönemde Hanım muhtar adayı olursan boşayacağım seni dedi.2019 seçimlerinde sana oy vermeyeceğim dedi,sen olma Muhtar diye sana oy vermeyeceğim dedi.Bütün arkadaşlar da aynı şekilde muhtarlık sana zarar veriyor diyorlar muhtar olmamı istemiyorlardı.
EŞİM ADAY OLURSAN SENİ BOŞARIM DEDİ..
Çalı artık büyüdü muhtarlık iyi temsil olsun kültürlü insanlar gelsin onlar daha iyi ayağı yere basan insanlar gün görmüş insanlar kültürlü adamın hali başkadır bilirsiniz,cahil adamla hiç uğraşamam ben.Onlarda aday olmadı.Hele bir tanesine gel dedim abi seni Muhtar yapacağız dedim, benimle konuşmadı.Kimse olmadı en sonunda bize geldi. Ben hayatımda hiçbir seçimde bana oy ver demedim kimseye, kapısını çalmadım , demedim bana oy ver diye.Ama şimdi öyle değil Çalı’nın nüfusu 2.000,ama şu anda nüfusu 30.000 o dönemde de 25.000 nüfus vardı Çalı’nın nüfusu 2000 diğerleri dışarıdan gelenlerdi. Yabancılar ilgi alaka bekliyor, yani gideceksen ayağına bir şey olacak seni tanımıyorlar.Ben kurtuldum iyi oldu vallahi. Ben seçim günü oyumu kullanır gelir eve yatarım,seçim günü geldi eve kaybettik dedi hanım.Bana oy verdin mi peki dedim.Bak dedi samimiyetimle söylüyorum dedi, sandığa gidesiye kadar vermeyecektim ama dedi o sandıkta verdim dedi.Eğer ben vermeseydim dedi, sen kaybetseydin vicdan azabı çekerdim dedi.İyi oldu böyle dedi. Hayırlı olsun dedi.Çünkü hiç istemiyordu , kaç dönemdir istemiyordu.
***Bu anlamda da en çok 5 senede Çalı’da hiçbir şeyin değişmediği yönünde yorumlar gelmiş ve herkes bu konuda sizin görüşlerinizi merak ediyor muhtarım.
22 YILDA ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞTIM..
—- Yapılamaz ki..Bizim de yapamadığımız çok şey var Muhtarlığın kazması küreği yok ki. Belediye başkanından istersin, validen istersin, gelen meclis üyelerinden istersin Yapmaya yaptırmaya çalışırsın. Vatandaş ehliyeti vermişse iyi kullanman lazım hizmet yapman lazım bir mevkideysen ondan daha ziyade bulunduğun mahallede köyde temsil çok önemlidir,mahallenin temsil edilmesi.Daire müdürleri vesaire bilir Çalı dediğin zaman Cübbeli derlerdi hemen. ilginç anılarımdan birini anlatayım size , yaptık yapamadıklarımızdan. Mustafa Bozbey’i yakaladım bir gün dedim ki başkan Çalı’ya hiç hizmet yapmıyorsun dedim. niye yapmıyorsun diye ekledim 2009’da biz Nilüfer’e kayıt olduk defimizle , dümbeleğimizle geldik size, öğrencilerimizi ücretsiz okula teslim ediyordum iki tane otobüsümüz vardı. Talebelere ayrı otobüs çıkardı. 2009’da Nilüfer’e geçtik hizmet yok.Onu istiyorum olmuyor bunu istiyorum olmuyor.
BAŞKANDAN ZATEN OLAMAYACAĞI İÇİN ,OLMAYACAĞI İSTEDİM..!!
O zaman mahalle komiteleri adı altında mahallenin ileri gelenleri ile toplantılar istişareler yapılıyordu eksikliklerimizi alıyorlardı onlar için bir Komite kurduk ama hizmet yine yok dedim ki bir toplantıda bütün daire müdürleri hepsi vardı dedim ki başkana; 2009 yılında biz Nilüfer’e dahil olduk geldik ama biz hizmet alamıyoruz dedim yol yaptık dedi.Yol yaptın ama dedim benim garip, fakir halimle 14 bin lira yol parası verdim dedim. Yahu dedi sen fakir misin dedi. Bana bu söz bir Muhtara söylenir mi benim gibi bir adama dedim.Benden ne istiyorsun dedi. Uzay İstasyonu istiyorum senden dedim 🙂 Bak bunlar o zamanlar da hep kayıtlara geçti bütün gazeteler yazdı. Başkan gülemiyor ama millet gülüyor ama başkan anladı işi ya dedi benden şimdiye kadar kimse uzay İstasyonu istemedi dedi. Başkanım nasıl olsa olmayacak diye söyledim ,boş verin dedim.Ertesi gün aradı, özel çağırdı böyle şeyler toplantılarda söyleme dedi. Bir iki şey daha söyledi. Tamam başkanım bundan sonra toplantılara gelmiyorum ne toplantılara gittim ne de konuşma yaptım.
MESLEK LİSESİ HALA RÜYALARIMA GİRİYOR..!!
1967 yılında Çalı belde oldu. 1969 yılında Çalı’ya elektrik geldi. Evlere çeşmeler bağlandı. Yeni yollar yapıldı. Yani hizmet anlamında birçok gelişme oldu. Sonra aradan yıllar geçti ve 2009 yılında yerel yönetim kanunlarının değişmesi ile Nilüfer’de Çalı’yla birlikte toplamda 6 belde mahalleye dönüştü. Biz, Çalı Belediyesi olduğumuz zamanda başkanlar hizmet ediyordu. Hizmet etmeyen başkanı görevden alıyorduk. Çalı Belediyesi, olarak zaten bir çok hizmet aracına sahiptik. Çalı’dan Bursa’nın merkezine giden servis araçlarımız vardı. Nilüfer Belediyesi’nde olmayan dozerlerimiz bulunuyordu. 2009 yılıyla birlikte Nilüfer Belediyesi’ne bağlanmamız bizim sonumuz oldu. O yıldan beri hizmet alamaz olduk. Unutulduk, kaderimize terk edildik. İlk başta daha iyi olacağını düşündük. Ama zamanla gördük ki bizim yüzümüze bakan yok. Mahalle komitesi kurdular, karar defteri verdiler. İsteklerimizi bu deftere yazmamızı söylediler. Ama karar defterleri ile istediğimiz hiçbir hizmeti alamadık.Anlayacağınız defterle falan olacak işler değildi bunlar.
***Değerli muhtarım tabii birçok soru gelmiş birçok hizmet getirdiğiniz yönünde Çalı’ya ama yapamadığınız ukte olarak kalan ne oldu acaba?
MESLEK LİSESİ İÇİN ÇALMADIĞIM KAPI KALMADI
—-Göreve geldiğimden bu tarafa ki o zaman Çalı’nın nüfusu 7.000’di. Meslek Lisesi istedik, niye meslek lisesi istedik sanayinin gelişeceği için istedik. Dünyaya bakın dünyada sanayileşen ülkelerin hepsi ayaklarının üstünde duruyor ve dünyada da söz sahibi ülkeler. Meslek Lisesi istiyordum. bunun üzerine basa basa söylüyorum okuyamayan sanayilerde kalifiye eleman olarak çalışsın diye Meslek Lisesi’ni istiyordum, bir sürü üniversite var üniversiteden çıkıyorlar sonra masa başı iş istiyorlar, uzun süre işsiz kalıyorlar. Mahallemize gelen bütün milletvekili, bakan herkesten her seferinde onlardan bu meslek lisesinin hayata geçmesi ile ilgili desteklerini istedim, gerekliliğini uzun uzun anlattım. Sırf bu Meslek Lisesi’ni hayata geçirebilmek için elimden geleni yaptım. Sonuç itibarıyla şahsıma ben bir şey istemiyorum, vatandaşımıza halkımıza Çalı’ya bu meslek Lisesini kazandırmak istedim.Bu anlamda bir gün Bülent Arınç geldi buraya devlet bakanıydı o zaman.Bütün partilere ben hep eşit davrandım.Benim sıkıntım senin sıkıntındır Senin sıkıntın benim sıkıntımdır, ben hep böyle düşündüm.Tabii bakanın ekibi kalabalık geliyor güzel bir şöyle sofra hazırlattırdım orada bu Meslek Lisesi istediğimizi ona da söyledim,mahallenin potansiyelini sordu mahallenin potansiyelini anlattım var dedim,1969’da ortaokul yapıldı 1967’de belediye oldu Özlüce’den bile buraya talebeler geldiğini anlattım. Tahtalı, Yaylacık, Hasanağa, Kayapa’dan öğrencilerin geldiğini anlattım.Sandıkları doldurun dedi bize.Biz sandıkları dolduruyoruz ama bir meslek lisesi sanayileşen ülkelerde meslek liseleri şart dedim.Kendisi ile uzun uzun konuştuk kendisine uzun uzun bu isteği anlattım ,bizim için önemini dile getirdim. Çünkü gerçekten bu bizim için çok önemliydi. Meslek Lisesi bizim için çok önemliydi, olmadı hala olmadı, hala daha çok önemli birçok hizmet getirdik Çalı’ya birçok yatırımın gelmesini sağladık koşturduk belediye başkanlarına, valilere, meclis üyelerine birebir ilişkilerle, dilekçelerle, itirazlarla sözümüzün geçtiğinde daire başkanlarına herkese bir şeyler yaptırmaya çalıştık çok hizmetin gelmesini sağladık Çalı’ya ama meslek lisesini yaptıramamam benim içime dert oldu hala daha en büyük eksikliğimdir diyebilirim.Sonra yine bir gün Efkan Ala geldi yine aynı şekilde ona da anlattım bu sıkıntıyı bu eksikliği bu bölgenin Sanayi bölgelerinin mutlaka meslek liseleri ile güçlendirilmesi gerektiğini ve böylelikle insanların işsiz kalmaması gerektiğini ama yine de olmadı yaptıramadık bir türlü. Bana en çok Bülent Arınç’ın iç bir bardak su demesi zoruma gitti.
ADAY OLMAK İSTEMEDİM
Sabah programına bir yerel televizyona beni çağırdılar gittim.Sizi sabahleyin bir saat canlı yayına alacağız dediler.Ama dediler bir saat canlı yayında konuşabilir misin diye sordular 5 saat konuşurum dedim,sıkıntı yok dedim. Öyle söylüyorsun ama geçenlerde bir muhtar geldi 10 dakikada konuştu bitti dediler.Neyse yayına geldik bana ne soru sorayım diye sordular ne soru sorsanız sorun dedim aklına ne geliyorsa onu sorabilirsin dedim.Muhtarlıkla ilgili Çalı ile ilgili hepsini sorabilirsin dedim. Fark etmez benim için dedim.İlk yarım saatten sonra reklama giriliyor ama ben bazen hiddetleniyorum ağzımdan kötü bir şey çıkarsa bu canlı yayında 3 saniye sonra 4 saniye sonra bir stop butonu var ya o butonun başında iki kişi oturuyorlar, ben şimdi konuşuyorum onlara da bakıyorum gözüm gidiyor onlara gözümün içine bakıyorlar benim güleceğim de geliyor ara ara.Sonra spiker özel bir soru soracağım dedi. Ne istersen sor dedim ya sana sorabilirsin dedim. Sizin düğünlerde dedi bayanlara kızlarımıza bilezik yapıyorsunuz altın bilezik boy boy çok değil mi dedi. Sizce dedim Çok mu dedim. Yük değil mi anlamında soruyorum dedi. Bizim kadına verdiğimiz değerdir onlar dedim siz nasıl algılıyorsunuz bilmiyorum dedim yaşlı bir bayanda bilezik görüyor musun? dedim yok dedi. Neden dedim görmüyorsun. Gençlikte bu yuvayı kursunlar bir şeyler yapsınlar bunlar sonuçta servet değerinde. Alır traktörünü ,alır tarlasını, alır bir şey yapar bir şeyler yapar dedim. Bir şey yaparken bunları kullanılır dedim.Öyle yok bunlar süs değil dedim bunlar bizim kadına verdiğimiz değerdir dedim. Program bitti kolumdan tuttu Allah aşkına gitme Muhtar dedi sana yemek yedireceğim öyle salacağım dedi. Bu soruyu ben başka muhtara sordum Kem küm etti,yok biz takarız demiş şöyle yaparız demiş böyle yaparız demiş aslında bir şey diyememiş.Mihr hakkıdır bu kadına verdiğimiz değerdir bizim diyerekte son olarak ekledim.
**** Mevcut muhtarın çalışmaları ile ilgili birçok soru gelmiş Muhtar nasıl gidiyor neler yapabiliyor, yapabiliyor mu yapamıyor mu diye?
— Vallahi hiç ilgilenmiyorum, ama şimdi seçilmiş çocuk bir şeyler yapmak ister ama yapamaz, kolay değil.Kazması yok küreği yok sahip çıkmak lazım. Çalışsa ne yapacak ki Kazmayı küreği alıp gezecek mi.Telefonla ya belediyeyi ya Buski’ye arayacak ya Telekom’u arayacak ,ya da diğer birimleri arayacak , ya da valiliği arayacak.
*** Bir diğer soru Mart’taki seçimlerle ilgili adaylar yavaş yavaş çıkmaya başladı ve bir kadın muhtar adayı var.Çalı’da kadın muhtar olur mu diye eklemiş okuyucumuz.
ÇALI ÇOK MODERNDİR..!!
— Olabilir neden olmasın.Artık Kadını erkeği kalmadı Muhtarlığın. Önce şunu söyleyeyim Çalı çok farklı. Ben köyüm diye söylemiyorum ben buraya aşığım. Antalya’ya oraya buraya tatile giderim ama oralarda bir haftadan sonra sıkılırım.Etrafta orada burada başka mahalleler var bir bayan olarak gidip köyün kahvesine oturursun ama sonra rahatsız olursun. Çalı kahvelerine git otur sen kimsin nesin diye soran olmaz çayın gelir kahven gelir kimse bakmaz bu bayandır diye.Çünkü Çalı moderndir. Neden Çünkü bizim burası 40’lı yıllarda nahiyedir nüfus müdürlüğü vardır.Bizim buradaki Nahiye müdürü ,Nahiye kalktıktan sonra belediye olunca Nahiye Müdürü kaymakam olarak atanmıştı yanlış olmasın Orhaneli’ miydi Keles miydi dağda bir ilçemize. 1964 yılında Çalı Güzelleştirme Cemiyeti adı altında bir dernek kuruldu. Ne bu Dernek Jandarma Komutanı var ,daire müdürü var, nüfus müdürü var , Öğretmenler var imam var hem akşamleyin oturup sohbet ediyorlar hem de Çalı’ya ne getirebiliriz ne yapabilirizin tartışmasını yapıyorlar.Bunlar güzel şeyler insanları eğitecek olanlar bunlar. Köyde okul olması öğretmenlerin olması bir ekoldür bir imam yine aynı şekildedir ekoldür. Bir anımı anlatayım.Bir gün Ankara’dan müfettiş geldi Ankara plakalı araba geldi durdu kapının önünde. Buyurun dedim.Biz Ankara’dan geliyoruz imamlar hakkında şikayet var sizin de görüşünüzü almak istiyoruz dediler. O zaman iki muhtarlık var caminin altında görüşüyorduk önce ben gittim işte şöyle şöyle şikayet var Cami pismiş dediler.Cami pis diye bana kimse gelmedi dedim. Size şunu söyleyeyim”İmam saygın kişidir, imamın eline bezi verirseniz imamın saygınlığını bitirirsiniz” dedim. Adamlar şok oldular, kalakaldılar. Böyle şeyler yaşadık Tabii bu 22 yıllık görev sürecinde daha ne anılar, ne konuşmalar ne koşuşturmalar. Niçin? Hep bir tuğla daha koyalım Çalı’ya bir tuğla daha eklensin Çalı’ya. Şu da gelsin Çalı’ya bu da gelsin diye uğraştık, uğraştık, uğraştık. Muhtarlığı bırakırken de buraya Çalı’ya kültürlü insan gelsin konuşmayı bilen, hizmet edebilecek insan gelsin dedik. Hala daha buraya daire başkanları,müdürleri gelirler ararlar çayımı kahvemi içerler ben onlara giderim İadeyi ziyarete. Bana muhtarlığın en faydalı olanı bu tarafı çok dost ,arkadaş edindim gerçekten de.
**** Tabii bir de cumhuriyetimizin yüzüncü yılına erdik değerli Muhtarım,neler söylersin bununla ilgili.?
CUMHURİYETİN 100.YILI KUTLU OLSUN
—– Tabii öncelikle herkesin cumhuriyetin 100. yılını kutluyorum. 100 yıl dile kolay.Bizler için çok değerli bu geçen 100 yıl.75. Yılını da 25 yıl önce kutlamıştık O zaman da çok güzel bir kutlama olmuştu çok canlı bir kutlama olmuştu. Şimdi 100. yıldayız ben herkesin tüm Türk milletinin Cumhuriyetinin 100. yılını kutluyorum.
*** Değerli Mustafa Yunguş muhtarım Tabii birçok konu ile ilgili görüşlerinizi aldık,söyleyeceklerimiz 5 yılda çok birikmiş genel olarak yorumlarınızı almaya çalıştık ama tabii burada bitmedi burada bölüm anlamında bir virgül koyalım isterseniz. Çünkü sayfamız da yerimiz kalmadı. Bundan sonraki süreçte diğer bölümüne de geçeriz,inşallah.Şimdilik Son olarak buradan halkımıza ne gibi bilgiler verirseniz neler söylersiniz? Gördüğümüz ve kısa görüşlerini aldığımız kadarıyla Çalı sizi unutmamış muhtarım.
TÜM ÇALILILARA SELAMLARIMI GÖNDERİYORUM..!!
—- Geçmişteki bütün röportajlarımda bunu hep söyledim ben Çalı’nın aşığıyım. Bu güzel beldeye onurlu bir şekilde 22 yıl hizmet verdim elimden geldiğince en iyi hizmet alabilmesi için uğraştım didindim çabaladım, yeri geldiğinde elimizi taşın altına koymaktan da çekinmedik.
Niçin? Daha güzel bir Çalı için. Niçin? Daha yaşanabilir bir Çalı için. Niçin? Çalı’nın hak ettiklerini kazanabilmesi için Tabii o zaman sürecinde yaptıklarımız insanlarımızın üzerinde etkisi olmuş olması gerçekten normal. Ben her zaman için söylüyorum
Bana geçmişte oy vermiş vermemiş herkese sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum elimizden geldiğince elimizden geldiği hizmeti sunmaya çalıştık. Herkese selamlarımı iletmek istiyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.