Kalbi her daim kalbi Mudanya için atan MHP’li meclis üyesinden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a “Görev sürenin bitmesine 7 ay kaldı. Turizm hedefinin çok çok gerisindesin!” uyarısı geldi. MHP Mudanya Belediye Meclis Üyesi Bülent Erden; ”
“GİRİT MAHALLESİ’ni AÇIK HAVA MÜZESİ YAPACAĞIZ” sözü havada kaldı.
Mudanya nın Kıymeti Bilinmeyen Hazinesi Ziyan Oluyor.
Mudanya doğal, tarihsel ve kültürel zenginliklerini turizmde kazanca dönüştüremiyor. İlçemiz bunun sıkıntısını yıllardır çekiyor ve Mudanyalılar ekonomik kayıplarıyla sinsi bir bedel ödüyor.
Kurtuluş savaşımız sonrasında yaşanan nüfus mübadelesiyle anavatan Türkiye’nin çeşitli yerlerine yerleştirilen Girit Türkleri muhteşem bir kültürü beraberlerinde getirdi.
Mudanyamız’da şanslı yerleşim yerlerinden biri oldu.Doğal ve tarihsel kültür varlıklarını, kültürel etkinlikleri, mutfak kültürü ve güncel sanat eserlerini, turistik bir ürün biçiminde gezginlerin hizmetine sunan bir turizm anlayışı olan Kültür Turizmi için muhteşem bir fırsat olan bu durum maalesef ilçemizde gereken desteği görmüyor. Kaybeden Mudanyalı oluyor.
Girit ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehranur Özman Biricik’in Mudanyamıza GİRİT KÜLTÜR EVİ kazandırılması çağrısının dikkate değer çok önemli bir turizm yatırımı olduğu kanaatindeyim.
Hafızamızı tazelemek adına Belediye Başkanı Sn.Türkyılmaz’ın kapağında Mudanya Belediyesi logosu taşıyan 2019 Yerel Seçim Projeleri kitapçığında yer verilen vaatlerinden biri GİRİT MUTFAĞI AKADEMİSİ sizce hayata geçti mi?
Bugün Giritli Mahallesi olarak bilinen tarihi evler sokağında, Mütareke Müze Evi yanında bir Turizm Büromuz yok? Giritli Mahallesini gezdirecek, anlatacak yabancı dile hakim bir rehberimiz yok? Bölgeyi anlatan bir kitapçığımız yok. Butik otellerimize kolaylık sağlayacak dokuya uyumlu tabelalar ve yerel yönetim uygulamaları yok. Gelen konuklarımızı konaklamaya ikna edecek yatırımlar yıllardır yapılmıyor.
Bu önemli alana gelen turistleri ağırlayacak Girit yemekleri sunan bir restoranımız, lokantamız Girit Kültürüne has pasta, kurabiye, atıştırmalık çeşitlerini, şerbetleri tarihi bir dokuda miss gibi kokusuyla tazecik sunan Girit pastanemiz yok.
Gelen konuklarımız sokakları turlayıp birkaç özçekim fotoğrafla ilçemizden gidiyor.
En acı olanı artık çoğu yeri betonlaşan Mudanyamız’da ot yemekleri ağırlıklı olan Girit Mutfağı için yemeklik, salatalık ot toplanacak topraklar şehir merkezlerine uzak noktalar haline geldi. Yemek yapacak ot yok. Ancak Girit Kültürünü yaşatan mübadil torunları var. Bereketli topraklarımız var. Mevsiminde ve küçük sera bahçelerde yemeklik salatalık otlar yetiştirilebilir.
Önem verilirse Kültür Turizmi ile ilçe halkımız dikkate değer şekilde kalkınabilir. Yerel yönetim bu gelirlerden pek ala istifade edebilir. Mudanya titiz bir çalışma ve planlı bir yatırımla Girit Türkleri’nin Kültürünü yaşatan bir ilçe olarak dünyada önemli bir sıralamaya girebilir.
Mudanya’da samimi sözünün eri, farkındalık düzeyi yüksek bir belediye başkanına ihtiyaç var. Hasköy’de satılan mülklerin paralarıyla bugüne kadar hangi randımanlı kalıcı eser bırakıldı? Mudanya’nın elindeki hazineyi fark etmesi temennisiyle tüm halkımıza saygılarımı sunarım.” dedi