Demokrat Zafer

Meslek liseleri 2022’yi zirvede kapatıyor

Meslek liseleri marka ve tasarım başvurularında çıtayı yükseltti. Milli Eğitim Bakanlığının fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında yaptığı çalışmalar meyvelerini vermeye devam ediyor. Destek Patent’in derlediği TÜRKPATENT’in resmi bülten verilerine göre, 2022 yılında meslek liseleri tarafından patent, faydalı model, tasarım ve marka başvurularında rekor sayıya ulaşıldı. Türkiye çapında 780’i aşkın meslek lisesi başvuru yaparken, 74 il arasından en fazla başvuruyu yapan Bursa oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bağlı kuruluşu TÜRKPATENT verileri, liselerden marka, patent, faydalı model ve tasarım alanlarında kuruma yapılan başvuruların her geçen gün arttığını gösteriyor. 2022 yılının 10 ayında TÜRKPATENT’e ait resmi bültenlerinde yayınlanan liselere ait toplam 1611  sınai mülkiyet başvurusunun 788 başvuruyla meslek liseleri liderliği eline aldı. Bu yılın ilk 10 ayında, geçen yıla göre patent/faydalı model sayılarında 120, tasarım başvurularında 542, marka başvurularında ise 464 artış yaşandı.

İllere göre değerlendirmede genel sinai haklar başvuru sayılarında en fazla başvurusu olan il Bursa olurken, marka başvurusunda Bursa, patent/faydalı model başvurusunda Ankara, tasarım başvurunda ise Adıyaman öne çıktı. Verilerde patent/faydalı model başvurularının marka ve tasarım başvurularına göre düşük olması dikkat çekti.

Verileri değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Fikri ve sınai mülkiyet konusunda bir yılda çok önemli bir mesafe kat edildi. Son yılın rakamlarındaki olumlu artış, ülkemiz adına umut verici. Bu çalışmalar bizi gelecekte çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Genç nüfus oranı yüksek, dinamik bir ülke olarak, ilerleyen dönemlerde özgün fikirlerle başvuru sayımızı artıracağımıza olan inancımız tam” dedi.

“İnovasyon varsa büyüme ve gelişim vardır”

Patent / faydalı model konusunda başvuruların azlığına dikkat çeken Yamankaradeniz; “2020-2022 yılları arasında en fazla başvurunun marka konusunda yapıldığını, patent başvurularının ise diğerlerine oranla yüzde 50 gerisinde olduğunu görüyoruz. Öğrencilerin teknolojik gelişiminin en önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalıklarını artırmak, patent araştırması ve patent/faydalı model başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamaya çalışmalıyız.  Fikri ve sınai haklar konusunda dünya ülkeleri arasındaki mevcut konumumuzu daha iyi seviyelere taşımamız için bilinçli bir toplum yapısına kavuşup inovasyonu sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor. İnovasyon varsa orada büyüme ve gelişme, en önemlisi de emek ve üretim var demektir. Diğer bir yandan rekabet gücümüzün artması, Ar-Ge ve inovasyonla daha çok ihraç edilebilir ürün geliştirilmesi, ülke ekonomimiz açısından da büyük önem arz etmektedir. Sınai mülkiyet haklarına ve bu hakların ticarileşmesine verilen önemin ve asıl katma değerin yaratıcı düşünce sonucu ortaya çıkan özgün üründe ve inovasyonda olduğu bilincini gençlerimize aşılamalıyız. Öğrencilere tavsiyem ise kendinizi sürekli geliştirin. Trendleri takip edin. Sürekli gelişen inovasyon ekosistemimizin de katkısıyla yeni icatlar çıkarın”  dedi.

Eğitimde daha gidecek yolumuz var

“Genç mucitlerin ve girişimcilerin hedeflerine ulaşmak, gelir elde etmek, istihdam yaratmak, yerel ve küresel zorluklarla mücadele etmek, toplumsal ve ulusal kalkınmayı desteklemek için sınai mülkiyet haklarını nasıl kullanabileceğini öğrenmesi önem arz etmektedir. Eğitim sistemi burada kilit bir rol üstleniyor. Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve diğer tüm büyük illerimiz başta olmak üzere bu tabloyu daha da ileri götürmek için eğitim ve bilinçlendirme ihtiyacı bulunuyor. Biz Destek Patent olarak, tüm Türkiye’de patent sayılarının artması için odağımızda bulunan eğitim konusunda bilinçlendirici çalışmalara da imza atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz “Fikrine Sahip Çık” projesi ile Türkiye’nin fikri sermayesinin artırılmasına katkıda bulunurken, Türkiye genelinde toplam 100 bin kişiye ulaşmak hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Projemizle buluş yapmaya merakı olan, yeni bir ürün ya da marka oluşturmak için heyecan duyan girişimci gençlerimizin gerek Türkiye’de gerekse dünyanın herhangi bir yerinde haklarını nasıl koruyacakları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin 14 ilindeki il milli eğitim müdürlükleri ile protokoller imzalanarak tüm teknik ve meslek liselerine sınai haklar alanında eğitimler verdik. Bu eğitimlerle 14 bin kişiye ulaştık. Almamız gereken çok yol olduğunu biliyor, daha hızlı ve daha üretken olmamızın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Patent, faydalı model ve marka başvurularında, Türkiye’nin doğru stratejik adımlar atacağını ve sürekli yükselen ivme grafiğinde yerini alacağı inancındayız.”

https://www.destekpatent.com/

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ