M.EMİN ELÇİ İLE YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜZERİNE..!!
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte enerjinin önemi her geçen gün artıyor. Bursa’dan başlayarak adını tüm yurda tanıtmış olan Elçi Enerji Sistemleri’nin Kurucusu Mehmet Emin Elçi ile başta okuyucularımızdan gelen sorulara cevaplar bulduğumuz ,detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.
*** Mehmet Emin Bey öncelikle bizleri, ekibimizi iş yerinizde konu edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Size konuk olmak gerçekten bizleri de heyecanlandırdı, okuyucularımızdan gelen sorulara baktığımızda halkımız da bu konuda epey meraklı.Sorulara geçmeden Mehmet Emin Elçi kimdir kısaca sizi tanıyarak başlayalım istersiniz.
BURSA VE ÇEVRESİNDE BİR ÇOK KURULUM YAPTIK..!!
— Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de size ve ekibinize teşekkür etmek istiyorum. Ben Mehmet Emin Elçi. 1972 Ağrı-Patnos doğumluyum. 1986’dan beri Bursa’dayım.Babam Sabahattin Elçi, o da Bursa’yı çok sevdiğinden emekli olduktan sonra Bursa’ya yerleşti. Biz de Bursa’da kaldık. Bursa’da okuduk. Cumhuriyet Lisesi’nde Ortaokulu, Hürriyet Meslek’te Liseyi bitirdim. Sonrasında da Bilecik Edebali Üniversitesi Elektrik Bölümünü tamamlayarak mezun oldum. İlk başta tekstil üzerine devam ettik. Bursa tekstil merkezi olduğundan üç kardeşlik babam bizi tekstile yönlendirdi, sonra ben tekstilden ayrıldım.Bazı işler yaptıktan sonra okulumu, diplomamı canlandırmak üzerine iş yapmak istedim. Sonrasında yenilenebilir enerjiye merak sardım 11 sene kadar önce ve böylelikle Elçi Enerji Sistemleri’ni 2015 yılında kurduk. Üzerine solar bayiliğini aldık, solar sistemleri, paneller, güneş enerji panelleri onları atılıyorduk ,aküyüde alıp sistem kuruyorduk. Bu sistemle alakalı kimse bir şey anlamıyordu bilmiyordu o dönemlerde.Benim de eksiklerim vardı. İstanbul’da eğitimler aldım bu konu ile alakalı. Eğitimlerimi tamamladıktan sonra Reno Solar Frma’sının panelleri vardı yakınlarda ara sokakta bir yer açtım,herkes gelip bir şey soruyordu.Orada güneş enerjisi ile alakalı kurulum yapmaya başladık, neler yapıldığını söylüyorduk ne kadar elektrik isterseniz ona göre kurulumlar yapıyoruz diye anlatıyorduk. Bugüne kadar Bursa’nın birçok yerinde ilçelerinde kurulumlar yaptık.
*** Yine gelen sorulara baktığımızda Bursa’nın tüm ülkelerine hakimmisiniz diye 7-8 soru gelmiş.Yine 2-3 soru da şehir dışından gelen tekliflere açık mısınız diye gelmiş.
GÜNEŞ ENERJİSİ İNSAN HAYATINA İYİCE GİRDİ..!!
— Bu konuda şuna özen gösteriyoruz yarın öbür gün bir arıza olduğu zaman problem olduğunda gidip yapabileceğimiz bir yer olmalı. Bizden Yozgat’taki bir arkadaşımız da talepte bulunuyor, Eskişehir’den de yine bir arkadaşımız talepte bulunabiliyor.2 saatte gidip, 2 saatte gelebileceğimiz bir yer olmalı ki orada da yine 3-4 saatte 5 saatte o işimizi, montajımızı, kurulumumuzu,ya da arızamızı yapalım dönelim istiyoruz. Onun dışındaki yerlere gitmeyi arzu etmiyoruz. Bu anlamda işte iki saatte gidip gelebileceğimiz Bursa’nın ilçeleri yakın iller işte Balıkesir, Yalova, Bilecik, Kütahya gibi yerlerden gelen taleplere karşılık verme durumundayız. İnsanlar Güneş enerjisini sahada gördükçe, komşusunda gördükçe daha çok aşina oldu daha çok ilgi duymaya başladı.Sokak lambaları güneş enerjili lambalar var yine güneş enerjili telefonları şarj etmek için yine güneş enerjili sistemlerimiz var.İnsanlar bunları da alaraktan hayatına Güneş enerjisini iyice soktu.
UZAYA ÇIKARKEN DE BAŞROLDE GÜNEŞ ENERJİSİ OLMUŞ..!!
Güneş enerjisinin Aslında şöyle bir tarihçesi var uzaya çıkıldığı zaman aslında güneş enerjisi ile çıkılmış, orada elektrik vesaire hiçbir şey yok biliyorsunuz. Jeneratör çalıştıramazsın yani rüzgar çalıştıramazsın ne çalışıyor orada Güneş çalışır oradaki teknoloji güneş enerjisi.Yıllar önce Barack Obama’nın eşi First Lady Michelle Obama bir sera kuruyor.o serada GDO’lu ürünlere öncelik vererek bir bahçe kuruyor. Orada güneş enerjili sulama sistemleri kullanılıyor. Kullandığı sistemi televizyonlara anlatıyor,orada tarımı anlatırken basının gözüne bu güneş panelleri geliyor. Basın soruyor bunlar nedir diye? Bunlar güneş enerjisi elektrik üretiyor diyor. Ondan sonra yine tohumları anlatmak istiyor first lady ama basın orada güneş enerjisi ile ilgileniyor ,ona odaklanıyor. Çünkü her yerde elektriğe ihtiyacımız var ve güneşten buna kolaylıkla ulaşılıyor.Bunun farkındalığına vararak topluma etrafa Daha çok yayıldı bizde de Güneş Enerji aklına geldiği zaman sıcak su gelir ondan sonra elektrik geliyor.Bizde de görsellik arttıkça İnsanların elektriğe ihtiyacı olduğu için bu şekilde kurulumları yapmaya devam ediyoruz.
*** Yine 10’un üzerinde okuyucumuz ne tür hizmetler sunduğunuz ne tür kurulumlar yaptığınızla ilgili soru gelmiş ,bunlara neler söylersiniz?
— Şimdi dediğim gibi elektrik nerede ihtiyaçsa nerede kullanılıyorsa biz orada bu ihtiyacın karşılığında hizmet veriyoruz.Mesela karavanlarda, kayık, tekne, yatlarda fabrikalarda, Tarım sulamalarında,villalarda ,bahçelerde ,apartmanlarda her yerde bu sistemi kullandırıyoruz. Güneş nerede var? Her yerde var elektriğe nerede ihtiyacımız varsa bu sistemi kullandırabiliyoruz bu sistemi iki türlü yapıyoruz.
1-AKÜLÜ SİSTEMLER..!!
Bağ evlerinde az önce anlattığım gibi elektriğin hiç olmadığı yerlerde. Neden akülü yapıyoruz? Çünkü gündüz güneşten panelden elektriği alıyoruz ama gece de bir kaynak olması lazım. Ne yapıyoruz burada ? Aküye depolayarak aküden kullanıyoruz. Akülü sistemler TEDAŞ elektriğinden pahalıdır, jeneratörden ucuzdur. Böyle bir ayrıntı var.Yine güneş enerjili kameralar var, güneş enerjili olduğu için elektrik olmaksızın çekimlere devam ediyor.Ne bileyim mesela elektrikli çit var güneş enerjili yine ürünleri var balı var, ceviz var vesaire ayı geliyor domuz geliyor dadanıyor, onlar için etrafına tel çekiyor bu cihazı takıyor.Böylelikle gelen hayvanı geri püskürtmüş oluyor.
2-TEDAŞLI SİSTEMLER
TEDAŞ’ın olduğu yerlerde oluyor.O yüzden gündüz güneşten kullandırıyoruz gecede TEDAŞ’ın elektriğini kullandırıyoruz.Devlet satın alma garantisi veriyor yaptığınız sistem projeye uygunsa, istediğimiz şartlara oturum belgesi, belediyeye ödenen emlak vergisi beyannameleri varsa O yerlere güneş enerjili sistemler kabul ediliyor, onaylanıyor. O prosedürlere uyulması gerekiyor çünkü kalıcı bir sistem yapılıyor.Elektrik üretmeye devam edecek santral hükmünü taşıyacak. O yüzden belli bir prosedürü var. O prosedürlere uygun olarak sistemleri kuruyoruz. Bu sistem gündüz panelden elektriği üretiyor,oradaki ev, iş yeri, fabrika bu elektriği kullanıyor fazlasını saati değiştiriyoruz çift yönlü saat takıyoruz. Bu saatten satıyor saat onu yazıyor ,akşam oldu elektrik üretemiyor, TEDAŞ’tan aldığı elektriği saat yazıyor. Ay sonu saate bakılıyor vatandaşın borcu varsa vatandaş borcunu ödüyor ,alacağı varsa devlet borcunu ödüyor. Onun hesabında gözüküyor ona göre sistemler kuruluyor bu sistemlerde maliyetleri çatı ne kadar büyük, proje ne kadar büyük olursa geri dönüşü o kadar çabuk oluyor.
*** Tam bu geri dönüş ile ilgili soru soracaktım ben de.Birçok okuyucumuz yine yaptığımız yatırımın kaç yılda geri alırız amorti ederiz diye soru sormuş?
—Burada elektrik faturası fiyatı aldığı-sattığı para önemli.İkincisi maliyet olarak da Dolar kuru önemli. Dolar kuru olarak şu anda fiyat uygun, ama elektriğin fiyat olarak normal değerinde değil ,beklentimizin çok altında fiyatı,o yüzden süreç uzuyor. Büyük fabrikalarda 3 yıldan başlıyor, 4 yıl ,en fazla 5 yılda biter.Evlerde ise 7 yıl ila 9 yıl arasında değişkenlik gösteriyor.
*** Evlerde kurulum ile ilgili sorular gelmiş yine yoğunlukla Emin Bey?
BAZI ŞARTLAR ARANIYOR..!!
— Evlerde 10 kilowatt’ın altında prosedürler daha kolay ama şartlar yine kolay değil. çünkü orada bakılan nitelik yine orası bir santral olması. Binanın oturum izni olması gerekiyor, binanın çatısının statiğinin kuvvetli olması gerekiyor. Çatıyı sağlam görmezse tabi olmaz, sonuçta panellerin bir tanesi 30 kilo ,10 tane koyduğunuzda 300 kilo yük yapmış oluyor.O 300 kilonun üzerine rüzgar yükünü ,kar yükünü koymanız lazmı. Profil mi yapmış, ağaç mı yapmış nasıl yapmış bunlar hep inceleniyor, biz bunların hepsini değerlendirip proje olarak sunuyoruz.
*** Peki siz bu bürokratik işlemlerle de ilgili destek sağlıyor musunuz vatandaşa? Ve başvuru yaptıktan sonra ne kadar zaman sonra güneş enerjisi kullanmaya başlarız diye de yine birçok soru gelmiş?
HER ZAMAN VATANDAŞIN YANINDAYIZ..!!
— Ön işlemlerle ilgili insanlarımıza destek sağlıyoruz. Az önce söylediğim gibi şartnameler var başvuru önceliği var biz bu başvuruya çağrı mektubu diyoruz. Tedaş’a diyoruz ki; Biz burada şu trafodaki yerde 100 kw ,200 kw orada bir tespit yapıyoruz. Onunla alakalı bir dosya yapıp içeriye veriyoruz. Oradaki altyapı şartları uygunsa, olumlu yazı geliyor bize. O olumlu yazı üzerine demin bahsettiğim prosedürler binanın oturmasının olması, çatının statiğinin, oradaki elektrik projesi kullanılacak malzemeler bunların hepsini göz önünde bulundurarak bir proje daha yapıyoruz içeriye veriyoruz. Bu şekilde ilerliyoruz.
“SANTRAL” HÜKMÜ TAŞIMAYA BAŞLIYOR..!!
Öncelikle şöyle bir şeyi de açıklamak istiyorum. Biz bu ikinci soruyla çok karşılaşıyoruz.Çünkü insanlar bir şekilde devletten para almaya alışmamış ,görmemiş. Diyorum ki; TEDAŞ, UEDAŞ bu faturanın parasını ödeyecek. Çünkü devlet başka hiçbir yerde böyle bir şey ödemiyor neye göre ödeyecek, nasıl ödeyecek burada kafalarında gerçekten bir soru işareti oluyor ama sistem bu şekilde yürüyor. Prosedürlü bir şekilde,bunu yarın öbür gün vefat ettiği zaman da yasal mirasçılarına, evladına, çocuğuna karısını kalıyor. 25 sene sonra panellerin ömrü bitiyor ,25 sene sonra panelleri değiştirip yine aynı şekilde devam edebiliyor çünkü orası santral hükmü taşıyor.
***Bu anlamda Tabii maliyetler çok önemli bu konuylada ilgili birçok soru gelmiş güncel anlamda fiyatı olarak ne gibi maliyetlerle karşılaşıyor insanlarımız?
TARIMDA ,SULAMADA 10 NUMARA..!!
— Bu konuyla alakalı elektriğin ihtiyaç olduğu yerlere göre sorular değişiyor cevaplar da değişiyor.Mesela tarımda sulamada 10 numaralı bir iş.Elektriği hemen suyun başında alabiliyor, kalıcı bir sistemi oluyor çok uyguna geliyor.Kayıklarda, teknelerde, yatlarda yani denizde aküler boşalıyor.Su nemli rutubetli aküleri boşaltıyor sistemler çöküyor. Güneş panelleri ile sistemleri canlandırıyorlar şu anda kayıklarda teknelerde yatlarda limanlarda güneş enerjisi bol bol görülmeye başlandı.Dağda da bahçe yapıyor, Bahçesinin başında durması gerekiyor Orada elektrik ihtiyacı oluyor, bir şey çalıştıracak elektrik ihtiyacı oluyor jeneratör nereye kadar güneş enerjisi orada ilaç gibi hemen yetişiyor.
YATIRIMCI İÇİN DE ÇOK İYİ..!!
Bakıyorsun yatırımcı sahada santral yapıyor Onun için ciddi bir muhatabı var devlet ciddi bir sistemi var. Yatırımcı içinde bu konu çok iyi. Şimdi gelelim daire sahiplerine villalara burada Kullanıma göre sistemler geliştirdik onların ihtiyaçlarına göre sistemler kurmaya başladık. Genelde bizim insanımız, 1000 lira fatura için 500 bin lira fatura ödemiyor, 9 yılda amorti edeceğim diye. Yine gelir elde edeceğim mantığına da girmiyorlar buradaki şey elektrik kesintilerine karşı tedbir amaçlı jeneratör yerine bu sistemlerin kullandırıyoruz.Aynı zamanda satış yapmış oluyor sisteme de damlaya damlaya bir gelir elde etmiş oluyor. O yüzden daire sahipleri bizim şu anda ciddi bir müşteri tabanımız değil. Ama bu konuda kayıtsız da değiller.
MANTOLAMA NASIL GİRDİ,GÜNEŞ ENERJİSİDE HAYATIMIZA DAHA DA GİRECEK..!!
Çünkü elektrik onların ihtiyaçları bu sistemleri kurdukları zamanla devletin ona verdiği bazı imkanlar var. Nedir ? Çatıdaki sistemi yağan yağmuru depoya akıttığı zaman bahçeye akıttığı zaman, güneş enerjisini kurduğu zaman ve mantolama yaptığı zaman yeşil bina ruhsatı almış oluyor ve bu yeşil ruhsattan dolayı da diğer vergilerden muaf olmuş oluyor.Bu durum onlara bir artı olmuş oluyor. Binasına mantolama yaptı, ne oldu binaya katma değer kattı 10 lirayken , 11 liraya sattı. Güneş enerjisini yaptırıp elektriğini bedava getirdiğinde satarken de avantajlarla karşı karşıya kalacaklar. Böylelikle işte güneş enerjili villalar,siteler yapılmaya başlandı. Bugün Mescioğlu, Ak Yükselen, Bakgör üçünde de hepsi güneş enerjili sistem yapıyor çatısına.Onunla alakalı belediye de onlara kat irtifakı verebiliyor ,ya da ona göre belediyede bazı konularda kolaylık sağlamış oluyor. Mantolama nasıl hayatımıza girdi güneş enerjisi de böylelikle peyderpey hayatımıza girecek.
*** Emin Bey röportajımız Bayağı uzun sürdü,bizim soracaklarımız bu kadar son olarak sizin eklemek istediklerinizi de alarak tamamlayalım isterseniz?
GÜNEŞ ENERJİSİ’NİN GELECEĞİ GÜNEŞ GİBİ PARLAK..!!
—Hayatımıza girdikçe elektriğe ihtiyacımız oldukça her şeye girecek. Bir gün cep telefonunuzun kılıfımızı güneş enerjili isteyeceğiz, arkasında güneş enerji olacak çevirdiğimiz zaman telefonumuz şarj edecek.Buna az kaldı.Hatta bir ara gelir gibi oldu ,geri çektiler.Zamanında ODTÜ tek kişilik güneş enerjili araba yaptı. Kullanımı güneş enerjili olan bir cihaz yapabilirsiniz anlamına geldi. Biraz önceki hesap makinesi gibi hesap makinelerinde 35 senedir var güneş enerjisi. Bisiklet yapıyorsun Araba yapıyorsun üç tekerlekli bisikletlere biz panel koyuyoruz, panelle gidiyorlar. Yeni Kapılar açılmış oluyor.
TÜM TÜRKİYE’YE SELAMLARIMI GÖNDERİYORUM..!!
Bu anlamda güneş enerjisinin geleceğinin çok parlak olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.Son olarak başta Bursa’da yaşayan üç buçuk milyonu aşkın insanımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 86 milyon insanımıza Bursa’dan Elçi Enerji Sistemleri’nden selamlarımı gönderiyorum,diyerek sözlerini tamamladı.
YOLUN AÇIK OLSUN ELÇİ ENERJİ SİSTEMLERİ..!!
Son 11 yılda yenilenebilir enerji anlamında kursağımızda ve yurt genelinde güzel çalışmalara imza atmış olan Elçi Enerji Sistemleri’nin kurucusu Mehmet Emin Elçi’ye biz çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar Dilediğimiz gibi röportajımıza vermiş olduğu katkılardan dolayı değerli kardeşimiz Berker Ostaş’a da başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.