KÜÇÜKKAYALAR: “PALYATİF VE ZORLAMA ÇÖZÜMLER PEŞİNDE ZAMAN VE PARA HARCANIYOR”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, Ulaşım Master Planı hazır olmayan Bursa’da yanlış imar uygulamaları sonucunda kilit olan ulaşım yollarını açmak için yapılan palyatif ve zorlama çözümlerin, zaman ve para harcamaktan başka bir şey olmadığını, bu sürecin kentin ulaşımını depreme hazırlamak için kullanılması gerektiğini açıkladı.
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, kentin ulaşım sorunlarını gündeme getirmeyi ve kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdürüyor. Kentin doğusu ile batısını birleştiren Acemler Kavşağı’nı içinden çıkılmaz hale getiren yanlış imar uygulamalarının sonuçlarını Bursalıların gün geçtikçe daha da çok hissedeceğini açıklayan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, neşter vurmak için yapılan uygulamaların uzun vadeli çözüm sunmadığını vurguladı. Yerel yönetimlerce, yeni eklenen sanayi bölgeleri ile cazip hale gelen ve göç almaya devam eden Bursa’nın, ulaşımda palyatif çözümlerle yol alamayacağının kabul edilmesi gerektiğini belirten Küçükkayalar, Acemler trafiğini kilit hale getiren imar uygulamalarını ve çözüm için yapılan çalışmaları şöyle değerlendirdi:
“Türkiye’nin en büyük karma projesi olarak lanse edilen Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi, 27 Ekim 2023 Cuma günü Bursa’da açıldı. Temeli 5 yıl önce atılan, Atış Grup ve Pars Toprak Sanayi A.Ş.’nin ortaklaşa hayata geçirdiği kiralama ve yönetim faaliyetlerini Fiba Commercial Properties’in üstlendiği DownTown Bursa Yaşam ve Eğlence Merkezi son dönemin gözdesi olan karma proje konsepti anlayışı ile yapıldı. Farklı planlarda 660 konuta sahip olan projede, 83 bin metrekarelik alışveriş, yaşam ve eğlence merkezi de yer alıyor. Her biri 14 kat olmak üzere 10 bloktan oluşuyor. Acemlerin karşı tarafındaki Downtown konut, AVM, yaşam ve eğlence merkezinin açılması kronik haldeki Acemler bölgesindeki trafik sorununu direkt etkileyecek bir boyuta sahip. Ayrıca 1315 yatak kapasitesi ile ikinci bir şehir hastanesi hüviyetindeki Ali Osman Sönmez Hastanesi de yakın zamanda tamamlanacak. Projelerin tam kapasite hayata geçmesiyle ulaşım kangren haline dönüşecek.
TRAFİK KİLİT HALE GELECEK
Yıllık 8 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflendiği açıklanan projeye konut trafiği de eklendiğinde bölgede Yıllık Ortalama Günlük Trafik yoğunluğu 30 bini geçecektir. Bu rakamlara bakıldığında bölgeye ana arter olacak bir yol yapılması gerekiyor. Bugüne kadar bağlanan yolların kapasitesi bölge için yeterli olmakla birlikte projenin inşaatının başlamasıyla kavşak kapasitesi yetersiz gelerek trafiği tıkıyor, bu gerideki yolların da tıkanmasına yol açıyordu. Yaşamın başlamasıyla yeni bağlanan yollarında kapasitesi aşılacak. Yani planlama olmadan yapılan bu gibi yanlış imar uygulamalarından sonra artık yeni bağlanan yolların kapasitesi de aşılacak ve tıkanma sadece kavşakta değil yollarda da başlayacak. Tabii bunun yanında kapasitesi zaten düşük olan kavşak bölgeleri iyice kilitlenecek. Yerel yönetimlerimiz tarafından zaten trafik problemi olan Acemler Bölgesine ekstra yük ekleyip sonra palyatif ve zorlama çözümler peşinde zaman ve para harcanıyor.
‘KERVAN YOLDA DÜZÜLÜR’ YÖNETİM TARZINDAN VAZGEÇMELİYİZ
Peki bu hatalardan ders çıkartıyor muyuz? Kent gündemine gelen yeni projelerden anlıyoruz ki, henüz Ulaşım Master Planı dahi hazır olmayan Bursa’da plansız imar uygulamalarının ulaşıma, altyapıya, sosyo-kültürel yaşama verdiği çözümsüz hasarlar görmezden geliniyor. 2001 Eylül ayında Bursa’nın ilk Alışveriş Merkezi olarak hizmete giren, Carrefour Bursa Alışveriş Merkezi’nin satın alındığı ve CarrefourSA binasının yıkılarak yeniden çok katlı bir AVM olarak yapılmasının planlandığını öğreniyoruz. 100.000 metrekare arsa alanı üzerine kurulu 2011 ve 2014 yılında ek yapılarak genişletilen, toplamda 146 mağaza bulunan AVM, Orhaneli Kavşağı’nın dibinde bulunuyor. Toplamda 2.000 araçlık açık ve kapalı otopark alanına sahip AVM’nin ardından, yüksek katlı konutlar, oteller, iş merkezleri ve en son konut + AVM ile domino etkisi ile büyüyen bir Odunluk bölgesi. Altyapı ve yollar yetersiz, sosyo-kültürel alanları yetersiz. Trafiği düzenlemek için yapılan yeni uygulamalar sürerken şimdi de az katlı AVM’den çok katlı AVM’ye dönüştürülecek projenin trafik yönünden getireceği ek yük, Orhaneli Kavşağı’nın kapasitesi, otopark ihtiyacı düşünülmeden hareket ediliyor. Planlama olmadan büyüyen bu kente daha fazla zarar vermek istemiyorsak ‘Kervan yolda düzülür’ yönetim tarzından vazgeçmeliyiz.
ULAŞIM YOLLARI AFET ANINDA AÇIK OLMALI
Deprem kuşağında bulunan kentimiz için yeni AVM’ler değil afet anında ve sonrasında ulaşımını sağlayacak yolları, toplanma alanlarını hazırlamalıyız. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde enkaz altında kalarak vefat eden yurttaşımız kadar belki de çok daha fazlasını, son derece önemli olan ilk 72 saatte yardım ekiplerinin enkaza ulaşamaması nedeniyle kaybettik. Ulaşım yollarının, acil durumlarda kapanmamasının önemini gösteren bu gerçekten ders çıkarmalıyız.
Depreme dirençli kentler oluşturmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.
TIKANAN TRAFİĞİ ÇÖZMEK İÇİN HARCAYACAĞIMIZ ZAMAN VE PARAYI KÖPRÜLERİMİZİ GÜVENLİ HALE GETİREREK HARCAMALIYIZ
Bu bağlamda sanat yapılarımız da deprem güvenliği, ulaşımın sürekliliği açısından önemli. Osmangazi ve Yıldırım Belediyelerinin yaptıkları protokol ile Maksem Mahallesi ve Karaağaç Mahallelerini birbirine bağlayan Maksem (Temenyeri) Köprüsü’nü yıkılarak yenilemesi kentimiz için örnek olmalı.
Yanlış imar uygulamaları nedeniyle tıkanan trafiği çözmek için harcayacağımız zaman ve parayı Yıllık Ortalama Günlük Trafiği yüksek, yaşı fazla, yapı güvenliği, depremselliği riskli köprülerimizi güvenli hale getirerek harcamalıyız.