Demokrat Zafer

KÜÇÜKKAYALAR: “İL RİSK ANALİZLERİ AÇIKLANMALI”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, RUMELİSİAD’da düzenlenen seminerde afetlerin yönetilebilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, İl Risk Analizlerinin açıklanması ve buna göre hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

RUMELİSİAD’ın düzenlediği ‘Güvenli Bina Üretim Süreçleri, Depreme Dirençli Toplum Ve Depreme Dirençli Kentler’ seminerine konuşmacı olarak katılan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, afetlere hazırlık konusunda atılması gereken adımları anlattı.

Rumeli Konağı Eğitim Salonu’nda düzenlenen seminerde dernek üyelerine bilgi veren Küçükkayalar, depremden etkilenen 11 ilde İMO üyesi gönüllü 2200 inşaat mühendisinin görev aldığını kaydetti. İMO Bursa Şube’den 62 meslektaşının Adıyaman’da hasar tespit çalışmalarına katıldığını dile getiren Küçükkayalar, acıların tekrar yaşanmaması için bir araya gelinmesi ve bu yaşananların milat olması gerektiğini vurguladı.

Dirençli toplum bilincinin arttırılması gerektiğini altını çizen Küçükkayalar, “Bunu ancak eğitimle gerçekleştirebiliriz. Vatandaş artık güvenli yapı talep etmeli. Afetlerin yönetilebilir olması içinde vatandaşın bilinçlenmesi gerekli. İl Risk Analizlerinin hazırlandığı belirtiliyor.  Afetlere karşı bunların açıklanması gerekli. Bir kenarda durmamalı. Vatandaş bir afet olduğunda ‘Nerede durmalıyım, neler yapmalıyım?’ diye talepte bulunmalı ve bunu bilmeli, hazır olmalı” dedi.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ DE, DOKTOR KADAR İNSAN İLE BAĞLANTILI

Üniversitelerin kontenjanlarının arttırılmasının olumsuz sonuçlarını yaşadıklarını belirten İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Küçükkayalar, şunları söyledi:

“İnşaat mühendisleri, bir doktor kadar doğrudan doğruya insan canıyla bağlantılı. Bu nedenle üniversitelerin akademik kadroları, fakültelerimizin fiziki şartları önemli. Yeni mezunlar donanımlı olarak mezun olamıyor. Ve piyasa bunları öğütüyor. Artık diğer meslek disiplinleri de dahil kontenjanları sınırlandırılması gerekli. Mevzuatlar düzeltilmeli, yetkin mühendislik zorunlu olmalı. Yapı sürecine dahil olan tüm disiplinlerin yasal bir mevzuat ile düzenlenmesi ve uygulamadaki zafiyetlerin giderilmesi gerekli. Tam zamanlı şantiye şefliği hayata geçirilmeli. Sahadan gelen görüntüler bize kalfanın marifetiyle yürütülen şantiyelerde uygun olmayan yapıların üretildiğini gösterdi. Bu topyekün bir deprem bilincimizin artmasıyla gelişecek bir süreç. 3-5 ay bunu konuşup kaybolmamalı. Taleplerimizi diri kalalım ve sürdürülebilir olmalı.”

Yaşanan afetin ardından toplum olarak dayanışmanın gücüyle ayakta kalındığını ifade eden Küçükkayalar, yapılan protokolle yapı stoğunun geçte olsa taranacağını dile getirdi.

Sanayi ile birlikte Bursa’nın büyük göç almaya devam ettiğini hatırlatan Başkan Küçükkayalar, yerel yönetimlerin, meclis üyelerinin yeni planlama konusunda karar alırken artık depremi göze alarak yapılaşmayı planlaması gerektiğini altını çizdi. Küçükkayalar ayrıca Müteahhitlik Yasası’nında düzenlenmesi gerektiğini ve sigorta sisteminin getirilebileceğini ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ