Katar’da yaşayan 6 sıra dışı ve inanılmaz hayvan
Katar Turizm, Hayvanları Koruma Günü’nde ziyaretçilerinin ülkede görmeyi ummadıkları 6 hayvanı tanıtıyor. Bölgedeki yaban hayatını korumaya büyük önem veriyor ve çaba gösteren Katar, milli hayvanı Arap Antilobu, dünyanın en büyük balığı Balina köpekbalığı, mevcut tek vejetaryen deniz memelisi Dugong, neslinin tükenme seviyesi had safhada olan şahin gagalı kaplumbağa, dünyanın en cesur hayvanı Bal Porsuğuna ev sahipliği yapıyor.
Küçük boyutlu bir ülke olmasına rağmen Katar, ülkenin zengin ekosistemini oluşturan çok sayıda enteresan kara ve su canlısına ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda doğal kaynağı da barındıran yarımada, yerel yaban hayatının yok olmasını engellemek için onu korumaya ve geliştirmeye büyük önem veriyor.
Katar Turizm Operasyon Direktörü Berthold Trrenkel bu konuda şunları söylüyor: “Ziyaretçiler burada olan enteresan, eşsiz ve benzersiz hayvan sayısını görünce gerçekten şaşkınlığa uğrayacak. Katar, flamingolara, yunuslara, şahinlere, benekli kedilere, kızıl tilkilere ve çok daha fazla canlıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, birçoğu Katar’ın doğasına özgü çok sayıda müthiş hayvana, kuşa ve fantastik bölgesel hayvana yuva teşkil ediyor. Ziyaretçilerin tek yapması gereken onları nerede bulacağını bilmek.”
İşte Katar’da Yaşaması En Beklenmedik 6 Hayvan ve Onları Nerede Bulacağınız
1- Arap Antilobu
Ok gibi uzun boynuzlarıyla Arap Antilopları, Katar çöllerinde yaşayan dört antilop türünden biridir ve Arap Yarımadasına özgü bir hayvandır. Ayrıca Katar’ın milli hayvanıdır.
Bir zamanlar bu görkemli yaratığın nesli tükenme tehlikesi altındaydı ama Antilop Kurtarma Operasyonu sayesinde alınan fevkalade koruma önlemleri sonrasında yaşatılan hayvanlar, 1982’de yaban hayatına tekrar kazandırıldı.
Ziyaretçiler, Arap Antilobu Koruma Alanı olarak da bilinen Al-Maha koruma alanındaki Arap Antilobunu ziyaret edebilir. Bunun yanında, ülkenin en eski doğal kaynakları arasında bulunan Doha’nın 45 km doğusundaki El Şahaniye Kaynağını ve Katar’ın güney doğusundaki El Mashabiya Kaynağını da görebilirler.
Katarlı yaban hayat fotoğrafçısı Azzam Al Mannai bu hayvanla ilgili şunları söyledi: “Hiçbir fotoğraf Arap Antilobunun hak ettiği güzelliği yansıtamaz. Son üç yıldır bu hayvanların fotoğrafını çekiyorum ve beni her zaman kendilerine hayran bırakmaya devam ediyorlar. Katar’ın çevresindeki pek çok doğal kaynakta bulunabilen antiloplara, saf beyaz renklerinden ötürü ayrıca “Al Wudhaihi” de denilmektedir. Bunlar gerçekten çok güzel canlılar.”
2- Balina Köpekbalığı
Genellikle “nazik devler” olarak bilinen bu büyük deniz canlılarının nesli, 2002 yılından beri tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dünyanın en büyük balığı olan bu balık, 20 metreye kadar uzayabilir ve genellikle tropik su arayışıyla dünyanın her bir yanını turlarlar.
Katar, Nisan ayından Eylül ayına kadar El Şahaniye kısıtlı deniz bölgesinin kuzeydoğu sahili açıklarında görünen, gezegendeki en büyük balina köpekbalığı topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor.
Katar’ın önde gelen balina köpekbalığı araştırma bilimcisi Tuğgeneral Mohamed Al Jaidah bu konuda şunları belirtti: “Nesli tükenme tehlikesi altındaki bir tür olan balina köpekbalıklarının korunması ve muhafaza edilmesi bir numaralı önceliğimizdir. Bu canlılar ve onların habitatları hakkında daha fazla şeyi anlamaya çalışmak için Katar’da son 15 yılda yaşamlarını kapsamlı bir şekilde ve yakından inceliyoruz.”
“Her yıl yüzlerce görkemli balina köpekbalığı, Katar sularında toplanıp aslında bir havyar olan ton balığı yumurtalarıyla ziyafet yapmaktadır. Bu ziyafet için toplanmış 500 kadar balina köpekbalığı bile görmüşlüğüm var. Yüzgeçlerini, kuyruklarını görebiliyorsunuz, üstlerindeyseniz teknenizin altında, hemen yanı başınızda ve çevrenizde, bölgenin her yerinde yüzdüklerini görüyorsunuz.”
3- Dugong
“Deniz ineği” olarak da bilinen bu hassas türün sayıları azalma eğiliminde ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından nesli tükenmeye eğilimli olarak sınıflandırılıyor.
Küresel çapta dünyanın en büyük ikinci dugong topluluğuna ev sahipliği yapan Katar’ın nadir görülen deniz memelilerini incelemek ve korumak için sürdürdüğü çabalar, 2020’de 840 dugong grubunun tespit edilmesiyle sonuçlandı. Genellikle yarımada sahillerinin kuzey kısımlarında Ocak ayında ve Mart ayının başında bir araya geldikleri bilinen bu deniz memelileri, büyük sürüler halinde görülebilir ki aslında bu, bu deniz memelilerinin doğasına aykırı bir durum.
Çevre Bilimleri alanında Doçent ve deniz ineği araştırmacısı olan Dr. Mehsin Al-Ansi Al-Yafei bu canlılarla ilgili şunları belirtti: “Katar’ın dugonglarıyla ilgili şaşırtıcı olan bir şey de şu; son iki yılda yaptığım araştırma boyunca bir günde 800’den fazla farklı dugongun toplandığını gördük. Bu, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir şey. Deniz yüzeyindeki bitkilerle beslenirler ve 7.000 yıldan fazla bir süredir Basra Körfezi çevresinde yüzüyorlar. 2002’den beri Katar’ın deniz yaşamı üzerine çalışıyorum ve bu ülkeyi evi olarak gören farklı türdeki canlılara daima hayran kalıyorum.”
4- Şahin Gagalı Kaplumbağa
Katar’ın 560 km’lik sahil şeridi, bölgedeki şahin gagalı kaplumbağalar için en büyük ve en önemli yumurtlama habitatlarından birisidir. Nesli tehlike altında olan bu canlılar, birçok kişi tarafından rengarenk kabukları sebebiyle en güzel deniz kaplumbağalarından biri olarak kabul edilirler.
Şahin gagalı kaplumbağaların yumurtlama döneminde Fuwairit sahilini ziyaret ettikleri bilindiğinden bu sahil, kaplumbağa koruma projesi kapsamında yumurtlama döneminde ziyarete kapalı hale gelmesi öncesinde, bir temizleme kampanyasına tabi tutulmaktadır. Öte yandan, geçen yıl, Katar Müzeleri çatısı altında ve Belediye ve Çevre Bakanlığı Yaban Hayatı ve Koruma Dairesi iş birliğiyle, kuluçka sezonunda halkın da hayatın bu mucizesine ilk kez tanıklık etmesine izin verildi.
5- Flamingo
Yüzlerce flamingo, Avrupa’dan sıcak bölgelere doğru göç ederken, yaklaşık 6 ay boyunca Katar’ın kuzeyindeki sulak alanlarda konaklıyor. Al Thakira Mangrovları’nda civarındaki herhangi bir havadan inceleme turu sırasında kolaylıkla görülebilen bu zarif kuşların yaşam alanlarını korumayı amaçlayan BirdLife International, Katar’ın her yıl bu renkli ziyaretçiler için misafirperver bir ortam olmasını sağlamak için aktif olarak çalışıyor.
6- Bal Porsuğu
Boyutu sizi yanıltmasın, bal porsuğu dünyanın en güçlü hayvanlarından biridir. Bitiremeyeceği kavgaları başlatmaz ve oldukça etkileyici bir düşmandır. Sırtlanları, leoparları, aslanları piton yılanlarını bile alt etmesiyle bilinir. Bilimsel adı ‘ratel’ olmakla birlikte, en sevdiği atıştırmayı tatmak için bir kovan dolusu arıyla bile kavga edebilmesi sebebiyle, yaygın olarak bal porsuğu adıyla bilinir. Bu hayvan yırtıcılardan kurtulmak ve sürpriz bir saldırı yapmak için kendi gevşek derisi içinde dönebilir.
Katar’da Zuwair’de, Ilham’da ve Al Shammal’ın güneydoğusundaki Al Haym’de görüldüğü biliniyor.