Karsan, Kadın İstihdamının Artırılmasında Sektörün Öncüsü!
Kadın Mühendislerin Geliştirdiği Yenilikçi Tasarımlarla Karsan Dünyanın Ulaşım Altyapısını Dönüştürüyor!
Global bir marka olma yolunda büyük adımlar atmaya devam eden Karsan, kadın istihdamını artırmada da sektörün öncüsü olarak dikkat çekiyor. 2019 yılında ILO ile kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik protokolü imzalayan Karsan, kısa sürede çalışanlarındaki kadın oranını yüzde 9,3 seviyesine çıkarmayı başardı. Bu heyecanlı yolculuğa 2019 yılında başladıklarını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Üretim hatlarında kadın istihdamının gerçekleştirilebilmesi için temel öncelik, Karsan’da kültür değişimi gerçekleştirmekti ve bunu başardık” dedi. Karsan olarak, kadın mühendislerin de içinde yer aldığı ekiplerin geliştirdiği yenilikçi tasarımlarla dünyanın önde gelen şehirleri için, çağın gereksinimlerine uygun çevreci araçlar ürettiklerini ifade eden Okan Baş, “Bugün itibarıyla Karsan’ın çalışan sayısı 2 bin 403. Projeye başladığımız 2019 yılında 54 olan beyaz yakalı kadın çalışan sayımızı 114’e çıkardık. Aynı dönemde sadece 3 olan mavi yakalı kadın çalışan sayımızı da artırarak 109’a yükselttik. Toplamda ise kadın çalışan sayımızda yaklaşık 4 katı artış ile 223’e ulaştık” diye konuştu.
Türk otomotiv sanayi, sektörün her alanında kadın istihdamını artırmaya devam ediyor. Avrupa’nın ulaşım altyapısının elektriklenmesinde öncü rol oynayan Karsan da kadın istihdamını artırıcı çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda 2019 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik protokolü imzalayan Karsan, aynı yıl Pozitif Eşitlik Ekibi’ni kurdu. 2020’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası’nı oluşturan şirket, 2021 yılında da “İlk Kadın Üretim Müdürü”nü atadı. 2022 itibarıyla ise üretim hatlarında ilk kadın istihdamını gerçekleştirdi.
Kadın çalışan sayısı 223’e ulaştı!
Sektörde cinsiyet eşitliği politikalarının yaygınlaşması için örnek çalışmalara imzasını atan Karsan, 2019 yılında 57 kadın çalışan ile başlattığı kadın istihdamını artırma çalışmalarını kısa sürede önemli büyüme rakamlarına erişerek 223’e çıkardı. Bugün itibarıyla Karsan çalışanlarının yüzde 9,3’ü kadınlardan oluşuyor ve bu oran mavi yakalı personelde yüzde 27,1’i buluyor. Karsan’ın 2019 yılında toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi amacıyla Kıraça Holding ve ILO ile birlikte “Kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılması”na yönelik protokol imzaladığını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “2019 yılında bu heyecanlı yolculuğa başladık. Üretim hatlarında kadın istihdamının gerçekleştirilebilmesi için temel öncelik Karsan’da kültür değişimi gerçekleştirmekti ve bunu başardık” dedi. Bugün itibarıyla Karsan’ın çalışan sayısının 2 bin 403 olduğunu ifade eden Okan Baş, “Projeye başladığımız 2019 yılında 54 olan beyaz yakalı kadın çalışan sayımızı 114’e çıkardık. Aynı dönemde sadece 3 olan mavi yakalı kadın çalışan sayımızı da 109’a yükselttik. Toplamda ise kadın çalışan sayımızda yaklaşık 4 katı artış ile 223’e ulaştık” diye konuştu.
Kadınların sektörde ağırlığını artırıyoruz!
Karsan’ın, “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” olma vizyonuyla Avrupa’nın toplu taşıma altyapısını elektriklendirdiğini vurgulayan Okan Baş, sözlerine şöyle devam etti: “Karsan olarak, kadın mühendislerin de içinde yer aldığı ekiplerin geliştirdiği yenilikçi tasarımlarla dünyanın önde gelen şehirleri için çağın gereksinimlerine uygun çevreci araçlar üretiyoruz. Kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş hayatında daha fazla söz sahibi olması için yaptığımız çalışmalarımıza hız vererek devam ediyoruz. Kadın operatörlerin ürün kalitesinin artışına etkisini gözlemlemek de heyecan verici. Kısa zamanda çalışanlarımız arasındaki kadınların yüzde 9,3’lük oranını çift haneli rakamlara çıkaracağız.”
Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Üyeleri Karsan’da Buluştu!
Global Compact Türkiye kadının güçlenmesi çalışma grubuna bağlı “Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu” üyeleri, iş dünyasında kadın istihdamını artırmaya yönelik Karsan’ın bu alandaki çalışmalarını görmek amacıyla Karsan Bursa fabrikasında bir araya geldi. Platform üyesi şirketlere kadın istihdamını artırmaya yönelik faaliyetleri ile örnek olan Karsan, Türkiye’de 300’den fazla şirket kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi için, UN Women ile UN Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”ne (WEPs) 2020 yılında imza atmıştı. Birleşmiş Milletler’in küresel bir inisiyatifi olan WEPs platformu, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer almasını sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefliyor.
Karsan Hakkında:
Türk otomotiv sanayinde 57 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerinde üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan’ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası yılda tek vardiyada ~20 bin araç üretebilecek yapıya sahip. Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 99 bin metrekaresi kapalı toplam 203 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.
Türk Otomotiv sanayisindeki tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma vizyonu doğrultusunda iş ortakları ve lisansörleri ile birlikte yeni ve mevcut ürünlerin türevlerini geliştirerek yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde yer almayı hedefliyor. Toplu taşıma sektöründe “yenilikçi ürün ve hizmetleri”, “fikirden pazara” geliştirmek ve pazara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle Ana Üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi amaçlıyor.
Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetiyor. Karsan kendi markası altında çevre dostu Jest ve Atak modellerini üretiyor. Avrupa’da sınıfının lideri %100 elektrikli e-JEST ve e-ATAK modellerinin üretimini gerçekleştiren Karsan, yerli teknoloji şirketi ADASTEC ile de Seviye 4 sürücüsüz otobüs Autonomous e-ATAK modelinin üretim ve satışını gerçekleştiriyor. %100 elektrikli olan Karsan markalı uzun otobüsler 10-12-18 metrelik e-ATA serisi ve Hidrojen yakıt hücreli 12 metrelik e-ATA Hydrogen araçlarıyla birlikte Menarinibus için de 10-12-18 metre otobüsleri üreten Karsan, 2022 itibariyle Renault markası için Megane Sedan otomobillerinin de üretimini gerçekleştiriyor. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında endüstriyel hizmetler de sağlıyor.