Kalite Birliği Derneği, Çekirge’deki Ramada Otel’de gerçekleştirdiği basın toplantısıyla “Milli Ses Ver Projesi”ni tanıttı. Temiz kalite anlayışını benimseyen projeye ilişkin düzenlenen toplantıda, milli belgelendirme sistemine örnek teşkil eden bir isme “Milli Duruş Beratı” takdim edildi.
Kahvaltılı buluşmada basın mensuplarını misafir eden Kalite Birliği Yönetim Kurulu, projeyle ilgili detayları aktardığı toplantıda, toplumsal farkındalık oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Açılış konuşmasını yapan Kalite Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, Kalite Birliği Derneği’nin amacını ve hedefini basın mensuplarıyla paylaşarak başladı. Karaman, “Kalite Birliği bir sivil toplum kuruluşudur ama siyasetin dışında, ticaretin çok uzağında ve gelir getirici faaliyet icra etmeyen, bağış kabul etmeyen, tamamıyla temiz kaliteyi savunan bir sivil toplum kuruluşuyla Bursa’yı karşı karşıya getiriyoruz” dedi.
“‘TEMİZ KALİTE’ DEVLET POLİTİKASI OLARAK BENİMSENMELİDİR”
Bursa’ya sahip çıkma sevdasıyla Türkiye sevdasını birleştirerek, Bursa’dan temiz kalite çağrıları yaptıklarını belirten Başkan Karaman, 2009 yılından itibaren, Kalite Birliği’nin bağış kabul etmediğini, gelir getirici faaliyet icra etmeyerek kalite çığlığını, milli sesle beraber Türkiye’ye duyurmak isteğiyle devletin bunu devlet politikası olarak benimsemeni istediklerini vurguladı.
Başka çare ve çözümün kalmadığını, ülkenin milli sesten başka hiçbir şekilde çıkar yolu olmadığını ifade eden Başkan Karaman sözlerine şu şekilde devam etti:
“Milli Ses Ver Projesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurtuluş vesilesidir. Nedir bu milli ses? Milli ses deyince, değerli basın mensup arkadaşlarımız, sakın ola ki, mevcut siyasi konjüktürdeki millilik ve gerilikle bizi karıştırmayın. Biz tamamıyla Türkiye sevdasıyla, tamamıyla Türk milletinin refahıyla, tamamıyla Türk sanayisinin lider olması noktasında bir proje oluşturduk ve bu projede biz beş ana aracımız var. Herkese sesimizi duyan var mı diye feryat ediyoruz. Hani o depremde vardır ya sesimizi duyan. Bunun bir deprem olarak algılamanızı ve sesimizi siz değerli basın mensuplarıyla beraber devletimize, milletimize, tüm insanlara duyurulması noktasında sizden talepte bulunuyoruz.”
“MİLLİ SES VER” PROJESİ TANITILDI
Ülkede milli anlayışı, yerli anlayışı, “Milli Ses Ver Projesi” kapsamında Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruluş felsefesince beraber uygulanabileceğini ifade ederek “Milli Ses Ver” projesini kamuoyuyla paylaştı.
Başkan Karaman, sanayinin ve sanayi kuruluşlarının olduğunu ancak üretilen ürünlerin mevcut durum analizi yapıldığında kalitesizlikle karşı karşıya kalındığını aktardı. Karaman, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bu ülkede sanayi boyutunda kalitesizlik var mı? Maalesef var. 33 yıldır sanayinin içinde olan, 2009 yılından beri de bu STK ile beraber sanayiciye hizmet etme ve sanayiyi geliştirme noktasında proje üreten birisi olarak sanayide kalitenin olmadığını, yeterli olmadığını, algılanmadığını üzerine basa basa bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Ama bizim ülkemizde istihdamın da bu noktada niteliksiz ve kalitesiz olduğunu iddia ediyoruz. Evet bizim ülkemizde bir sanayi var ama bu sanayiyi biz çok net bir şekilde üretimsiz üretim olarak tanımlıyoruz.”
“Nitelikli ve katma değeri yüksek üründen üretmiyorsanız bizim Milli Ses ve Projemizi uygulamaya koymak zorundasınız” diyen Başkan Karaman, “Milli Ses ve Projesinin neticesinde devlete yaptığımız çağrı, millete yaptığımız çağrı, sanayiciye yaptığımız çağrı, uygunluk değerlendirme piyasasına yaptığımız çağrı ve bu çağrılarla beraber de altyapılarını destekleyerek projemize bu milletin ve bu devletin mutlaka ses vermesini ve bu noktada kalite birliğinin bu projesini uygulamaya geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“5 MİLYAR DOLARLIK KAYIP TSE İLE ÖNLENEBİLİR”
Sanayicinin bilgisiz, sorumsuz ve duyarsız olduğunu, çözümün Milli Belgilendirme Sistemi’nde olduğunu söyleyen Karaman, Türkiye’nin yıllık 82 milyar dolarlık dış ticaret açığının en az 5 milyar dolarlık kısmının yabancı belgelendirme kuruluşları nedeniyle yurt dışına çıktığını ifade etti. Bu kaybın ancak Türk Standardları Enstitüsü (TSE) gibi yerli sistemlerle önlenebileceğini belirtti.
“MİLLİ BELGELENDİRME SİSTEMİ DESTEKLENMELİ”
Başkan Karaman, Kalite Birliği Derneği olarak sokaklarda, konferanslarda ve yürüyüşlerde yıllardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade ederken, “Milli Sesler Projesi’nin temel vurgusu, Türk standartlarının en üst düzeye çıkarılmasıdır. Bu ülkenin her yıl 5 milyar dolar kaybetmesini istemiyorsak, TSE’nin desteklenmesi şarttır” dedi.
“İTHALAT 300 İHRACAT 262 MİLYAR DOLAR”
Türkiye’nin güncel dış ticaret rakamlarını da paylaşan Karaman, “Bugün ithalatımız 300 milyar doları aşıyor, ihracatımız ise 262 milyar dolar. Bu da yaklaşık 82 milyar dolarlık cari açık demek. Kalitesiz, belgelenmemiş ve düşük değerli üretimle bu açığı kapatmamız imkânsız” diye konuştu.
“MARKALAŞMADAN KALKINMA OLMAZ”
“Devasa OSB’ler kurun, dev sanayi bölgeleri inşa edin; markalaşmadıktan sonra hiçbir anlamı yok” diyen Karaman, Türkiye’de üretilen ürünlerin çoğunun fason ve tedarik bazlı olduğunu, bu yapının değiştirilmeden gerçek kalkınmanın sağlanamayacağını belirterek, “Kendi markanı üretmiyorsan, ihracatını kendi markanla yapmıyorsan 82 milyar dolarlık açık seni bekler” ifadesine yer verdi.
Kalite anlamında yeni bir tanım getirmek istediklerini belirten Karaman, tanımı “kalite ahlaktır” diyerek altını çizerek vurguladı.
“OKULLARDA KALİTE DERSİ ZORUNLU OLMALI”
Milli Ses ve Projesine yeniden çağrı yapan Başkan Karaman, okullarda, özellikle de ilk öğretim okullarında kalite dersinin zorunlu ders haline getirilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bir kez daha buradan söylüyoruz. Üretimin kaliteli olması için, mamülün kalite olması için insanın kaliteli olması lazım. Okullarında kalite dersini zorunlu hale getirmedikten sonra, gerçek kalite, temiz kalite tanımını çocuklarımıza öğretmedikten sonra, yani ahlakı öğretmedikten sonra bu ülkenin geleceğinin çok parlak olacağına inanmayan bir kurumuz” diye konuştu.
Basın açıklaması, Kalite Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından, milli belgelendirme sistemine örnek teşkil eden TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev’e “Milli Duruş Beratı” takdim edilmesiyle son buldu.