Demokrat Zafer

ISI POMPASI ÇOK AZ ENERJİYLE ISITMA İHTİYACINI KARŞILIYOR

İklim krizi öngörülenden daha hızlı bir şekilde mesafe kat ederken yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı krizi yavaşlatmak ve durdurmak için daha da önem kazanıyor. Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, ısı pompası adı verilen ve batı ülkelerinde giderek yaygınlaşan sistem ile evsel kullanımda çok az elektrik enerjisi harcayarak ısıtma ve soğutmanın gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor.

İklim krizi son yıllarda beklenenden daha şiddetli bir şekilde varlığını hissettiriyor. Alarm zilleri çalarken yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlıca kullanıma sokulması üzerinde yoğunlaşması gerekilen konuların başında geliyor. Ülke olarak yenilenebilir enerjiye ilişkin ciddi bir potansiyele sahip olduğumuzu belirten Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, “ Evsel kullanımda en çok tercih edilen cihazımız ‘ısı pompası’ çok az elektrikle ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu sayede hem maliyet hem de enerji tüketimi asgari bir seviyeye çekilebilir” diyor.

“KURULACAK KÜÇÜK SİSTEMLERLE BİLE SORUN ÇÖZÜLEBİLİR”

Küçük alanlarda bile kurulabilecek GES (Güneş enerji santrali)’lerle iklimlendirme sorununun çözülebileceğini ifade eden İlgin Eray, “Enerji tüketiminin yüzde yüzde 35 ila yüzde 40’ini tüketen iklimlendirmede de yenilenebilir enerji kullanımı mümkün bir şeydir. Isı pompası adını verdiğimiz ve Batılı ülkelerde giderek yaygınlaşan sistem çok az elektrik enerjisi harcayarak ısıtma ve soğutmayı gerçekleştirebiliyor. Küçük alanlarda bile kurulabilecek GES’lerle ısı pompasına enerji sağlanarak, çok düşük maliyetlere iklimlendirme sorunu çözülebilir. Başlangıç maliyeti yüksek olsa da hem enerji tüketiminin sıfıra indirgenmesi böylece işletim maliyetinin de bakım giderleri çıkartıldığında sıfıra yakın bir noktaya getirilmesi sağlanabilir” açıklamasını yaptı.

“ELEKTRİĞİN HER ALANA NÜFUZ ETTİĞİ BİR ÇAĞA YAKLAŞIYORUZ”

İklim krizi sorununa bütüncül yaklaştıklarını belirten İlgin Eray, “ Evsel kullanımda kendi enerjimizi üretmeyi hedefliyoruz. Bunu gerçekleştiremezsek dahi en azından iklimlendirme konusunda karbon ayak izimizi sıfıra indirgeyecek sistemleri geliştirecek bir noktada olmayı niyetliyoruz” sözlerini sarf etti. Elektriğin her alana nüfuz ettiği bir çağa yaklaştıklarını söyleyen Eray, “Kendi enerjilerini üreten evler sadece iklimlendirmede değil, araçlarında kullandıkları enerjilerini de üretebilecekler. Şimdilik müstakil evler için planlanan bu sistemler, yakın gelecekte daha kompleks, yüksek katlı yapılara da uygulanabilir. Enerjisini kendi üreten konutlar hem ısıtma hem de soğutmasını ısı pompaları yardımıyla gerçekleştirebilir, otoparkta bekleyen araçlar yenilenebilir enerjiyle şarj edilebilir” dedi.

“İRLANDA 2030’A KADAR 600 BİN ADET ISI POMPASI KURACAK”

İrlanda’nın 2030’a kadar 600 bin ısı pompası kurma planını duyurduğunu ifade eden İlgin Eray, “ İrlanda 2030 yılına kadar 400.000’i mevcut binalarda olmak üzere 600.000 ısı pompası kurmayı planlıyor. İrlanda’da 2020 yılı sonunda yaklaşık 44.000 ısı pompası kuruluydu” dedi. Türkiye’de kurulacak bir GES’in enerji üretme değerinin başka ülkelerdeki GES ile kıyaslanınca kat be kat daha fazla olduğunu söyleyen Eray, “Türkiye gibi bir gerçek güneş ülkesinde GES’ten yeterince faydalandığımızı söylemek zor. Herkes ekonomik sebepleri gerekçe gösteriyor ama önemli olan düşünsel engelleri aşmak” ifadelerini kullandı.

“GES KULLANIMI ÜLKE İÇİN MİLYARCA LİRA TASARRUF DEMEK”

Pek çok ülkenin kendi yenilenebilir enerji çözümlerini ortaya koyduğunu ifade eden İlgin Eray Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çekti. “Türkiye’de yaklaşık 80 milyon metre kare çatı alanı var” diyen Eray, “Bu büyüklükteki bir alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerini kullanıldığında Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği ölçekte bir enerji üretmemiz olası” dedi. Üçay Grup olarak Bodrum’da başlattıkları zero house konseptinin farklı bölgelerde, farklı meskenlere uygulanabileceğini söyleyen Eray “İstanbul’da kentsel dönüşümle elde edilecek binalarda bile milyarlarca TL’lik ekonomik potansiyel var” açıklamasını yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ