GOLDEN GLOBAL YATIRIM BANKASI, IILM SUKUK PROGRAMININ DÜNYADAKİ “PİYASA YAPICI” BANKALARI ARASINA KATILDI
GOLDENGLOBAL YATIRIM BANKASI’NDAN ÖNEMLİ İMZA!
GOLDEN GLOBAL YATIRIM BANKASI,
IILM SUKUK PROGRAMININ DÜNYADAKİ “PİYASA YAPICI” BANKALARI ARASINA KATILDI
Golden Global Yatırım Bankası, TCMB’nin de kurucuları arasında olduğu The International Islamic Liquidity Management Corporation (IILM) Kısa Vadeli Sukuk Sertifikası Programı’nın dünya çapındaki ”Piyasa Yapıcı” bankalarından biri oldu.
İstanbul’da gerçekleştirilen törende, IILM CEO’su Mohamad Safri Shahul Hamid ve Golden Global Yatırım Bankası Genel Müdürü Yavuz Yeter’in açılış konuşmalarının ardından imza töreni düzenlendi.
Faizsiz finans prensipleriyle 2019 yılında kurulan Golden Global Yatırım Bankası;Türkiye, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Nijerya, Katar, BAE ve Morityus’u temsileden sekiz merkez bankasının yanı sıra The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD)’den oluşan güçlü bir ortaklık yapısına sahip IILM’in dünya çapındaki 13. “Piyasa Yapıcı” bankası oldu.
Merkezi Kuala Lumpur’da bulunan IILM, küresel İslami finans sektörünün karşılaştığı en önemli zorluklardan birine, “sınır ötesi likidite yönetimine” odaklanan öncü bir kuruluş. IILM, İslami finansa uygun kısa vadeli menkul kıymetler ihraç ederek, finansal kurumların likiditelerini etkin bir şekilde yönetmelerini sağlıyor.
IILM CEO’SU MOHAMAD SAFRİ SHAHUL HAMİD: “GOLDEN GLOBAL YATIRIM BANKASI, DAĞITIM KANALLARIMIZA ARTI DEĞER KATACAK ÖNEMLİ BİR YATIRIM BANKASI”
Törende konuşan IILM CEO’su Mohamad Safri Shahul Hamid, Golden Global Yatırım Bankası’nın ILLM ailesine katılmasından büyük bir memnuniyet ve onur duyduklarını belirterek, “Golden Global Yatırım Bankası’nın IILM ailesine katılmasından dolayı büyük bir memnuniyet ve onur duyuyoruz. Bu işbirliği, küresel İslami finans piyasalarında etkin likidite yönetimini destekleme taahhüdümüzün somut bir göstergesidir. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında stratejik bir köprü olarak benzersiz bir konuma sahiptir. Ülkenin dinamik finansal piyasası ve etkin düzenlemeleri, İslami finansın büyümesi için elverişli bir ortam oluşturmaktadır ve Golden Global Yatırım Bankası’nın IILM’in küresel Piyasa Yapıcılar ağına dahil olmasıyla da bankanın küresel İslami finans piyasalarındaki konumu kesinlikle güçlenecektir” dedi.
Açıklamalarını sürdüren Hamid şunları söyledi “IILM’in 6 milyar ABD Doları değerindeki Sukuk programının en yeni Piyasa Yapıcısı olarak Golden Global Yatırım Bankası bu iş birliği ile Türk yatırımcılar ve finans kuruluşları için yeni fırsatlar sunacak ve onların yüksek nitelikli faizsiz finans ilkelerine uygun uluslararası likidite çözümlerine erişimini sağlayacaktır. Golden Global Yatırım Bankası’nın yenilikçi vizyonuyla, IILM’in yüksek kredi notuna sahip kısa vadeli İslami menkul kıymetlerin, bilhassa Türkiye ve bölgesindeki yatırımcılara ulaştırılmasında kilit bir rol oynayacağına inanıyorum. Bu stratejik ortaklığın önümüzdeki yıllarda büyük bir değer yaratacağına eminim.” dedi.
FAİZSİZ FİNANSPİYASALARINDA YENİLİKLERE ÖNCÜLÜK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Dünya çapındaki IILM Sukuk Programı’na katılımlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Golden Global Yatırım Bankası Genel Müdürü Yavuz Yeter ise Golden Global Yatırım Bankası olarak, genişleyen müşteri portföylerine faizsiz finans prensiplerine uygun yenilikçi ve etkin çözümler sunmaya devam ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“IILM’in ‘Primary Dealer’ bankası olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bankamız bu iş birliği ile, küresel İslami finans piyasalarında rol alacak ve müşterilerimize daha geniş ve uluslararası olanaklar sağlayacak. Golden Global Yatırım Bankası vizyoner strateji ile uluslararası iş birliklerini ve etkinliğini artırmaya devam etmektedir. 2024 yılı boyunca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz Türk Lirası, ABD Doları ve EURO Sukuk ihraçları da bu stratejinin başarılı bir bileşeni olmuştur. Bankamız kendi fonlama ihtiyaçlarının yanı sıra önümüzdeki dönemde kurumsal müşterilerimizin yurtiçi ve uluslararası sukuk ihraçlarına aracılık ederek sektörde önemli bir gereksinime yanıt verecektir. Dış ticaret ve hazine ürünleri başta olmak üzere yenilikçi faizsiz bankacılık uygulamalarımızı da artırarak devam ettirmek hedefindeyiz. IILM ile olan bu güçlü iş birliğimiz sayesinde, küresel İslami finans piyasalarındaki etkinliğimizi güçlendirerek yatırımcılarımıza sunduğumuz ürün yelpazesini genişletmiş olacağız.”
IILM, S&P tarafından A-1 ve Fitch tarafından F1 notu verilen 6 milyar ABD doları değerindeki kısa vadeli sukuk programı kapsamında, 2 haftadan 12 aya kadar vadeli İslami kısa vadeli varlığa dayalı menkul kıymetler ihraç ediyor. IILM’in kısa vadeli sukuk ihraçları ile sağladığı fonlar, sırasıyla S&P ve Fitch tarafından en az A olarak derecelendirilen devletler, devlet kuruluşları ve uluslarüstü kurumlar tarafından ihraç edilen uzun vadeli sukuk varlıklarına yatırılıyor.
Golden Global YatırımBankası Hakkında
Golden Global Yatırım Bankası, Türkiye’nin ilk faizsiz yatırım bankası olarak öne çıkmaktadır. Resmi olarak Haziran 2020’de faaliyetlerine başlayan Golden Global Yatırım Bankası, yeni nesil bankacılık yaklaşımını benimseyerek kurumsal bankacılık ve müşterilerine özel finansal çözümlere öncelik vermektedir. Banka, müşterilerine yatırım bankacılığı (sermaye piyasaları), kurumsal bankacılık (yatırım ve işletme kredileri, nakit yönetimi ve uluslararası ticaret finansmanı) ile hazine ürün ve hizmetleri sunmaktadır. Golden Global Yatırım Bankası, 1 Ocak -30 Eylül 2024 mali döneminde aktiflerini güçlü bir şekilde büyütmeye devam etmiş, 2023 yıl sonuna kıyasla, toplam varlıkları %23 artışla 15,1 milyar TL’ye, bankanın öz kaynakları ise %41 artışla 1,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. 1Ocak 2024 itibarıyla JCR Eurasia Rating, Golden Global Yatırım Bankası’nın kredi notunu yükselterek Uzun Vadeli Ulusal İhraççı Kredi Notunu BBB- (tr)’den A- (tr)’ye yükseltmiş ve yüksek yatırım seviyesi kategorisinde derecelendirmiştir.
IILMHakkında
The International Islamic Liquidity Management Corporation (IILM), 25Ekim 2010 tarihinde merkez bankaları, para otoriteleri ve çok taraflı kuruluşlar tarafından İslami finansal hizmetler (IIFS) sunan kurumlar için etkili sınır ötesi likidite yönetimini kolaylaştırmak amacıyla İslami kısa vadeli finansal araçlar geliştirmek ve ihraç etmek üzere kurulmuş uluslararası bir organizasyondur.
IILM Yönetim Kurulu’nun mevcut üyeleri arasında; Türkiye, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Nijerya, Katar, BAE ve Morityus’u temsil eden sekiz merkez bankasının yanı sıra The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector(ICD) yer almaktadır. IILM üyeliği; merkez bankaları, para otoriteleri, finansal düzenleyici otoriteler veya finans veya ticaret ve ticaretin düzenleyici gözetimine sahip hükümet bakanlıkları veya kurumları ile çok taraflı kuruluşlara açıktır. IILM’ye Malezya ev sahipliği yapmaktadır ve merkezi Kuala Lumpur’dadır.
![]() |
![]() |
![]() |