Demokrat Zafer

ERZİNCANLIOĞLU, “TERCİH KARARI YAPAY ZEKA İLE VERİLMEZ, BU MESLEKLERİ MUTLAKA DEĞERLENDİRİN”

Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla tercih maratonu başladı. Venüs Kampüs Kurucu Müdürü Ali Erzincanlıoğlu, geleceğin meslekleri ile ilgili çarpıcı tavsiyelerde bulundu.

Bursa’nın akademik başarısıyla öne çıkan eğitim kurumu Venüs Kampüs, LGS’de imza attığı kitlesel başarıyı YKS’de sürdürdü. Barajın kaldırılması, aday sayısının çokluğu ve benzeri etkenler öğrenci tercihlerini etkilerken V.K Kurucu Müdürü Ali Erzincanlıoğlu; tercihler hakkında öneriler, gelecek meslekleri hakkında ise tavsiyelerde bulundu.

“TERCİH KARARI YAPAY ZEKA İLE VERİLMEZ”

Gençlerin hayatlarındaki en önemli seçimlerden biri olduğuna vurgu yapan Erzincanlıoğlu tercih yaparken ilk önceliği seçilecek meslek grupların kendilerine uygun olup olmadığını değerlendirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Mutlaka profesyonel destek alınmalı,  tercihi sadece yapay zekaya veya tercih robotlarına bırakmak doğru değil. Birçok faktör bir arada düşünülmeli. Tercih bir kişinin görüşüyle de yapılmamalı. Birkaç tecrübeli isimle değerlendirme yapılmalı. Çünkü herkesin vizyonu çok farklı. Meslek seçimine karar verildikten sonra mutlaka ama mutlaka o meslek grubundan deneyimli birkaç kişiden fikir alınmalı. Burada fikir alınan kişinin olumlu ya da olumsuz ifadeleri doğru analiz edilmeli. Aileler ise bu süreçte tamamen tercihe odaklanmaları gerekiyor. Üniversite eğitimi sonrasında hayat mücadelesindeki başarı için tercih süreci çok önemli.” dedi.

BUGÜNÜN VE GELECEĞİN MESLEKLERİ

Türkiye’de geleceğin meslekleri hangileri olacak sorusunun en çok karşılaştıkları sorulardan biri olduğuna dikkat çeken Erzincanlıoğlu, tercih yaparken mutlaka gözden geçirilmesi gereken meslekler ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bundan 5-10 yıl önce olmayan ancak şu anda çok hızlı gelişen meslek grupları var ve bu alanlarda ilk olmanın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Bugün var olup yarın olmayacak meslekler gözden kaçmamalı. Geleceğin ve günümüzün önemli meslekleri arasında; Veri Bilimcisi, Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi, İlaç Sanayi Farmakoloji, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Blockchain Geliştiricisi, 3D Üretim Mühendisi, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Savunma Sanayi ile ilgili alanlar, Yenilenebilir Enerji ile ilgili alanlar, Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Otomotiv mühendisliği,  Nükleer enerji, Ergoterapi, Moleküler bioyoloji ve genetik gibi alanlar ve bölümler mutlaka değerlendirilebilir. Hukuk Fakültesini her zaman öneriyoruz ancak adli tıp hukuku, deniz hukuku ve benzeri uzmanlaşmalar mutlaka şart.  Havacılık bölümü listeye eklenebilir çünkü gerek yer hizmetleri gerekse pilotaj alanında özellike yurt dışında açık çok fazla. Denizlerle çevrili ülkemizde denizcilik ile ilgili alanlar tercih edilebilir ancak bu konuda bir ön yargı var. Bunu kırmalıyız. Daha spesifik alanlarda genişleme olacağına inanıyorum. En önemlisi bölümleri kendilerine uygun olup olmadığının değerlendirilmesinin çok iyi yapılması gerekiyor. 15 yıl sonra nüfusu 100 milyonu aşmış bir Türkiye ve çok hızlı bir şekilde dijitalleşen dünya şartları gözetilerek meslek seçimi yapılmalıdır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ